Μετωπική εφ’ όλης της ύλης

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Στο μέσον της Μεγάλης Εβδομάδας, σε μία ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μετάνοια και την προδοσία, και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους με τον Μυστικό Δείπνο, είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Βουλή η συζή­τηση για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Η επιλογή της ημέρας, αν και τυχαία, δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη, διότι το εκρηκτικό πο­λιτικό μείγμα, μετά και τη Μάλτα και το πακέτο μέτρων που φέρνει, αλλά και η υποβόσκουσα ένταση στο Κοινοβούλιο αναμένεται να στρέψουν το ενδιαφέρον και

σε άλλα θέματα πλην της Εξεταστικής.

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, συμπρω­ταγωνιστές αναμένεται να είναι ο νυν και οι πρώην υπουργοί Υγείας, καθώς η κόντρα Πολάκη - Γεωργιάδη είναι γνωστή και έχει βγάλει πολλές ατάκες, αλλά ό­χι... μετάνοια. Η προσυμφωνία του Eurogroup είναι μια ανάσα για την κυβέρνηση αλλά η ε­πόμενη ημέρα, όπως έδειξε και η Κεντρική Ε­πιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τους «53», ανάμεσά τους και τον Νίκο Φίλη, που ζητούν συνολική αριστερή στροφή και συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουρ­γού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εκείνη του αρ­χηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυ­ριάκου Μητσοτάκη. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, διαφοροποιημένη χρονικά από εκεί­νη της συγκυβέρνησης, για Εξεταστική στον χώρο της Υγείας. Η ύπαρξη δυο προτάσεων για σύσταση Εξεταστικής, με την «πρώτη φο­ρά Αριστερά» μέσα ή έξω από το πεδίο διερεύνησης, δεν είναι ο μόνος λόγος για να πάρουν «φωτιά τα τόπια» στη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όλοι στο κάδρο, πλην ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική αναμένεται να είναι η σύγκρου­ση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, καθώς το Μαξίμου βάζει στο κάδρο της Εξεταστικής μια σειρά κορυφαία «γαλάζια» στελέχη για τα πε­πραγμένα τους στον χώρο της Υγείας, με βασι­κό τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην ουσία, το Μαξίμου εξαπολύει διμέτωπο θέτοντας στο στόχαστρό του και το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη. Επιθυμεί δηλαδή να θέσει στο μικροσκόπιο της Εξετα­στικής τις διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η Δημοκρατική Συμπαράταξη (βλέπε ΠΑΣΟΚ) έσπευσε να ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής, χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω της αδυ­ναμίας της να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για να φτάσει τελικά η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κάπως έτσι η Ν.Δ. οδηγήθηκε στην απόφα­ση να καταθέσει τη δική της πρόταση, περιλαμβάνοντας και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να παίξει επι­θετική άμυνα. Με αυτόν τον τρόπο στην Πει­ραιώς δείχνουν και τη γραμμή που θα ακολου­θήσει το κόμμα στις επικείμενες συνεδριάσεις της Εξεταστικής, επιχειρώντας να αναδείξει τις ευθύνες του Παύλου Πολάκη στη διαχείριση υποθέσεων της αρμοδιότητάς του.

Σε μια προσπάθεια, δε, να αποφύγει τις «κα­κοτοπιές» που μπορεί να κρύβει η συζήτηση στη Ολομέλεια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέ­μα της διαπραγμάτευσης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι με την υπογραφή του δε­σμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις και φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα.

Το αίτημα της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει καταθέσει πρόταση συγκρότησης Εξετα­στικής Επιτροπής για την Υγεία, προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου εν­διαφέροντος για τη διαφθορά και την κατα­σπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο αυτόν κατά τα έτη 1997 έως και 2014.

«Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο στον χώρο της Υγείας σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που όχι μόνο προξένησαν οικονο­μικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονό­μευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας Υγεί­ας και του κράτους πρόνοιας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση για την πρόταση σύστασης της Εξεταστικής.

Και επισημαίνει, δίνοντας το πλαίσιο της διερεύνησης, «τις περιπτώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο τα δικαστήρια έχουν ήδη απονείμει βαριές κατηγορίες για στελέχη του που α­φορούν την επίμαχη περίοδο, την εκτόξευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και για τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων υγείας, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συναλλαγές με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, αλλά και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν”».

Στον αντίποδα, πρόταση για σύσταση Εξετα­στικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας Υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα κατέθεσαν ο πρόε­δρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσ­σωμη η Κ.Ο. του κόμματος.

«Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛΛ. θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας Εξεταστικής Επιτροπής, δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος.

Όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παρα­γραφή τυχόν αδικημάτων που ζητάει η Δικαι­οσύνη να ελεγχθούν» αναφέρει χαρακτηριστι­κά η «γαλάζια» παράταξη.

υπουργοίΚυβέρνησηΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΚΕΕΛΠΝΟΕξεταστικήIssue: 1964Issue date: 12-4-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα