Μια χώρα εκτοπισμένων εν αναμονή του πολέμου

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις και τα χωριά τους

Προσπάθειες να αποφευχθεί η απάντηση Ιράν και συμμάχων του στο Ισραήλ

Φανταστείτε μια έρημη πόλη, με άδειους δρόμους, κλειστά μαγαζιά και μισογκρεμισμένα κτήρια που κάποτε αντιπροσώπευαν κάτι. Έπειτα από μήνες πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, πολλοί κάτοικοι του νότιου Λιβάνου εγκατέλειψαν την περιοχή αναζητώντας ασφάλεια από μια πολεμική σύρραξη που δεν ζήτησαν…

Σε μια κεντρική πλατεία μιας περιφερειακής πόλης του Λιβάνου η Χεζμπολάχ έστησε τρία τεράστια πανό για μια τριπλή κηδεία

ενός άνδρα που, όπως ισχυρίζεται, ήταν μαχητής της και των δύο γυναικών αδελφών του. Όλοι σκοτώθηκαν όταν το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι τους στην πόλη Bint Jbeil, νότια του Λιβάνου.

Αρκετοί από τους εναπομείναντες κατοίκους στο άκουσμα των πολεμικών εμβατηρίων ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς, των οποίων τα φέρετρα τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα.

Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, η Χεζμπολάχ δίνει μια δεύτερη, μικρότερη μάχη κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ για να αποδυναμώσει τις ισραηλινές δυνάμεις και να βοηθήσει τη Χαμάς, τη σύμμαχό της στη Γάζα. Ο πόλεμος εκεί έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 και στις δύο χώρες, αφήνοντας τη συνοριακή ζώνη διάσπαρτη από πόλεις – φαντάσματα, όπου έχουν απομείνει μόνο ερείπια.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτήριο κατοικιών στην πόλη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA. Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, μεταξύ των νεκρών είναι μία γυναίκα και τα δύο παιδιά της, ενώ υπάρχουν επίσης πέντε τραυματίες από την επίθεση και η κατάσταση των δύο εξ αυτών θεωρείται κρίσιμη. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ και πως έπληξαν επίσης «στρατιωτικές δομές» της οργάνωσης στις περιφέρειες Χανίν και Μαρούν Ελ Ρας, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, αφού πλήγμα ρουκέτας, για το οποίο κατηγορείται η Χεζμπολάχ, σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ απάντησε με τον φόνο κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ στα προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ, όπως έχει δηλώσει και το Ιράν, για τον φόνο στην Τεχεράνη του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Η Χεζμπολάχ και ο ρόλος της

Η Χεζμπολάχ είναι σιιτική μουσουλμανική οργάνωση, που διαθέτει μεγάλη πολιτική επιρροή και την ισχυρότερη ένοπλη δύναμη στον Λίβανο. Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την κυρίαρχη σιιτική δύναμη της περιοχής, το Ιράν, για να αντιταχθεί στο Ισραήλ, του οποίου οι δυνάμεις είχαν καταλάβει τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές από το 1992 και έχει πλέον πρωταγωνιστική πολιτική παρουσία. Η ένοπλη πτέρυγά της πραγματοποίησε μια σειρά θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στον Λίβανο και, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον Λίβανο το 2000, η Χεζμπολάχ ήταν αυτή που πήρε τα εύσημα για την απώθησή του.

Έκτοτε διατηρεί χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιο στον νότιο Λίβανο και συνεχίζει να αντιτίθεται στην παρουσία του Ισραήλ στις αμφισβητούμενες περιοχές στα σύνορα. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το 2006 ξέσπασε ένας καταστροφικός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όταν η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια θανατηφόρο διασυνοριακή επιδρομή. Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στον νότιο Λίβανο για να «εξαλείψουν» την απειλή. Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν λιβανέζικες υποδομές και να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στη χώρα, κυρίως άμαχοι. Στην ισραηλινή πλευρά 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί.

Η Χεζμπολάχ κατάφερε να ανακάμψει από αυτόν τον πόλεμο και έκτοτε αύξησε τον αριθμό των μαχητών της και απέκτησε νέα και καλύτερα όπλα. Ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα εμφανίζεται σπανίως δημόσια. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε τον Οκτώβριο του 2016.

Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, λόγω της δράσης της Χεζμπολάχ στον Νότο του.

Εγκατάλειψη και ερείπια

Για αρκετούς μήνες οι καπνοί του πολέμου δεν απειλούσαν τον Λίβανο ή έστω οι κάτοικοι δεν ένιωθαν την απειλή. Υπήρχε κίνηση στους αυτοκινητόδρομους, κόσμος στα εστιατόρια και οι πλούσιες περιοχές της Βηρυτού γέμιζαν ανέμελους ανθρώπους τα σαββατοκύριακα. Όμως, όταν οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ακυρώνουν τις πτήσεις τους και οι πρεσβείες να καλούν τους πολίτες τους που διαμένουν στον Λίβανο να τον εγκαταλείψουν, η ανησυχία για το μέλλον εξαπλώθηκε πολύ πιο πέρα από τη συνοριακή ζώνη, όπου οι μάχες έχουν ως επί το πλείστον περιοριστεί.

Η σύγκρουση έχει ήδη μεταμορφώσει τον νότιο Λίβανο. Η κυβέρνηση είπε ότι περισσότεροι από 98.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις και τα χωριά, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις επιθέσεις του Ισραήλ για να σκοτώσει μαχητές της Χεζμπολάχ και να υποβαθμίσει τη στρατιωτική της ισχύ. Περισσότεροι από 515 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων και περισσότερων από 100 αμάχων, ανέφερε η κυβέρνηση.

Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η Χεζμπολάχ έχει τον έλεγχο της χώρας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συντονίσουν τις επισκέψεις στην περιοχή με τη Χεζμπολάχ και ο λιβανέζικος στρατός, ο οποίος χορηγεί τις δημοσιογραφικές άδειες, ρωτά εάν το ταξίδι τους έχει εγκριθεί από την τρομοκρατική οργάνωση. Οι κοινότητες του Νότου είναι στολισμένες με τις σημαίες της Χεζμπολάχ και υπάρχουν παντού πανό και ιερά για τους «μάρτυρες» της οργάνωσης που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Οι διαπραγματεύσεις και το νέο σχέδιο

Στις 15 Αυγούστου συνεχίστηκαν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μια τροποποιημένη πρόταση συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως η Χαμάς απέρριψε αμέσως τους «νέους όρους» που υποστήριξε ότι θέτει το Ισραήλ, ενώ εντείνεται η διπλωματική πίεση με στόχο να αποφευχθεί μια περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι μεσολαβητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο ανακοίνωσαν την επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, μετά την παρουσίαση την περασμένη Παρασκευή στην Ντόχα ενός νέου συμβιβασμού για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε προσωπικά με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ. Έκανε μάλιστα έκκληση προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν να υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία να λήξουν τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. «Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία» επέμεινε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και δηλώνοντας «αισιόδοξος».

Αυτή τη στιγμή οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν στόχο να αποφευχθεί μια απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων και της Χεζμπολάχ, στη δολοφονία, που αποδίδεται στο Ισραήλ, του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη και τον θάνατο, την προηγουμένη, του στρατιωτικού αρχηγού του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

● Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους μεσολαβητές να «ασκήσουν πίεση» στη Χαμάς, ενώ ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ζήτησε αντιθέτως μια «άμεση και αποτελεσματική πίεση» στον Νετανιάχου.

● Υποδεχόμενος στην Ιερουσαλήμ τους ομολόγους του της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι και της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως περιμένει από τους συμμάχους του «να ενωθούν με το Ισραήλ» για να «επιτεθούν στο Ιράν», αν η Τεχεράνη επιτεθεί στη χώρα του. Ο Σεζουρνέ, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τη λογική στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε «απρεπές να γίνεται λόγος για απάντηση, (…) ακόμα και αμυντική», την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες.

● Το Ιράν θα υποστεί «κατακλυσμιαίες» συνέπειες σε περίπτωση που επιτεθεί στο Ισραήλ, προειδοποίησε από την πλευρά του υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

● Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο – του οποίου την αυθεντικότητα δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο – που δείχνει μέλη της να μετακινούνται μέσα σε μεγάλες σήραγγες, όπου φορτηγά μοιάζει να μεταφέρουν μεγάλους πυραύλους. Σε μια εικόνα ένας εκτοξευτήρας πυραύλων στρέφεται προς τον ουρανό μέσα από μια καταπακτή.

● Στην Ντόχα η Χαμάς δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος μαζί με τους μεσολαβητές οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως ενημερώνεται γι’ αυτές.

Μεταξύ των «νέων όρων» που θέτει το Ισραήλ και απορρίπτει η Χαμάς είναι, όπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους της παλαιστινιακής οργάνωσης, η «διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων» κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και «ένα δικαίωμα βέτο» στην απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι συνομιλίες βασίζονται σε ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και προβλέπει σε πρώτη φάση μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αποχώρηση των Ισραηλινών από πυκνοκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων.

Φυσικά, όσο κι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όσο κι αν ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι η συμφωνία βρίσκεται κοντά, το Ισραήλ και η Χαμάς δεν φαίνονται πρόθυμοι να φτάσουν σε αυτήν. Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο και αυτοί που θα την πληρώσουν είναι ξανά οι άμαχοι.

Οι εκτοπισμένες οικογένειες έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον Λίβανο και, παρότι είναι περισσότερες από εκείνες που εκτοπίστηκαν από το βόρειο Ισραήλ, η κατάστασή τους δεν έχει γίνει πολιτικό ζήτημα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι πολύ αδύναμη για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ, η οποία τους έχει διανείμει βοήθεια και επιδόματα σε μετρητά. Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν την πολυτέλεια να παίξουν πολιτικά παιχνίδια ούτε να αναρωτηθούν για το χέρι που τους ταΐζει…

Κυρίως όμως δεν έχουν τρόπο να πιέσουν τους κυβερνώντες να αλλάξουν πορεία...

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης κατά κυβέρνησης για την πολιτική προστασία: Το marketing της Αριστείας και του μάνατζερ Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει (Video)

Φάμελλος για μέτρα για τις πυρκαγιές: Κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε την κυβέρνησή του

Ο Πολάκης επιμένει: Δεν χρειάζονται τεχνοκράτες για τις επιχορηγήσεις της Λινού – Το μήνυμα σε Κουμουνδούρου

Keywords
χωρα, κηδεία, επιρροή, εκλογες, νέα, εμφάνιση, ισχύ, στρατος, αιγυπτος, γαλλια, ηπα, μαΐου, οφείλεται, επιδοματα, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, λιβανος, βιντεο, χωρες, γυναικα, ηγετης, ηπα, ιερουσαλημ, ιραν, ισραηλ, παιχνιδια, πιεση, πτησεις, σημαιες, ωρα, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γινει, γινεται, δυναμη, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εν μερει, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, επιρροή, εστιατορια, ζωη, ζωνη, ζωνες, κηδεία, ηνωμενες πολιτειες, ισμαηλ, εικονα, καταρ, κυβερνηση, κινηση, κρατικο, μαΐου, μηκος, μηνες, ομηροι, οφείλεται, παιδια, παρουσιαση, ρωτα, σειρα, σπιτι, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τρια, ισχύ, φαντασματα, φαινονται, φορτηγα, χερι, χεζμπολαχ, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, εννεα, ετοιμη, ηγετες, υπουργειο, μοιαζει, ταξιδι, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Μια χώρα εκτοπισμένων εν αναμονή του πολέμου,