«Μια επαίσχυντη πράξη»: 102 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων (Photos -Video)
Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην τσαρική Ρωσία ζούσαν κάτω από ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς (αν και δεν
Με την ανάδυση των εθνικισμών, ο Σουλτάνος τούς υποπτευόταν για αποσχιστικές τάσεις, ενώ και οι Ρώσοι, που εποφθαλμιούσαν εδάφη του «μεγάλου ασθενούς», υπέθαλπαν τις όποιες φιλοδοξίες τους. Έτσι, ο Αβδούλ Χαμίτ Β' δεν δίστασε να προβεί σε άγριους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων της επικράτειάς του, με αποκορύφωμα τις σφαγές στο Σασούν (1894), τις μαζικές εκτελέσεις της διετίας 1895-1896, που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 Αρμενίους.
Η επικράτηση των Νεοτούρκων τον Ιούλιο του 1908, παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε, δεν άλλαξε την κατάσταση για τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Αντί για τον σεβασμό των συνθηκών και την πραγμάτωση των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί, το νέο καθεστώς προέβη σε νέους διωγμούς των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1909 στα Άδανα και την ευρύτερη περιοχή της Κιλικίας.
Η συστηματική, όμως, εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο σουλτάνος και ο τσάρος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.
Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου1915 προς τους νομάρχες των περιοχών αυτών: «Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου». Έως το 1918 πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.
Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» διερωτήθηκε το 1939.
Η Αρμενική Γενοκτονία ήταν εν γνώσει των Γερμανών, συμμάχων των Οθωμανών στον Μεγάλο Πόλεμο, οι οποίοι όμως επέβαλαν καθεστώς λογοκρισίας στην πατρίδα τους. Ο μόνος πολιτικός που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λίμπκνεχτ, μετέπειτα ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στις 11 Ιανουαρίου 1916. Η ιστορική έρευνα έχει φέρει στο φως ντοκουμέντα ότι οι Γερμανοί ενθάρρυναν τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων, επειδή τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους.
Μόλις το 2015 η Γερμανία υπαναχώρησε από τη σταθερή μέχρι τώρα άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για την εξόντωση των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών.«Η σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια υπήρξε γενοκτονία, το κλασικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, μαζικής καταστροφής και απέλασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, κατά την διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης που έγινε σε ναό του Βερολίνου στις 23 Απριλίου.
Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση καταστολής κατά εκείνων των Αρμενίων, που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία και ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τις 300.000. Η δήλωση συγγνώμης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν προς τα εγγόνια των θυμάτων στις 23 Απριλίου του 2014, ίσως να ήταν το προμήνυμα αλλαγής της στάσης της Άγκυρας, ωστόσο κατι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. Μάλιστα την περασμένη διετία η Τουρκία προκάλεσε ένα μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμάνία αναφορικά με την αναγνώρηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή.
Μέχρι το 2015, 25 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία, Βολιβία, Τσεχία, Συρία) και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ,το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur). Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).
Ο Τούρκος ιστορικός Τένερ Ακσάμ στο βιβλίο του «Μια επαίσχυντη πράξη» έχει προβεί σε εκτεταμένη και πρωτοφανή χρήση οθωμανικών και άλλων πηγών καθώς και προγενέστερων μελετών αρμένιων ερευνητών για να παραγάγει μια διεξοδική αφήγηση της οθωμανικής ενοχής για τη γενοκτονία. Ο Ακσάμ, αντλώντας κάθε σημαντικό στοιχείο -από τουρκικά στρατιωτικά και δικαστικά αρχεία, πρακτικά του κοινοβουλίου, επιστολές και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων-, ακολουθεί την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στους σκοτωμούς και κατόπιν ανασυνθέτει τη συστηματική τους ενορχήστρωση από συντονισμένα τμήματα του οθωμανικού κράτους, το κυβερνών κόμμα «Ένωση και Πρόοδος» και διάφορες στρατιωτικές δυνάμεις. Εξετάζει ακόμη το καίριο ερώτημα του πώς η Τουρκία μπόρεσε να αποφύγει την ανάληψη της ευθύνης, υποδεικνύοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή, τις προτεραιότ
Με πληροφορίες από : sansimera.gr
Γενοκτονία ΑρμενίωνΤουρκίασφαγή των ΑρμενίωνΟθωμανική αυτοκρατορίαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κούρεμα» οφειλών για χιλιάδες δανειολήπτες - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες
- Πεθαίνοντας για 1400 ευρώ …
- Μηχανή του Χρόνου: To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισες που τις παλούκωσαν οι Τούρκοι
- Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό στην Εγνατία Οδό
- Το πάρτι της ένωσης στο Survivor με «καρφιά» κατά του Γιώργου Αγγελόπουλου
- Θρήνος: Αυτοκτόνησε 31χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής
- Όλη η Ευρώπη χαιρετίζει τη νίκη Μακρόν - Νικητής και του πρώτου γύρου
- Καραμπόλα στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης
- Ξεψύχησε στην άσφαλτο κοντά στο δήμο Βόλβης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Θρήνος: Αυτοκτόνησε 31χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής
- Ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλά για τον Στάθη Ψάλτη : Ήταν σπουδαίος ηθοποιός
- Το μεσημέρι η κηδεία του Στάθη Ψάλτη
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-04-2017
- «Παράθυρα» για σύνταξη από τα 56
- Ολονύχτιο θρίλερ: Πρώτος ο Μακρόν με 23,82% με δεύτερη τη Λεπέν με 21,58%
- Ο «σουλτάνος» που βρυχάται
- Σκληρές κατηγορίες Φώφης σε Ανδρουλάκη: Λειτουργείς ως δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ
- WSJ: Πιθανή νέα κρίση στην Ελλάδα λόγω χρέους – Απογοητευτικό μήνυμα από ΔΝΤ
- H Ζωή για την... περήφανη μάχη Μελανσόν: Παρακαταθήκη μας για τις επόμενες
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- «Μια επαίσχυντη πράξη»: 102 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων (Photos -Video)
- «Παράθυρα» για σύνταξη από τα 56
- Ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλά για τον Στάθη Ψάλτη : Ήταν σπουδαίος ηθοποιός
- Σκληρές κατηγορίες Φώφης σε Ανδρουλάκη: Λειτουργείς ως δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ
- Διαγραφές - εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών
- Αλαφούζος στους οργανωμένους: Δεν αποχωρώ από τον Παναθηναϊκό
- Το μεσημέρι η κηδεία του Στάθη Ψάλτη
- Σήμερα η κηδεία του Στάθη Ψάλτη
- Θρήνος: Αυτοκτόνησε 31χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε διάσημη μπρασερί γιόρτασε ο Μακρόν - Το φιλί στη σύζυγό του
- Ο Ησαΐας Ματιάμπα έκλεψε την παράσταση ως «Μπάμπης Στόκας»
- Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με αχρωματοψία (vid)
- Ανοίγει η αυλαία της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών
- Η Ευρώπη δε μπορεί να συνεχίσει έτσι επί Μακρόν
- Πολιτιστική Διπλωματία: Τα Μουσεία ως Διπλωμάτες
- Ανήλικος έπεσε στο κενό από οροφή διαλυμένου κολυμβητηρίου
- Τον γύρο του κόσμου η φανέλα του Μέσι μέσω πρωτοσέλιδων!
- Η σειρά των μπρέικ! Ισοφάρισαν οι Σέλτικς