Μια συγγνώμη που δεν γίνεται δεκτή

Η χυδαία, από κάθε άποψη, δημόσια τοποθέτηση της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Βαρέλη – Στεφανίδη, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απόδειξη της ύπαρξης ενός νομίσματος με δυο όψεις, εξίσου αποκρουστικές.

Η ταχύτατη από την πλευρά της ταύτισης της με το άθλιο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό», ανέδειξε αυτοστιγμεί, το βαθύ ρίζωμα παλαιών και κατακριτέων συμπεριφορών, για τις οποίες, όπως αποδεικνύεται, αδίκως κατηγορούμε μόνο τα αρσενικά.

Γυναίκα η ίδια, μητέρα μιας άξιας κόρης, καθρέφτισε με την ανάρτηση

της στο Twitter την αγριότητα που, δυστυχώς πολύ συχνά, εκφράζουν και γυναίκες για άλλες γυναίκες, επηρεασμένες από το διαχρονικό σύμπλεγμα της «γυναίκας, οιονεί αντιπάλου».

Παρατηρώντας το απολίτιστο, συχνά, διαδίκτυο, το πιο μεγάλο και ελεύθερο «βήμα» για την εκδήλωση εχθροπάθειας, συμπλεγμάτων, μοχθηρίας, ζήλιας, ζηλοφθονίας, κακότητας και κομματικού φανατισμού, που εδράζεται, κυρίως, στα ένστικτα του ατόμου, εύκολα συνάγεις το συμπέρασμα, ότι είναι και γυναίκες που εκφράζονται με τον παραπάνω τρόπο, παραδείγματος χάριν, για μία, ακόμα και την πιο διάσημη σταρ, που σε μια φωτογραφία της αφήνει να φαίνεται η ρυτίδα της ηλικίας της, για μια εύσωμη γυναίκα ή, ακόμα πιο οδυνηρό, για μια γυναίκα θύμα.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, που οδηγεί πολύ συχνά, γυναίκες με απολυτήρια «δημοτικού», να εκφράζονται π.χ για τον πολιτικό τους αντίπαλο, του οποίου το βιογραφικό, αποδεδειγμένα, ή, η πολυμάθεια του, δημιουργεί στον κάτοχο του κάθε απολυτηρίου δημοτικού, δέος και τέτοιο τρόμο κατωτερότητας, που τον οδηγεί σε αχαρακτήριστες ύβρεις.

Μου έρχεται στο νου ένα πρόσφατο παράδειγμα, του πώς, πολιτικά απολυτήρια δημοτικού, μίλησαν με τόσο απρεπή και βλάσφημο τρόπο, για τον κορυφαίο αρχαιολόγο Μανώλη Κορρέ, κατηγορώντας τον ότι «εγκλημάτησε» με την επιστημονική του παρέμβαση στην Ακρόπολη, που την «τσιμέντωσε» , που ο «άσχετος», εξέθεσε, παγκοσμίως την χώρα.

Η χαιρεκακία, αν και είναι ανθρώπινο συναίσθημα, όταν θέλουμε να την καταδικάσουμε στον εκφραστή της, συγκρίνεται, όχι με ανθρώπινο ον, αλλά με εκπρόσωπο του ζωικού βασιλείου. «Ύαινα», «οχιά», «σκύλα», «λύκαινα», «κτήνος».

Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, που χρησιμοποίησε η Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη, συμφωνώντας με το άθλιο πρωτοσέλιδο του Μακελειού, αποτύπωσε για μια ακόμη φορά την πίστη, πολλών δυστυχώς γυναικών, στην αρχέγονη πεποίθηση πολλών, πως η γυναίκα αποτελεί, και πρέπει να αποτελεί , ιδιοκτησιακή προίκα του ανδρός.

Η διαχρονική μου ενασχόληση, από την νεαρή δημοσιογραφική μου ηλικία, οι μεγάλες και, σε βάθος, έρευνές μου, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων, πάνω στα θέματα κακοποίησης, βιασμού και προσβλητικών συμπεριφορών προς τις γυναίκες, με τα καταγεγραμμένα συμπεράσματα, κοινωνιολόγων, εγκληματολόγων, εξειδικευμένων αστυνομικών αρχών, με οδηγεί να πιστεύω πως η γενεσιουργός αιτία αυτής της συμπεριφοράς ανδρών, διατηρείται ανέπαφη, ακόμη και στις ημέρες μας, πολύ συχνά, λόγω του τρόπου ανατροφής τους, από τις ίδιες τους τις μητέρες.

Ο τρόμος, αυτού του είδους της μάνας, είναι από την εποχή που είναι ακόμη έφηβοι, μη και μπλέξουν με κανένα «γύναιο», ενώ συχνά οι συμβουλές τους προς τον γόνο είναι «παιδί μου, πρόσεξε μη σε διπλώσει καμία, γιατί οι γυναίκες είναι άτιμα πλάσματα».

Η υπερπροστασία της μάνας, κυρίως προς τον γιο, διαιωνίζεται με τις κοινότυπες από το παρελθόν παρατηρήσεις, την ώρα του απογευματινού καφέ ή του απόδειπνου, προς τις κόρες αυτή τη φορά, «άνδρας σου είναι, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω, εσύ να κοιτάς στο σπίτι σου».

Κακοποιημένες κάποιες μανάδες από τους συζύγους τους, εγκλωβίζονται δυστυχώς, λόγω γενικών κοινωνικών αιτίων – εξαρτημένες από την οικονομική ασφάλεια που τους παρέχει ο σύζυγος, ή την έλλειψη αυτοπεποίθησης ώστε να απαλλαχθούν από αυτό τον άχθο του ξυλοδαρμού και της βάναυσης εν γένει συμπεριφοράς – και διαιωνίζουν το κακό πρότυπο.

Η Ζωή Βαρέλη Στεφανίδη, ζήτησε ή αναγκάστηκε για κομματικούς λόγους να ζητήσει συγνώμη. Μια συγγνώμη, που φυσικά και δεν θα την δεχτούν οι 2.983 κυρίως γυναίκες, που το χρονικό διάστημα από 1/10/2022 έως 1/4/2023, κάλεσαν το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας του 100 και ζήτησαν βοήθεια, για ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που μου παρέδωσε εγγράφως, μετά από αίτημα μου, ο διευθυντής της Αμέσου Δράσεως, Ταξίαρχος Διονύσιος Κωστής.

*Η Φωτεινή Πιπιλή είναι Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης:

Βεγγαλικά και του χρόνου…

Τα ερωτικά πάθη του Γεωργούλη…

Το ζήτημα της δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα και η ευρύτερη σημασία του

Keywords
Τυχαία Θέματα