Μια θάλασσα σπαρμένη από ναυάγια - Πού θα ανοίξουν τα πρώτα υποβρύχια μουσεία στη χώρα μας
Αν θα έπρεπε να φανταστεί κανείς μια θάλασσα σπαρμένη από ναυάγια, δεν θα χρειαζόταν να πάει και πολύ μακριά. «Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς πως μόνο στην περιοχή των Φούρνων έχουμε εντοπίσει 58 τέτοια ναυάγια» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά. Αλλά πόσα από αυτά είναι επισκέψιμα;
Σε αυτό το ερώτημα της πρόσβασης βρίσκεται και το τελευταίο μεγάλο στοίχημα της υπηρεσίας που διευθύνει. Η δημιουργία των λεγόμενων
Το πρώτο μουσείο που θα ανοίξει πιλοτικά τις πόρτες του το ερχόμενο καλοκαίρι είναι αυτό της Περιστέρας στις Βόρειες Σποράδες και τα τρία του Παγασητικού. Αλλά για να φτάσει κανείς σε ένα τόσο πλήρες ναυάγιο ώστε να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικό θαύμα ή, έστω και με κάποια δόση υπερβολής, «Παρθενώνας του βυθού», θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2005 όταν για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκαν οι καταδύσεις αναψυχής. «Εκεί γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια των θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων και στην πιθανότητα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων» πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παρή Καλαμαρά. «Έως τότε οι καταδύσεις αναψυχής ήταν απαγορευμένες» προσθέτει.
Επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων από τον Φεβρουάριο του 2018, η ίδια έκανε πρόσφατα τις πρώτες της καταδύσεις. «Όταν μιλάμε για επισκέψιμους ενάλιους χώρους, μιλάμε για μέσα βάθη, δηλαδή έως τριάντα μέτρα» διευκρινίζει. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος όρος. Ο νόμος όρισε πως καμία κατάδυση ιδιώτη δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνοδεία φυλάκων αρχαιοτήτων ή αρχαιολόγων.
Θα έπρεπε ωστόσο να περάσουν τουλάχιστον άλλα οκτώ χρόνια από το 2005 για να καθοριστεί ποιοι ενάλιοι χώροι είναι επισκέψιμοι. Οι χώροι αυτοί καθορίστηκαν από το 2012 έως το 2015, ενώ φέτος χαρακτηρίστηκαν επισκέψιμα άλλα τέσσερα ναυάγια.
«Μια ομάδα οκτώ ναυαγίων έχουμε στον Παγασητικό Κόλπο και την περιοχή της Αλοννήσου, μια δεύτερη επτά ναυαγίων μεταξύ Λαυρίου και Μακρονήσου και μια τρίτη στη Μεθώνη της Μεσσηνίας, όπου ένα από αυτά βρίσκεται στον ιστορικά φορτισμένο χώρο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Αυτές οι τρεις περιοχές μπορούν να γίνουν επισκέψιμες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλαμαρά.
Μια επίσκεψη ωστόσο, κάθε άλλο παρά απλή είναι. Από τα ναύδετα, όπου θα δένουν τα πλοιάρια των επισκεπτών έως το προσωπικό που θα επιφορτιστεί να τους συνοδεύει, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Στο μεταξύ μπορεί να αφήσει κανείς τη φαντασία του να τρέχει στον ψηφιακό χάρτη, όπου οι καταδύτες αρχαιολόγοι έχουν τοποθετήσει τις θέσεις των ναυαγίων. Ο Τηλέγραφος, ο Γλάρος και ο Κίκυνθος στον Παγασητικό Κόλπο. Η Περιστέρα, ο Τσέλιος, ο Αγιος Πέτρος, η Φαγγρού και η Σκαντζούρα στις Βόρειες Σποράδες.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα βυθισμένα πλοία δανείστηκαν τα ονόματά τους από τις γεωγραφικές θέσεις. Αλλά ποιας εποχής είναι όλα αυτά τα ναυάγια; «Όλων», απαντά η κ. Καλαμαρά. «Έχουμε ναυάγια ακόμη και της προϊστορικής εποχής και φυσικά της κλασικής, της υστερορωμαϊκής, της βυζαντινής, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα».
Ο πιο ασφαλής οδηγός για να τοποθετηθεί στον χρόνο ένα πλοίο είναι το φορτίο του. Το ναυάγιο της Περιστέρας συνιστά ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα ακριβώς επειδή διαθέτει μια σπάνια συγκέντρωση αμφορέων οι οποίοι, σύμφωνα με την Παρή Καλαμαρά, μετέφεραν κρασί, λάδι ή παστά. Το ίδιο στοιχείο μαρτυρά ακόμη και τη διαδρομή που έκανε το πλοίο πριν καταλήξει στον βυθό.
Μνημείο, λέει ακόμη η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι κάθε βυθισμένο πλοίο ή αεροσκάφος που έχει συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής στον βυθό. επομένως Μνημεία θεωρούνται τα πολεμικά πλοία των δυο παγκοσμίων πολέμων, αλλά και το εμπορικά ή τα επιβατικά που έγιναν για ναύτες και ταξιδιώτες υγρός τάφος.
Πολλά από αυτά τα πλοία βρίσκονται βυθισμένα σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, τα οποία είναι απαγορευτικά για οποιονδήποτε δύτη. Για εκείνα πάλι που έχουν ανακηρυχθεί επισκέψιμα, θα χρειαστεί ένας υποβρύχιος συντονισμός που ξεκινάει από την υποβρύχια διαδρομή και φτάνει έως την ασφάλεια των επισκεπτών. Στην κατάδυση βρίσκει κανείς έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμφορέων, πιθαριών, αγγείων, κιόνων, σαρκοφάγων και άλλων αντικειμένων ακόμη ξεχωριστή θέση στα οποία κατέχουν οι άγκυρες. Ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια είναι στα νερά της Κρήτης. Εκεί αναπαύεται από τον 17ο αιώνα το «Λατερέζ». «Τα βασικά τεκμήρια των πολεμικών πλοίων εκείνης της εποχής είναι τα κανόνια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πάρη Καλαμαρά.
Αν θα έπρεπε να δώσει κανείς το στίγμα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα έλεγε πως πρόκειται για μια υπηρεσία καταδυόμενων αρχαιολόγων. Ένας από τους πλέον έμπειρους είναι ο Γιώργος Κουτσουφλάκης. Δύτης από τα 16 του χρόνια, ο ίδιος οδηγήθηκε στην επιστήμη της Αρχαιολογίας ακριβώς από τον υποβρύχιο κόσμο. «Η πρώτη μου επαφή με τα ναυάγια ήταν μια αποκάλυψη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ένα ναυάγιο είναι πολλά πράγματα μαζί. Είναι ένας τόπος τραγωδίας, αλλά και ένας τόπος μνήμης. Βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν είναι φιλικό στον άνθρωπο, αν δεν είναι πολλές φορές εχθρικό. Έχεις την αίσθηση της περιπέτειας, της Ιστορίας, της σπάνιας ευκαιρίας να βλέπεις κάτι τόσο αθέατο» συμπληρώνει.
Για τον ίδιο ωστόσο, έναν καταδύτη αρχαιολόγο που έχει βουτήξει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, η δυνατότητα της επίσκεψης στα υποβρύχια μουσεία είναι ένα όνειρο ζωής. «Ο πλούτος είναι απίστευτος. Να φανταστείτε ότι έχουμε χαρτογραφήσει μόλις το 5%» λέει ακόμη. Μα μπορεί να υπάρχουν και άλλα τόσο καλοδιατηρημένα ναυάγια όπως αυτό της Περιστέρας, όπου η διάταξη των χιλιάδων αμφορέων του δίνει ακόμη και την πληροφορία πως το μήκος του πλοίου έφτανε τα 25 μέτρα; «Είναι βέβαιο» απαντά. «Αλλά βρίσκονται πιθανότατα σε πολύ μεγαλύτερα βάθη».
Το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας στο μεταξύ ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγους μήνες τις πύλες του. Έως τότε μπορεί να επισκεφθεί κανείς το κέντρο ενημέρωσης της Αλοννήσου. Εκεί τον περιμένει ένα ζευγάρι γυαλιά για να βυθιστεί στον μαγικό κόσμο των ναυαγίων χάρη σε μια εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης. Η εικονική αυτή κατάδυση είναι η πρώτη γεύση μιας πραγματικότητας που σύντομα θα αποκτήσει σάρκα και οστά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ναυάγιαθάλασσαυποβρύχια μουσείααρχαιολογίαΑλόννησοςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο Νίκος Παπαναστασόπουλος
- Αποκάλυψη Καπουτζίδη: Γι’ αυτό έφυγα από το «Voice» – «Μιλούσαμε με τον Μαραβέγια και…»
- Ιερώνυμος: Ζητώ συγγνώμη από τον Θεό και προσεύχομαι για το 12χρονο αγγελούδι
- Στο νοσοκομείο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έπειτα από τσίμπημα μέλισσας
- Στην εντατική ο 14χρονος που τον παρέσυρε ΙΧ στην Ν. Πεντέλη - Στον εισαγγελέα η οδηγός, που εγκατέλειψε το θύμα
- Λιάτσος: «Μερικές ημέρες δεν ήθελα να βγω από το σπίτι» (video)
- Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών
- Επιβεβαίωση Τραμπ: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS στη Συρία - "Πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά"
- Η Άννα Ευθυμίου μας συστήνει τον σύζυγό της (video)
- Αμέτρητα αιτήματα για στρατιωτικά αγήματα από... δημάρχους!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Αγγελία έβαλε το Μπάκιγχαμ: Ζητείται βοηθός με ψυχραιμία
- Ακρίτα: Την εσχάτη των ποινών η Εκκλησία τη φυλάει για κάτι λογοτεχνικά αποβράσματα τύπου Καζαντζάκη
- «Το 13άρι της γριάς»: Η μέρα που μια καθαρίστρια τίναξε στον αέρα το ΠΡΟΠΟ
- Η Έλενα Ακρίτα κατακεραυνώνει τους παπάδες: Την εσχάτη των ποινών η Εκκλησία την φυλάει για κάτι λογοτεχνικά αποβράσματα τύπου Καζαντζάκη
- Βενιζέλος: «Σκευωρία η Novartis, με θύμα τη Δικαιοσύνη»
- Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή (Photos)
- Αλλαγές στα διόδια: Καταργούνται οι στάσεις - Πληρωμή μόνο μια φορά με κάρτα (Video)
- Η Νίκη Κεραμέως βάπτισε τον γιό της - Μητσοτάκης και Μαρέβα ήταν εκεί (Photos)
- Πέθανε ο Νίκος Παπαναστασόπουλος - Ιδρυτικό μέλος της Λαϊκής Ενότητας
- Ιερώνυμος για Μάνη: Ζητώ ταπεινά συγγνώμη - Δεν μπορώ να σιωπήσω
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μια θάλασσα σπαρμένη από ναυάγια - Πού θα ανοίξουν τα πρώτα υποβρύχια μουσεία στη χώρα μας
- Πέθανε ο Νίκος Παπαναστασόπουλος - Ιδρυτικό μέλος της Λαϊκής Ενότητας
- Παπαχαραλάμπους: «Δεν θέλω τα παιδιά μου να γίνονται βορά στον κάθε ηλίθιο που γράφει ό,τι του ’ρθει στο κεφάλι για να πουλήσει»
- Βίντεο ντοκουμέντο: Σε αυτό το σημείο σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS - Όλα όσα προηγήθηκαν
- Τα γαλλικά του Δώνη σε οπαδούς του Παναθηναϊκού - Έβριζαν τον ίδιο και τον γιο του
- Η Νίκη Κεραμέως βάπτισε τον γιό της - Μητσοτάκης και Μαρέβα ήταν εκεί (Photos)
- «Το 13άρι της γριάς»: Η μέρα που μια καθαρίστρια τίναξε στον αέρα το ΠΡΟΠΟ
- Αλλαγές στα διόδια: Καταργούνται οι στάσεις - Πληρωμή μόνο μια φορά με κάρτα (Video)
- Πεντέλη: Ελεύθερη η 27χρονη που παρέσυρε και εγκατέλειψε 14χρονο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το πρόγραμμα του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
- Παναγιωτόπουλος – νοσοκομείο: Στο Γενικό Καβάλας ο ΥΠΕΘΑ από μέλισσα
- ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η 28η Οκτωβρίου
- Φωτιά στα Σπάτα Αχαΐας
- Προκόπης Παυλόπουλος : Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού
- Φραγκογιάννης: Σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα τους επόμενους 2-3 μήνες
- Στο νοσοκομείο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
- Ήττα μέσα στο ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό 2-1 από τη Λάρισα
- Εισβολή Ρουβίκωνα στην οικία του πρέσβη της Χιλής στον Λυκαβηττό
- Η αλλαγή ώρας κατέληξε σε… εφιάλτη – Δείτε γιατί (pics)