Μιανμάρ: Περισσότεροι από 92 νεκροί σε συγκρούσεις ανταρτών-αστυνομικών

ΚΟΣΜΟΣ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ άνοιξαν πυρ χθες Σάββατο εναντίον των αμάχων Ροχίνγκια που προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το Μπανγκλαντές, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ μουσουλμάνων ανταρτών και της αστυνομίας στη δυτική Πολιτεία Ραχίν.

Από την Παρασκευή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 92 άνθρωποι, εκ των οποίων 80 αντάρτες Ροχίνγκια και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα βίαια επεισόδια σημειώνονται στην Πολιτεία Ραχίν, που σπαράσσεται

εδώ και πολλά χρόνια από μεγάλες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και των βουδιστών, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της Μιανμάρ.

Οι άμαχοι προσπαθούν να διαφύγουν προς το Μπανγκλαντές, όμως οι αρχές της χώρας αυτής αρνούνται μέχρι στιγμής να σε χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, την είσοδο. Έτσι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στη μεθόριο μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές

Χθες το απόγευμα ο στρατός της Μιανμάρ, που είναι αναπτυγμένος στους γύρω λόφους έριξε όλμους και άνοιξε πυρ με πυροβόλα εναντίον μιας μεγάλης ομάδας Ροχίνγκια που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.

Ένας ανταποκριτής του AFP δήλωσε ότι είδε αμάχους να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο την ώρα που οι στρατιώτες άνοιγαν πυρ εναντίον του μεθοριακού περάσματος Γκούμντουμ.

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία για θύματα.

Ο δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε επίσης ότι εκατοντάδες άμαχοι πέρασαν χθες Σάββατο τα σύνορα με το Μπανγκλαντές, καθώς οι περιπολίες ήταν περιορισμένες εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων. Κάποιοι Ροχίνγκια μάλιστα πέρασαν κολυμπώντας στον ποταμό Ναφ.

Η μεταχείριση των περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Ωστόσο ούτε στο Μπανγκλαντές τους αντιμετωπίζουν θετικά, καθώς έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα χιλιάδες Ροχίνγκια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές κάλεσε χθες τον Βιρμανό επιτετραμμένο για να του εκφράσει την "έντονη ανησυχία του" για την πιθανότητα μεγάλης εισροής Ροχίνγκια.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στην κρίση που σοβεί στη βορειοδυτική αυτή Πολιτεία της Μιανμάρ από τον Οκτώβριο, όταν παρόμοιες επιθέσεις προκάλεσαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια. Περίπου 87.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, ενώ πάρα πολλές ήταν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών των Ροχίνγκια.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν και η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών, ανέλαβε την ευθύνη για τη επίθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες.

"Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Μίο Του Γι, κοντά στη Μαουνγκντάου", τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας Ραχίν , δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει απομακρύνει τουλάχιστον 4.000 μη μουσουλμάνους χωρικούς από την περιοχή.

Ο Γουίν Μίατ Άιε, υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Μιανμάρ, δήλωσε ότι 4.000 "γηγενείς χωρικοί" που εγκατέλειψαν τις εστίες τους έχουν απομακρυνθεί, αναφερόμενος σε μη μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής. Το υπουργείο έχει φροντίσει για τη στέγασή τους σε βουδιστικούς ναούς, κυβερνητικά κτήρια ή τοπικά αστυνομικά τμήματα, εξήγησε.

Ωστόσο ο Άιε δεν ήταν σε θέση να περιγράψει τα σχέδια της κυβέρνησης για τους Ροχίνγκια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜιανμάράμαχοιεπεισόδιααντάρτεςαστυνομίανεκροίHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα