Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας: «Ακανθώδης ζήτημα τα οικονομικά της Υγείας»

«Tα οικονομικά της υγείας είναι ένα διαρκές και ακανθώδες ζήτημα και ζητούμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες παραμέτρους όπως η πανδημία αλλά και συντεταγμένες όπως η τεχνολογική πρόοδος και εξέλιξη, τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του χθες (5/12) κατά την  επίσημη έναρξη του Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε

τις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα είναι έτοιμοι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ώστε να μπορούν από κει και πέρα να λειτουργήσουν ομαλά. «Δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γονατίσουν. Δεν θα αφήσουμε τα χειρουργεία κλειστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης και στη σύνδεση των συστημάτων υγείας με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση των αλλαγών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, οφείλεται κυρίως σε ελλείμματα πολιτικής και αναφέρθηκε στις σπατάλες και τον ανορθολογισμό των προηγούμενων δεκαετιών σε αντιπαραβολή με την υπερβολική μείωση -που έφθασε σε επίπεδο στέρησης- της τελευταίας δεκαετίας, ακραίες και άδικες πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Κάνοντας μία αποτίμηση της 40χρονης πορείας του ΕΣΥ περιέγραψε τη νέα υγειονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, τις χρόνιες παθήσεις και τις συννοσηρότητες, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα του σακχαρώδους διαβήτη, της άνοιας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών κ.α.

Με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα, τόνισε ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να εστιάζει στην παρακολούθηση και την αποτροπή της εξάπλωσης των χρόνιων νοσημάτων και προανήγγειλε για τον σκοπό αυτό τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας για όλες τις χρόνιες παθήσεις.

Ενδεικτικό της ανάγκης που υπάρχει σήμερα για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι το γεγονός, όπως τονισε ο Υπουργός είναι ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν 7,2 εκατομμύρια επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τους πρώτους εννέα μήνες, ενώ το 2023 το ίδιο διάστημα έφθασαν τα 8,5 εκατομμύρια.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα «πρέπει να κάνουμε μία βιώσιμη μεταρρύθμιση και να προσαρμόσουμε το σύστημα στα σημερινά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη επικεντρώθηκε σε τρία σημεία:

1. Αναβάθμιση του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων, με στόχους, ακριβείς προϋπολογισμούς που θα είναι έτοιμοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, τα οποία θα οδηγήσουν σε ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων. Τόνισε όμως ότι αυτή η εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέφει στις αμοιβές του προσωπικού.

2. Ευελιξία στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από συνεργατικές λύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες.

3. Ενίσχυση στο προσωπικό με ιδιαίτερη αναφορά στις 270 θέσεις πανεπιστημιακών γιατρών που στόχο έχουν το brain gain.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στον τομέα του φαρμάκου χρησιμοποιώντας παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που αυτή τη στιγμή επενδύουν στην παραγωγή δραστικών ουσιών στην Ελλάδα και υπογράμμισε το ρόλο που η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παίξει στην εκβιομηχάνιση της χώρας με τη χρήση των εργαλείων του επενδυτικού clawback και του RRF.

Διαβάστε επίσης:

Οι κακοδαιμονίες του ελληνικού Δημοσίου σαμποτάρουν το Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο

Νίκος Τζανάκης για την Κινέζικη πνευμονία: «Δεν αποκλείεται να δούμε περιστατικά και στην Ελλάδα»

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια συμπτώματα «προδίδουν» τη νόσο 5 χρόνια πριν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Πανελλήνιο Συνέδριο, Οικονομικά, Πολιτικές Υγείας, Ακανθώδης, Υγείας,michalis chrysochoΐdis, panellinio synedrio, oikonomika, politikes ygeias, akanthodis, ygeias