Μίκης Θεοδωράκης: 96 χρόνια αγώνα και δημιουργίας – Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη (Videos)

Τα 96α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 ο Μίκης Θεοδωράκης.

Γεννημένος στη Χίο το 1925, ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, την Κεφαλονιά, τον Πύργο, την Πάτρα και κυρίως την Τρίπολη. 

Εκεί, σε ηλικία μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το

έργο του Κασσιανή, παίρνοντας μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου του 1943, ο Μίκης Θεοδωράκης συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και βασανίζεται.

Αφού διαφεύγει στην Αθήνα, οργανώνεται στο ΕΑΜ και αγωνίζεται κατά των Γερμανών κατακτητών, συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών.

Οι προοδευτικές του ιδέες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, έχουν ως αποτέλεσμα τη δίωξή του από τις αστυνομικές Αρχές, τη σύλληψή του και κατόπιν, την εξορία του τόσο στην Ικαρία όσο και τη Μακρόνησο.

Ωστόσο, το 1950, ο Θεοδωράκης αποφοιτά από το Ωδείο με δίπλωμα στην αρμονία, αντίστιξη και φούγκα.

Το πρώτο βραβείο του Μίκη Θεοδωράκη

Το 1954 πηγαίνει με υποτροφία στο Παρίσι, όπου εγγράφεται στο Conservatoire και σπουδάζει μουσική ανάλυση.
Από το 1954 έως το 1960 συνθέτει μουσική για το μπαλέτο της Ludmila Tcherina, το Covent Garden, Stuttgart Ballet αλλά και για τον κινηματογράφο, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1957 κερδίζει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας από τον Schostakovitch για το έργο του, «Suite No 1» για πιάνο και ορχήστρα.

Το 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας, ήδη, μελοποιήσει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου που σηματοδοτεί την στροφή του προς το λαϊκό τραγούδι, συνθέτει δεκάδες κύκλους τραγουδιών κερδίζοντας τεράστια απήχηση από το ελληνικό κοινό.

Αφού, ιδρύει τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, δίνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ενώ το 1963, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος. Την ίδια εποχή, μάλιστα, εκλέγεται Βουλευτής της ΕΔΑ.

Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1967 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και σε στρατόπεδο του Ωρωπού.  Εκεί, η κατάσταση της υγείας του ολοένα και επιδεινώνεται.

Ακολουθεί ένα τεράστι κύμα διαμαρτυρίας στο εξωτερικό με προσωπικότητες όπως οι Arthur Miller, Laurence Olivier, Yves Montand να αγωνίζονται για την απελευθέρωσή του. Τελικά, αποφυλακίζεται και τον Απρίλιο του 1970 φεύγει στο Παρίσι. Το 1974, με την πτώση της Δικτατορίας, γυρίζει στην Ελλάδα.

Πραγματοποιεί πλήθος συναυλιών τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό ενώ παράλληλα, συμμετέχει στα κοινά είτε ως βουλευτής είτε ως απλός πολίτης.

Το 1983 του απονέμεται το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, το 1993, αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, θέση από την οποία παραιτήτα έναν χρόνο μετά.

Το 2000 είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης με την πολιτική και πνευματική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου να στηρίζει σύσσωμη την υποψηφιότητά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει μουσική για όλα τα είδη από όπερα, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική μέχρι μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, ακόμα και έντεχνο λαϊκό τραγούδι. 

Επιπλέον, έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής τέχνης και αδιαμφισβήτα, έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

«Έφυγε» η μεγάλη ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου

Τόλης Βοσκόπουλος: 11 τραγούδια που θα μείνουν στις (πονεμένες) καρδιές όλων (Video)

Το 5G εκτοξεύει την μουσειακή εμπειρία στα ύψη

Keywords
Τυχαία Θέματα