Μικρές φορολογικές ανάσες

Χάρη στη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από 22% σε 9% - Άμεσο ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμουΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

 

Τον Ιανουάριο του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα θα διαπιστώσουν αύξηση των καθαρών αποδοχών τους λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος, ενώ άλλη μια αύξηση θα δουν οι μισθωτοί τον Ιούλιο με τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η

διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ σε συνδυασμό με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ φέρνει μικρές φοροανάσες στα νοικοκυριά.

Ενδεικτική είναι η «ελάφρυνση» που προκύπτει από τις εξαγγελίες για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ. Θα καταβάλει φόρο 32,76 ευρώ (από 80 ευρώ φέτος), με «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ τον μήνα. Μισθωτός ή συνταξιούχος με ίδιο εισόδημα (9.000 ευρώ) μέχρι το 2015 βρισκόταν κάτω από ύψος του αφορολόγητου και βέβαια δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος.

● Για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ο φόρος για το 2020 διαμορφώνεται στα 122,7 ευρώ, από 300 ευρώ φέτος και 100 ευρώ που ήταν στα εισοδήματα του 2015. Ωστόσο, ο φόρος εισοδήματος την επόμενη χρονιά θα παραμείνει μεγαλύτερος περίπου κατά 23% σε σχέση με αυτόν του 2015...

● Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.500 ευρώ. Από το 2020 ο φόρος μειώνεται τα 2.323 ευρώ, δηλαδή το όφελος παραμένει στα 177 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί ο φόρος μειώνεται στα 2.233 ευρώ από 2.450 ευρώ (όφελος 217 ευρώ), ενώ εάν έχει δύο παιδιά ο φόρος από τα 2.400 ευρώ μειώνεται στα 2.060 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 340 ευρώ.

● Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 πληρώνει σήμερα στην εφορία 5.500 ευρώ. Από το 2020 ο φόρος μειώνεται τα 5.223 ευρώ με το όφελος να ανέρχεται σε 277 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί ο φόρος μειώνεται στα 5.133 ευρώ από 5.450 ευρώ (όφελος 317 ευρώ), ενώ εάν έχει δύο παιδιά ο φόρος από τα 5.400 ευρώ μειώνεται στα 4.960 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 440 ευρώ.

● Φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 πληρώνει σήμερα στην εφορία 9.300 ευρώ. Από το 2020 ο φόρος μειώνεται τα 8.923 ευρώ, δηλαδή το όφελος ανέρχεται στα 377 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί ο φόρος μειώνεται στα 8.833 ευρώ από 9.250 ευρώ (όφελος 417 ευρώ), ενώ εάν έχει δύο παιδιά ο φόρος από τα 9.200 ευρώ μειώνεται στα 8.660 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 540 ευρώ.

 

«Δώρα» στους κατασκευαστές

«Δωράκια» έταξε ο πρωθυπουργός για άλλους κλάδους, ενέργεια και «πράσινες» μπίζνες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα τη σχετική στρατηγική με επίκεντρο τις ΑΠΕ.

Για τους κατασκευαστικούς ομίλους εξήγγειλε αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του «φόρου υπεραξίας» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, έκπτωση 40% σε δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει και μία παγκόσμια – και άκρως αντιπεριβαλλοντική – πρωτοτυπία: τη... μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% θα τρέξει αμέσως, θα εφαρμοστεί όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και για τις νέες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους.

Το μέτρο αυτό θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και σχεδιάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής. Την ώρα δηλαδή που ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια από τους πλειστηριασμούς θα ξεκινήσουν πάλι οι εργολάβοι να χτίζουν σπίτια, οι μεσίτες να τα πουλάνε και οι τράπεζες να δανείζουν για τον σκοπό αυτό.

Για τη ΔΕΗ, παρουσιάστηκε ξανά το σχέδιο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης», ενώ οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάστηκαν... ως ισορροπημένο σχέδιο. Επίσης για να ενισχυθεί η ρευστότητα της Επιχείρησης θα πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, όπως το δίκτυο.

 

Εργασιακές αναταράξεις

Για τα εργασιακά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αρκετές παρεμβάσεις, όπως:

• Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου με την οποία θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζομένου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

• Η αύξηση του κόστους της υπερωρίας κατά 10% την ώρα για τους μερικώς απασχολουμένους, η οποία εκτιμάται ότι θα περιορίσει την υποδηλωμένη εργασία που κυριαρχεί στην αγορά.

• Η αναβάθμιση του συστήματος Εργάνη, ώστε να περιοριστούν οι παραβάσεις. Παράλληλα, θα καθιερωθεί το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων με στόχο να επιβραβευθούν οι συνεπείς επιχειρηματίες.

• Η εξαίρεση από την υποχρέωση εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό διάσωση ή υπό αναδιάρθρωση.

• Η θέσπιση ψηφιακής σύνταξης. Μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδεται ψηφιακά τον Ιούνιο του 2020, ενώ τον Ιούνιο του 2021 η ψηφιακή ομπρέλα θα καλύπτει το 90% των περιπτώσεων.

• Η έναρξη της προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, προκειμένου από την 1.1.2021 να ενταχθούν σε αυτό οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

• Η δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώου Οργανώσεων Εργοδοτών, όπου θα υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών.

• Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχουν πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

• Η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα ενεργοποιείται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε έναν κλάδο και δεν θα έχει επιτευχθεί η συμμετοχή του 51% από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του. Η μη επίτευξη απαρτίας θα «ανοίγει τον δρόμο» ώστε να ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στις αλλαγές αυτές έρχεται να προστεθεί και η απελευθέρωση της απόλυσης, καθώς καταργήθηκε με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας το καθεστώς της αιτιολογημένης απόλυσης αλλά και η εξαγγελία εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου 1264 του 1982, για την οποία αναμένονταν έντονες αντιδράσεις.

Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης:

* Φόρο στα νέα αγροτικά σχήματα μόνο 10%.

* Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

* Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.

* Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

 

Δικαίωμα κατάσχεσης από όλους τους δημόσιους φορείς

Η Ν.Δ. έσπασε το φορολογικό απόρρητο

Πλήρως προσβάσιμα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη

Κατασχέσεις σε βάρος πολιτών για οφειλές θα μπορούν να πραγματοποιούν νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά Ταμεία και άλλοι δημόσιοι φορείς, για τυχόν ανεξόφλητες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν.

Η διαδικασία των κατασχέσεων διευκολύνεται σημαντικά, καθώς με διάταξη του Ν. 4623/2019, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., σπάει το φορολογικό απόρρητο και υποχρεώνεται η ΑΑΔΕ να παράσχει στους συγκεκριμένους δημόσιους φορείς όλα τα στοιχεία των οφειλετών, ώστε η κατάσχεση εισοδημάτων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων να είναι εύκολη υπόθεση.

Η ΑΑΔΕ υποχρεούται να διαβιβάζει εντός μηνός τα στοιχεία που θα ζητήσει ένας δημόσιος φορέας ή ακόμη και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει και το Δημόσιο.

Παράδειγμα, για μια οφειλή προς ένα δημόσιο νοσοκομείο για νοσήλια, το νοσοκομείο θα μπορεί να ζητεί από την ΑΑΔΕ τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και να τα διεκδικεί με διάφορα μέτρα ή και με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για τους οφειλέτες προς τους δήμους, από κλήσεις ή άλλου είδους οφειλών.

Οδηγίες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δίνονται με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε2162/3-9-2019), η οποία απεστάλη πρόσφατα σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και στους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Με την εγκύκλιο γνωστοποιείται ότι με το άρθρο 108 του Ν. 4623/2019 τροποποιήθηκε το άρθρο 17 του Ν. 4174/2013, ούτως ώστε να αίρεται το φορολογικό απόρρητο και στην περίπτωση που απαιτείται να εντοπιστούν πηγές αποπληρωμής των απαιτήσεων υπηρεσιών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης έναντι υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς αυτούς, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί για τη χορήγηση στους δημόσιους φορείς όλων των στοιχείων των φορολογουμένων.

Ειδικότερα η διάταξη προβλέπει ότι «από τον περιορισμό της παραγράφου 1, αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία τα πρόσωπα της παραγράφου 1 οφείλουν να τηρούν ως απόρρητα, για τις περιπτώσεις που αυτά αποκαλύπτονται σε υπηρεσίες των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος ή τα οποία επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, εξαιρούνται τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες μητρώου φορολογουμένων:

α) για τα φυσικά πρόσωπα: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), όνομα, επώνυμο, όνομα και επώνυμο πατέρα, όνομα και επώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, πλήρη στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και

β) για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), επωνυμία, διακριτικός τίτλος, πλήρη στοιχεία διεύθυνσης της έδρας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)».

 

«Ξεσκόνισμα» για τον ΕΝΦΙΑ περασμένων ετών

Στο στόχαστρο οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αντιδρούν για παράνομες διαδικασίες

Μπαράζ ελέγχων στα ακίνητα πραγματοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ των περασμένων ετών, ακόμη και σε συμβολαιογράφους, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν παράνομη και αρνούνται να συμμορφωθούν.

Ο λόγος είναι ότι ΑΑΔΕ τσεκάρει και τις μεταβιβάσεις των ακινήτων που έχουν γίνει ή εκείνες που γίνονται, εάν δηλαδή ο πωλητής έχει προσκομίσει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, που αποδεικνύει είτε ότι έχει πληρωθεί είτε ότι έχει διακανονιστεί η πληρωμή του σε δόσεις.

Από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί έχει προκύψει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν χωρίς να υπάρχει στον «φάκελο» του συμβολαίου το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκαν έλεγχοι, οι οποίοι, όμως, όπως καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι, δεν είναι νόμιμοι.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι, προκειμένου να διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013 (έλεγχος πληρωμής ΕΝΦΙΑ), οι προς τούτο αρμόδιοι υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης και των ΔΟΥ απαιτούν από τους συμβολαιογράφους να προσκομίζουν στα γραφεία των ελεγκτών τα πρωτότυπα των συμβολαίων και το ευρετήριο καταχώρισης συμβολαίων.

«Η απαίτηση αυτή, δεν είναι νόμιμη» αναφέρει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, καθώς, όπως προσθέτει, «δεν υπάρχει διάταξη νόμου, η οποία να προβλέπει δικαίωμα στους διενεργούντες φορολογικούς ελέγχους υπαλλήλους να ζητούν να προσκομίζονται τα πρωτότυπα των συμβολαίων και το ευρετήριο στα γραφεία τους και αντίστοιχη υποχρέωση των συμβολαιογράφων να συμμορφώνονται».

Αντίθετα το ευρετήριο, στο οποίο καταχωρίζονται, όπως ο νόμος ορίζει, όλες οι πράξεις που καταρτίζονται συμβολαιογραφικά, περιέχει στοιχεία και για πράξεις που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (π.χ. αναγνωρίσεις εκτός γάμου τέκνων ή διαθήκες, τις οποίες μάλιστα απαγορεύεται ακόμα κι ο εποπτεύων εισαγγελέας να ελέγξει).

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι δεν είναι επιτρεπτό το περιεχόμενο του ευρετηρίου να λαμβάνει δημοσιότητα και να ωθείται σε παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας ο ελεγχόμενος συμβολαιογράφος, λόγω ενδεχόμενης άγνοιας των ειδικών διατάξεων νόμου που διέπουν την άσκηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος από τους ελεγκτές - υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης.

Συνεπώς, αναφέρει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, απευθυνόμενος στα μέλη του, «σε περίπτωση που καλείστε από υπάλληλο ΔΟΥ ή άλλης υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης να προσκομίσετε στο γραφείο του πρωτότυπα συμβολαίων και το ευρετήριο δεν θα συμμορφώνεστε στην αξίωση αυτή και θ’ αρνείστε».

 

ΦόροιαπαλλαγέςΣταϊκούραςIssue: 2090Issue date: 12/09/2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
φπα 13, θεσσαλονικη, απε, ΦΠΑ, real, βουλη, τραπεζες, δεη, αναδιαρθρωση, συμμετοχή, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, νέα, επιδομα, ααδε, οφειλή, ΟΤΑ, αφμ, δου, ενφια, date, video, popular, κινηση στους δρομους, μετρο, εκτακτο επιδομα, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αφορολογητο 2020, δεη πληρωμη, εσπα 2021, ξανα, ληξιπροθεσμες οφειλες, ημερομήνια, βρεφικα ειδη, ηλεκτρονική, ακινητα, δου, εργασια, εφορια, κρανη, πλαισιο, τηλεφωνο, υψος, ωθηση, ωρα, real, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αρθρο, απε, ασφαλιστικα ταμεια, γευση, γινει, γινονται, γραφεια, διαστημα, διευθυνση, δημοσιο, διοικηση, δωσει, δικτυο, ευρω, υπαρχει, εμμεσα, ενεργεια, επωνυμο, ερχεται, ετων, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινητο, μητσοτακης, μειωση, νοσοκομεια, ομπρελα, ονομα, οφελος, παιδικα, παιδι, παιδια, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σπιτια, σφυρι, σχεδιο, σχηματα, τμημα, τρια, τιτλος, υψηλη, φυσικα, φορολογικη, ψηφοφορία, ψηφιακη, οφειλή, date, δικαιωμα, εφαρμογη, ειδη, λευκο, νοσοκομειο, πηγες, πληροφοριες, popular
Τυχαία Θέματα