Μικρόβια και μύκητες σε 15 καθημερινά αντικείμενα – Πετάξτε τα αμέσως

ΕΛΛAΔΑ

Έχουμε κάποια αντικείμενα στο σπίτι μας που πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά για χρόνια χωρίς να τα αντικαταστήσουμε και αγνοώντας ότι έχουν ημερομηνία λήξης.

Σφουγγαράκια και πινέλα μακιγιάζ

Κανονικά πρέπει να ξεπλένουμε τα πινέλα του μακιγιάζ έπειτα από κάθε χρήση. Επειδή όμως αυτό είναι λίγο δύσκολο, η λύση είναι να τα πλένουμε με σαμπουάν και χλιαρό νερό όποτε έχουμε την ευκαιρία. Η αντικατάστασή τους όμως επιβάλλεται να γίνει 5 χρόνια μετά. Τα σφουγγαράκια, από την άλλη, καλό θα

είναι να αντικαθίστανται ανά 6 μήνες. Τουλάχιστον δεν είναι ακριβά!

Ξύλινες σπάτουλες...

Είναι βολικές και όμορφες όμως από την καθημερινή χρήση και το πλύσιμο, το ξύλο μπορεί να φθαρεί. Όταν, λοιπόν, η εμφάνισή τους μαρτυρά ότι έχουν κάνει τον κύκλο τους, θα πρέπει να τις αποχωριστείτε. Ενδεικτικά, ο κύκλος ζωής τους είναι περίπου 2 χρόνια.

...και ξύλινοι δίσκοι κοπής

Ο δίσκος κοπής μπορεί να συγκεντρώσει πολλά βακτήρια λόγω των τροφών που κόβουμε πάνω του. Θα καταλάβετε ότι πρέπει να τον αντικαταστήσετε όταν αρχίζει να χάνει το σχήμα του λόγω της υγρασίας αλλά και όταν έχει πολλές χαρακιές από τα μαχαίρια.

Στρώμα

Τα στρώματα χάνουν την άνεση και τη φόρμα τους με το πέρασμα του χρόνου. Το τρικ για να αποφύγετε την «γούβα» σε συγκεκριμένα σημεία, είναι να το γυρνάτε από την αντίθετη μεριά κάθε 6 μήνες. Δεν είναι φυσικά μια αγορά που θα κάνετε κάθε χρόνο, όμως μετά τα 8-10 χρόνια, θα πρέπει να ξεχυθείτε στα μαγαζιά και να... δοκιμάσετε στρώματα (δεν είναι κι άσχημα!).

Παντόφλες

Μπορεί να μην θέλετε να αποχωριστείτε τις αγαπημένες σας παντόφλες-γατάκια, όμως έπειτα από 6 μήνες, καλό θα είναι να τους πείτε αντίο. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να γίνουν μια ζεστή φωλιά, όχι μόνο για τα πόδια σας αλλά και για τους μύκητες.

Βούρτσες μαλλιών

Η διάρκεια ζωής μιας βούρτσας δεν πρέπει να ξεπερνά τον έναν χρόνο, ακόμα κι αν τις καθαρίζετε συχνά. Η παρατεταμένη χρήση τους, μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα ή άλλα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής.

Οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα ζει μόνο για 3 μήνες αν δεν θέλετε να καθαρίζετε τα δόντια σας με βακτήρια. Η οδοντόκρεμα πρέπει να τελειώσει μέσα σε έναν χρόνο από τη στιγμή που θα την ανοίξετε. Καλό θα είναι να πετάξετε, λοιπόν, την οδοντόκρεμα που κρατάτε στο νεσεσέρ από τις περσινές καλοκαιρινές διακοπές.

Γυαλιά ηλίου

Ο κατασκευαστής των αγαπημένων γυαλιών ηλίου είναι αυτός που θα σας εγγυηθεί για την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σιγά-σιγά «καταστρέφουν» τους φακούς των γυαλιών, με αποτέλεσμα οι ακτίνες να τους διαπερνούν από ένα σημείο και μετά. Κατά μέσο όρο, λοιπόν, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα προστατεύσει επαρκώς τα μάτια σας για περίπου 2 χρόνια.

Παπλώματα

Μπορούν να σας ζεστάνουν μέχρι και 7 χρόνια ενώ αν τα φροντίζετε παραδειγματικά, ο χρόνος ζωής τους μπορεί να παραταθεί κατά 3 έτη.

Αποσμητικά χώρου

Μέχρι 2 χρόνια μπορεί να αρωματίζει το σπίτι σας το αρωματικό χώρου που αγοράσατε από το σούπερ μάρκετ- αν και θα καταλάβετε ότι χάλασε από τη ξεθυμασμένη μυρωδιά του.

Μπογιά

Αν βάψατε το σπίτι από 2 έως 5 χρόνια πριν, μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε την μπογιά που κρατήσατε τότε για να ανανεώσετε την εμφάνισή του.

Σφουγγάρια για τα πιάτα

Ο μέγιστος χρόνος ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης τους είναι αρκετά μικρότερος απ’ ό,τι νομίζαμε. Δεν σας κρατάμε άλλο σε αγωνία: μετά τις 2 εβδομάδες, το σφουγγαράκι των πιάτων πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια.

Χλωρίνη

Η χλωρίνη χάνει την δραστικότητά της 3 μήνες αφού ανοιχτεί. Αυτό δεν την καθιστά επικίνδυνη για το νοικοκυριό, όμως μετά τους 3 μήνες, η αποτελεσματικότητά της και η αντιβακτηριακή της δράση μειώνονται κατά πολύ.

Ξυραφάκια

Αν τα χρησιμοποιείτε συχνά, καλό θα είναι να αλλάζετε ξυραφάκι κάθε βδομάδα για να είστε σίγουρη ότι δεν θα γίνει πηγή μικροβίων, που μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμούς ή δερματικά προβλήματα.

Οξυζενέ

Όλοι το έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού, όμως λίγοι ξέρουμε ότι μόλις 2 μήνες μετά το άνοιγμά του, το ιώδιο χάνει τις... θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πηγή: mama365

μικρόβιαμύκητεςσπίτιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα