Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: H σύντομη θητεία στο Ναυτιλίας και το άδοξο τέλος μετά τα μοιραία λάθη με τη δολοφονία του Αντώνη

Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας άργησε μία εβδομάδα.

Όσοι είδαν προσεκτικά και όσο γίνεται ψύχραιμα το βίντεο με τη δολοφονία του 36χρονου Χρήστου Καργιώτη, την περασμένη Δευτέρα, διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή την παντελή έλλειψη λιμενικών κοντά στο μοιραίο πλοίο. Η κριτική ήταν σφοδρή εξ αρχής, καθώς μία παρουσία λιμενικών θεωρήθηκε, και ορθώς, ως καθοριστικό στοιχείο για να σωθεί ο Αντώνης – άρα η απουσία τους επέτρεψε να συμβεί αυτή η δολοφονική ενέργεια.

Αλλά και όσοι άκουσαν και παρακολούθησαν τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη

αμέσως μετά, όταν ζήτησε συγνώμη όχι μόνο από την οικογένεια του δολοφονημένου Αντώνη, αλλά και από τις… οικογένειες των κατηγορουμένων από τη δολοφονία αυτή κατάλαβαν ότι κάτι πολύ λάθος γίνεται με τον υπουργό Ναυτιλίας. Ειδικά όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν κατάφερε καν να «διορθώσει» την αρχική του δήλωση, προκαλώντας ακόμη πιο αλγεινή εντύπωση για την αδυναμία του να έχει τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση.

Η ευθύνη του για την πλημμελή παρέμβαση του Λιμενικού ήταν ήδη αρκετή για το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να τον θέσει σε «γκρίζα λίστα». Ιδίως που ο ίδιος καθυστέρησε αρκετά 24ωρα να δώσει εντολή για την απομάκρυνση αρμόδιων Λιμενικών, ενώ είχε κόψει κάθε συζήτηση για απομάκρυνση του αρχηγού του Λιμενικού.

Αλλά οι δηλώσεις και οι χειρισμοί που έκανε στη συνέχεια εξόργισαν και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει από τότε να τον απομακρύνει, ώστε να μην απολογείται για κείνον στη ΔΕΘ, αλλά ήθελε να εκτιμήσει περισσότερο το χρόνο μίας τέτοιας κίνησης.

Με τη λαϊκή οργή να ξεχειλίζει κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του μοιραίου πλοίου, αλλά και τη δυσφορία να φουντώνει για το πώς εμφανιζόταν ο υπουργός, η κατάσταση έμοιαζε εδώ και μέρες, ως οριακή για τον κ. Βαρβιτσιώτη.

Το κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα έδειχνε ότι αργά ή γρήγορα θα υπήρχε αλλαγή του υπουργού, ίσως και στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι αυτή θα γινόταν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά με τη γενικότερη κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη για την κυβέρνηση, κρίθηκε προφανώς ότι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε το Σάββατο το Μαξίμου ότι υποβάλλει την παραίτησή του.

Λόγω των δραματικών γεγονότων στη Θεσσαλία κρίθηκε πιο ορθό να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Ουσιαστικά η θητεία του κράτησε μόλις δυόμισι μήνες. Ο έμπειρος πολιτικός είχε βρεθεί από… καραμπόλα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη συγκρότηση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν υποψήφιος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – κάποιοι έλεγαν ότι ίσως θα μπορούσε να βρεθεί και εκτός σχήματος. Αλλά οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που συμβαίνουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις τον έφεραν στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο είχε θητεύσει και παλαιότερα, τη διετία 2013-2015 στην κυβέρνηση Σαμαρά. Άρα κρίθηκε ότι έχει την εμπειρία και γνώση του χώρου, σε αντίθεση με το ΠΡΟ.ΠΟ., το οποίο απαιτούσε μεγάλο διάστημα προσαρμογής.

Το ξεκίνημα της θητείας του σημαδεύτηκε με τις υπερβολικά υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ένα θέμα που δεν κατάφερε να ελέγξει ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση κεντρικά.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό που απομακρύνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, μετά τον Νότη Μηταράκη, που παραιτήθηκε στις αρχές Ιουλίου και φυσικά κατέχει το ρεκόρ της μικρότερης χρονικά παραμονής σε ένα υπουργικό θώκο.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν, πότε και ποιες άλλες διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. 

Διαβάστε επίσης:

Η «κατάρα» της δεύτερης θητείας: Οι «7 πληγές» των πρώτων 70 ημερών διακυβέρνησης

Kυβέρνηση σε τεντωμένο σχοινί: Πώς επηρεάζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, προτεραιότητα η επενδυτική βαθμίδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιους ευνοεί η παράταση των εκλογών – Πόλωση στην τελική ευθεία για τη διαδοχή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ναυτιλίας, Αντώνη,miltiadis varvitsiotis, naftilias, antoni