Μιμή Ντενίση: «Ελπίζω να γίνει διεθνής η νέα μου σειρά»
Για τη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» μίλησε η Μιμή Ντενίση, αποκαλύπτοντας τον βαθμό στον οποίο η μικρασιατική καταστροφή έχει «αγγίξει» την ίδια.
Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτις και παραγωγός μίλησε για το νέο της εγχείρημα τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στη μεγάλη οθόνη, όπως επίσης, για τη νέα παραγωγή που ετοιμάζει και θα αφορά τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό
«Η ταινία ”Σμύρνη μου Αγαπημένη” γυρίστηκε το 2021 και έχει προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Ετοιμάζω το δεύτερο μέρος που είναι η καινούργια πατρίδα, από την Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι σειρά αυτή τη φορά και ελπίζω να γίνει διεθνής. Θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη σε χώρους όπως η περίφημη Στοά Μοδιάνο, το ιστορικό ”Όλυμπος Νάουσα”, το Τσινάρι με τα καφενεία, και μακάρι να γίνει καλή όπως το πρώτο μέρος» είπε η ηθοποιός.
Με κύριο στόχο της να κάνει γνωστή την ιστορία της Μικρασίας και του Πόντου σε όλο τον κόσμο, η Μιμή Ντενίση αποκαλύπτει ότι ξεκίνησε την έρευνα με πολύ αγάπη και πάθος για τη θρυλική πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
«Ξεκίνησα το 2011 την έρευνα μου για τη Σμύρνη. Το θέμα με κέρδισε και με κέντρισε. Είναι η πιο συγκλονιστική σελίδα του 20ου αιώνα στην ιστορία μας και η πιο τραυματική, βέβαια, γιατί έμεινε ημιτελής. Ήταν ένα όνειρο το οποίο δεν κατάφερε να γίνει πραγματικότητα και οι εξηγήσεις μετά προς τον κόσμο ήταν λίγες. Ακόμη και σήμερα έχουμε πολλά κενά σε σχέση με το τι συνέβη. Αυτό ήρθε να καλύψει το θεατρικό, που δεν ήξερα βέβαια ότι θα καλύψει τέτοιο μεγάλο κενό όταν το ονειρευόμουν και όταν το έγραφα, από τον αντίκτυπο κατάλαβα ότι έγινε κάτι με το έργο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα «τι ήταν αυτό που την απογοήτευσε ιστορικά» απάντησε:
«Αυτό που με λυπεί και σήμερα, η διχόνοια. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην μικρασιατική καταστροφή. Οι Έλληνες δεν ήταν ενωμένοι. Επίσης απογοητεύτηκα και με την στάση της Ευρώπης. Πρώτα ξεσήκωσαν τους Έλληνες και τους έστειλαν στη Μικρά Ασία, γεγονός που στα κείμενα δεν το τονίζουμε, λες και οι Έλληνες ξύπνησαν μία μέρα, πήραν την απόφαση και πήγαν στη Σμύρνη να επιτεθούν στους Τούρκους. Δεν έγινε όμως έτσι. Όλοι οι αρχηγοί της Ευρώπης έδωσαν εντολή στον Βενιζέλο να πάει τον στρατό του. Άρα λοιπόν η ευθύνη της Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας.
Οι Έλληνες ζούσαν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Όποτε ήταν φυσικό όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και μάλιστα με την ιδέα ότι θα σώσουν τους συμπατριώτες τους, πήγαν και χωρίς πολύ σκέψη. Οι Ευρωπαίοι όμως ήταν εκείνοι που το προκάλεσαν και όταν είδαν ότι ο Κεμάλ δυνάμωσε και ότι τα πράγματα δεν ήταν υπέρ των Ελλήνων αποτραβήχτηκαν σε μία ωραία ουδετερότητα και ούτε γάτα ούτε ζημιά».
Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «τραύμα» που κουβαλούν όλοι οι Έλληνες ενώ στο εξωτερικό δεν το γνωρίζουν, τόνισε:
«Κανένας δεν ξέρει την ιστορία. Αυτό που λέμε στην Ελλάδα, ότι οι ξένοι γνωρίζουν τον πολιτισμό μας, είναι ψέματα. Η Ελλάδα διεθνώς τελειώνει στην αρχαιότητα για να λέμε την αλήθεια. Γνωρίζουν την αρχαιότητα καλύτερα από εμάς, από κείμενα, από μνημεία από τα πάντα. Μετά, το Βυζάντιο δεν υπάρχει. Ότι ήταν η γλώσσα των Ευαγγελίων και μετά ήταν η γλώσσα του Βυζαντίου είναι κάπου θαμμένο για το εξωτερικό. Και φυσικά δεν υπάρχει γνώση ούτε και για τη νεότερη ιστορία. Και επειδή και εμείς φταίξαμε και οι Ευρωπαίοι, έμειναν σκοπίμως πολλά κενά τα οποία διαβάζει κάποιος στα βιβλία των παιδιών ή στα βιβλία του πανεπιστημίου. Εγώ που σπούδασα Ιστορία ήξερα ελάχιστα. Είναι ένα ομιχλώδες θέμα, πήγαν οι Έλληνες, έγιναν εθνικιστές οι Τούρκοι και τελικά μας νίκησαν… Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι».
Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια στη δημοφιλή θεατρική παράσταση, ήταν εξαντλημένα για τρία ολόκληρα χρόνια, με την ταινία στη μεγάλη οθόνη να παίρνει τα σκήπτρα. Πρωταγωνίστρια μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ η οποία θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της στην κοσμοπολίτισσα πρωτεύουσα.
«Αυτό που έχει το θεατρικό και η ταινία ήταν η πραγματική ζωή τής Σμύρνης. Είχαν μία όμορφη ζωή, δούλευαν πολύ αλλά την απολάμβαναν και γλεντούσαν πολύ. Υπήρχε πλούτος ακόμη και στην εργατική τάξη. Ήταν άνθρωποι νοικοκύρηδες, με μία ωραία ζωή, η οποία από την μία στιγμή στην άλλη 14 με 15 Αυγούστου, διαλύθηκε και πήγε στην τραγωδία. Μου λένε πολλοί ότι η ταινία εκεί που την βλέπεις και απολαμβάνεις τους έρωτες, την όπερα, τις μαγειρικές, ξαφνικά γίνεται πάρα πολύ άγρια. Μα έτσι έγινε. Δεν διαλύθηκε ένας πολιτισμός λίγο λίγο, ήταν κάτι πολύ άγριο! Ήταν τρομερό και δύσκολο να παίζεις τις τελευταίες σκηνές στο θεατρικό. Υπήρξαν παραστάσεις που δεν μπορούσαμε να παίξουμε γιατί έκλαιγε τόσο πολύ ο κόσμος, που παρασυρόμουν και εγώ και έκλαιγα πολύ περισσότερο, δεν μπορούσα να πω τα λόγια. Είναι σπάνιο αυτό να συμβεί στο θέατρο. Πιστεύω ότι και ο πιο αδιάφορος Έλληνας αν μπει στο θέμα αυτό και το καταλάβει, συγκινείται».
Σχολιάζοντας τη συνεργασία της με την Πολιτεία, η Μιμή Ντενίση υπογραμμίζει ότι για ένα θέμα που είναι εθνικό, περίμενε μεγαλύτερη στήριξη.
«Η αλήθεια είναι ότι περίμενα σε ένα θέμα που είναι εθνικό πολλά περισσότερα. Δεν εννοώ οικονομικά, γιατί ήταν σε ένα πολύ μικρό μέρος της ταινίας αλά δεν αρκεί αυτό. Δεν είδα να το αγκαλιάζει και να το προβάλλει περισσότερο. Έγιναν όλα από την εταιρεία μου την Tanweer και από εμένα», σημείωσε.
«Δεν πήγε στα Όσκαρ. Μία ταινία που έχεις την τύχη -γιατί αυτό έγινε καθαρά από τύχη λόγω κορονοϊού αλλιώς θα είχε γυριστεί νωρίτερα- να είναι η μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα και να βγαίνει στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο πρέπει να την στείλεις. Αυτό σημαίνει ότι δίνεις μία αξία στο θέμα και μια αξία στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν. Θα έπρεπε να ήταν η επίσημη συμμετοχή για εκείνη τη χρονιά. Και δεν λέω ότι στείλανε μια κακή ταινία αλλά ας την έστελναν του χρόνου. Ήταν η χρονιά που έπρεπε να είναι η ”Σμύρνη”.
Οπότε όταν εμείς ιδιωτικά έχουμε κάνει τα μέγιστα δηλαδή έχει προβληθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στα BAFTA στο Λονδίνο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έχει γίνει θέμα συζήτησης στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, πρέπει σαν Πολιτεία να κάνεις το παραπάνω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω εγώ. Δεν έγινε. Πιστεύω όχι από κακιά βούληση αλλά από έναν φόβο που υπάρχει ακόμη σχετικά με το θέμα. Αυτό είναι η δικιά μου εξήγηση. Υπάρχει ένας φόβος γύρω από το θέμα και λόγω των γειτόνων μας» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η ηθοποιός δεν δίστασε να αναφερθεί στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η οποία την κατηγορούσε προσωπικά για πολιτική προπαγάνδα μέσα από το έργο της.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η Χουριέτ έβαλε στο πρωτοσέλιδο της εμένα και τους υπόλοιπους ηθοποιούς λέγοντας ανακρίβειες για την ταινία. Πιστεύω ότι το έργο έχει ισορροπία» τόνισε.
«Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Έλγιν από μία πιο προσωπική πλευρά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε καλά όπως στη ”Σμύρνη” και να ξεκινήσουμε τον Οκτώβρη τα γυρίσματα. Θα γίνουν στην Αθήνα, στη Γαλλία και στην Τουρκία. Εκτός από αφηγήτρια θα έχω επιπλέον έναν ”μυστικό ρόλο”» αποκάλυψε τέλος.
Διαβάστε επίσης:
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Το ημερολόγιο από το 1987 και η προδοσία στη ζωή του (Video)
Δανάη Μπάρκα: Βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να χορεύει στον δρόμο (Video)
Ζεντάγια: «Πόρτα» σε πολυτελές εστιατόριο της Ιταλίας – Δεν ήταν ντυμένη σύμφωνα με το dress code
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου - Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει
- Καιρός: Δείτε σε χάρτες πού και πότε θα «χτυπήσουν» βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα
- Βόλος: Οχιά δάγκωσε 70χρονο αγρότη στον Αλμυρό - Δεν υπήρχε αντιοφικός ορός
- Φούσκωμα και πρήξιμο κοιλιάς: Δυο ανεπιθύμητοι «προσκεκλημένοι»
- Στα χέρια του Σεΐχη του Κατάρ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Ιταλία: Μπορεί να πλησιάζει στην έκρηξη του το «υπερηφαίστειο της Ευρώπης»
- Θεσσαλονίκη: Δυνατή νεροποντή στο κέντρο της πόλης
- Στρεπτόκοκκος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
- H Δανάη Μπάρκα χόρευε στη μέση του δρόμου
- Ξεκινούν νέα οδικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία – Δείτε σε ποιές περιοχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μοτοδυναμική: «Πατάει γκάζι» με Sixt και… Porsche το 2023 – «Βλέπει» διψήφια ποσοστά ανάπτυξης
- Documento: Συνεχίζεται κανονικά η έκδοση της εφημερίδας
- Μιμή Ντενίση: «Ελπίζω να γίνει διεθνής η νέα μου σειρά»
- Καβγάς Λοβέρδου – Φάμελλου: «Την επόμενη φορά δεν θα σας αφήσω να πείτε ούτε “α”» (video)
- Εκουαδόρ: Η «νεκρή» άρχισε να χτυπάει το φέρετρο από μέσα – Σε σοκ όσοι ήταν στην κηδεία της (Video)
- Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Το ημερολόγιο από το 1987 και η προδοσία στη ζωή του (Video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μιμή Ντενίση: «Ελπίζω να γίνει διεθνής η νέα μου σειρά»
- Documento: Συνεχίζεται κανονικά η έκδοση της εφημερίδας
- Καβγάς Λοβέρδου – Φάμελλου: «Την επόμενη φορά δεν θα σας αφήσω να πείτε ούτε “α”» (video)
- Μοτοδυναμική: «Πατάει γκάζι» με Sixt και… Porsche το 2023 – «Βλέπει» διψήφια ποσοστά ανάπτυξης
- Εκουαδόρ: Η «νεκρή» άρχισε να χτυπάει το φέρετρο από μέσα – Σε σοκ όσοι ήταν στην κηδεία της (Video)
- Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Το ημερολόγιο από το 1987 και η προδοσία στη ζωή του (Video)
- Δανάη Μπάρκα: Βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να χορεύει στον δρόμο (Video)
- Θεσσαλονίκη: Έτρωγε τα μαλλιά της για 14 χρόνια και της αφαίρεσαν τεράστια… «τριχόμπαλα» (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ληστεία φαρμακείο Νέα Ιωνία: Το χρονικό του εντοπισμου της συμμορίας
- Κορινθιακός κόλπος: Καρχαρίας κόβει βόλτες στα ρηχά – Βίντεο
- Εξιχνίαση κλοπής στις Σέρρες: Του είχε σουφρώσει 570 ευρώ την ώρα που βρίσκονταν μαζί στο ασανσέρ”
- Στο Λαϊκό νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου!
- Θεσσαλονίκη: Το 5ο Φεστιβάλ Επταπυργίου ξεκινά στις 21 Ιουνίου στο εμβληματικό μνημείο
- FAZ: Η Καϊλή πιστεύει ότι είναι θύμα συνωμοσίας
- Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ με την κατάποση τριχών - Πώς θεραπεύεται
- Θόδωρος Πάγκαλος: Ο πολιτικός που έβαζε τίτλους στην ιστορία
- Μανούσος Μανουσάκης: Δεν φοβάμαι τον θάνατο, συμβαίνει σε όλους