Μήνυση στον Jean Paul Gaultier για μη αδειοδοτημένη χρήση της «Γέννησης της Αφροδίτης» (Photos/Videos)

Την περασμένη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, το Μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον του Γάλλου μετρ της ραπτικής, Ζαν Πολ Γκοτιέ.

Το Μουσείο Ουφίτσι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης του κόσμου, λειτουργεί από το 1765, συντηρώντας και εκθέτοντας στις 8.000 τετραγωνικών μέτρων συνολικά αίθουσές του, τα περισσότερα αριστουργήματα των Ιταλών ζωγράφων, όπως του Σάντρο Μποτιτσέλι, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μικελάντζελο, του Ραφαήλ, του Καραβάτζιο και του Τισιανού.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το μουσείο της Φλωρεντίας, αναφέρεται ότι:

«Ο

οίκος μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ χρησιμοποίησε την εικόνα του πασίγνωστου έργου για να δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν ενδυμάτων, ενώ στη συνέχεια για να τα προωθήσει δημοσίευσε φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το Μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας επισύναψε στο δελτίο Τύπου φωτογραφίες από το επίσημο site του οίκου ραπτικής, και από το λογαριασμό του Instagram του διάσημου μόδιστρου, που δείχνουν αυτά τα κομμάτια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @jeanpaulgaultier

Ανάμεσα στα ρούχα αυτά είναι ένα φόρεμα που αναπαριστά την Αφροδίτη, αξίας 590 ευρώ, ένα φουλάρι το οποίο ονομάζεται η «Γέννηση της Αφροδίτης», το οποίο αναπαριστά τη θεά Αφροδίτη να αναδύεται από το νερό καλύπτοντας τη γύμνια της με τα μακριά ξανθά μαλλιά της, αξίας 150 ευρώ, και ένα στρετς παντελόνι που στους μηρούς αποτυπώνεται ο Ζέφυρος να φυσά τον άνεμο..

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @jeanpaulgaultier

Το διάσημο μουσείο ισχυρίζεται ότι ο Ζαν Πολ Γκοτιέ χρησιμοποίησε τον διάσημο πίνακα χωρίς να έχει πάρει την απαραίτητη άδεια, και χωρίς να καταβάλλει τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα που με σαφήνεια ορίζει ο νόμος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @jeanpaulgaultier

O διευθυντής του Μουσείου, Έικε Σμιντ, ανέφερε ότι με επιστολή που απέστειλε τον Απρίλιο του 2022, καλούσε τον οίκο ραπτικής Ζαν Πολ Γκοτιέ να αποσύρει τα επίμαχα ρούχα και εμπορεύματα από την αγορά, και να απευθυνθεί στο Μουσείο προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική εμπορική λύση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @jeanpaulgaultier

Παρόλα αυτά, η επιστολή αγνοήθηκε από τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, κι έτσι το Μουσείο αναγκάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας «όχι μόνο την απόσυρση των επίμαχων εμπορευμάτων, αλλά και αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη».

Για τον Έικε Σμιντ, είναι θέμα αρχής. «Δεν μιλάμε για εκατομμύρια. Το ποσό που απαιτεί το Μουσείο υπολογίζεται να είναι γύρω στις 100.000 ευρώ. Το γεγονός ότι μας αγνόησαν παντελώς και απαξίωσαν να απαντήσουν στην επιστολή μας, είναι που προκαλεί μεγάλη εντύπωση».

H Πάτι Γκέστενμπλαϊθ, διευθύντρια του πανεπιστημίου DePaul University, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα Τέχνης, Μουσείων, και του Δικαίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς, τόνισε ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ούτε ισχύουν τέτοιοι νόμοι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @jeanpaulgaultier

Η Γκέστενμπλαϊθ πιστεύει πως δύσκολα το μουσείο της Φλωρεντίας θα βγάλει άκρη. «Μόνον η Αίγυπτος και η Ιταλία προστατεύουν την πολιτισμική τους κληρονομιά από την εμπορική εκμετάλλευση τρίτων. Σε κάθε περίπτωση, το Μουσείο Ουφίτσι μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση μόνο για το σύνολο των προϊόντων που πουλήθηκαν στην Ιταλία. Αν η εταιρεία του Ζαν Πολ Γκοτιέ έχει κάνει πωλήσεις διεθνώς, δεν νομίζω ότι ο ιταλικός νόμος μπορεί να επέμβει».

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Ψυχολόγος εξηγεί στο topontiki.gr πώς να «διαβάσουμε» τα συμπτώματα στα παιδιά

Ξεκαλάκης στο topontiki.gr: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι Κεντρώος – Η πολιτική αυτονομία, προϋπόθεση για την επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ»

Τεκίλα: Η νέα ενασχόληση των super stars – Οι πλούσιοι και διάσημοι του εθνικού ποτού του Μεξικού (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα