Μηταράκης: Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης σε διεθνή ύδατα – Κασσελάκης: Επικαλείστε λάθος σύμβαση

«Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS η οποία είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υποψήφιος της ΝΔ Νότης Μηταράκης και πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση

εντός χωρικών υδάτων. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια. Εν πάση περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων», καταλήγει ο Νότης Μηταράκης παραθέτοντας και σχετικό βίντεο από εκπομπή.

Ωστόσο, σε απάντηση των όσων ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός, ο Στέφανος Κασσελάκης που είναι επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρέθεσε στοιχεία που διαψεύδουν τον κ. Μηταράκη.

Με ανάρτησή του στο Twitter απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη τονίζει ότι ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της ΝΔ επικαλέστηκε λάθος σύμβαση για την έρευνα και διάσωση, σχολιάζοντας μάλιστα «”αριστεία”, όχι αστεία…».

Όπως τονίζει, «εφαρμογή έχει η “Διεθνής Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση” του 1979, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1844/1989 (ΦΕΚ Α’ 100/1989)».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η εν λόγω διεθνής σύμβαση αναφέρει: «Με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα σε μια περιοχή όπου ένα Μέρος μεριμνά για το συνολικό συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, οι υπεύθυνες αρχές του Μέρους αυτού θα λάβουν άμεσα μέτρα για να παράσχουν την καταλληλότερη διαθέσιμη βοήθεια».

"Αριστεία", όχι αστεία…@nmitarakis επικαλείσθε λάθος Σύμβαση!

Εφαρμογή έχει η "Διεθνής Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση" του 1979, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1844/1989 (ΦΕΚ Α' 100/1989), σύμφωνα με την οποία:

2.1.9. Με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα… pic.twitter.com/hD4SWeEOxh

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@StefanosNY) June 16, 2023Η ανάρτηση του Νότη Μηταράκη:

Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα

Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS η οποία είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη. Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το… pic.twitter.com/mfAnajC6Nm

— Νότης ΜηταράκηςNotis Mitarachi (@nmitarakis) June 16, 2023

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Καιρίδη – Αναγνωστοπούλου για το μεταναστευτικό – «Θα μου πείτε εσείς να ντρέπομαι;»

ΣΥΡΙΖΑ για ναυάγιο: Η απώλεια 700 και πλέον ανθρώπων απαιτεί απαντήσεις

Από απόσταση ασφαλείας παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στο ναυάγιο της Πύλου

Keywords
Τυχαία Θέματα