Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Εξετάζουμε αύξηση της θητείας - Συζητάμε στράτευση στα 18 (Live)

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο»Πολιτική

 

Ξεκίνησε η προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Λόγω των συνθηκών με την πανδημία του κορωνοϊού και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η φετινή συνέντευξη Τύπου είναι διαφορετική καθώς το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται

στην αίθουσα δεν υπερβαίνει τα πενήντα.

Ως εκ τούτου, η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφου θα συμμετέχουν στη συνέντευξη διαδικτυακά.

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων Μητσοτάκη:

Για την οικονομία

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούσε στην οικονομία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της ύφεσης και το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της. 

Στην απάντηση του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παγκόσμια ύφεση και η κρίση αφορά όλες τις οικονομίες. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλά παγκόσμια», ανέφερε. 

Για την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και τον Τούρκο πρόεδρο

Σε ερώτηση για την ανάγνωση των εξελίξεων μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις.

«Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε διάλογο χωρίς όμως προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση. Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διάλογος», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Είμαστε διπλωματικά πιο ενισχυμένοι και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία. Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν την Ευρώπη η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου για τη συμφωνία με την Τουρκία στην Τριμερή του Βερολίνου και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση στη Βουλή και ειδική ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα από τη δική μου διπλωματική σύμβουλο. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει τον Ερντογάν».

»Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τρι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική δι0πλωματίας. Υπάρχουν και πράγματα που λέγονται σε τέτοιες συναντήσεις που δεν λέγονται. Και για να μπορεί ο Πρωθυπουργός να αισθάνεται ασφάλεια για να ενημερώνει χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει μία σοβαρότητα», συνέχισε. 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το αν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες δεν μπορεί να γίνονται ενέργειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήμαστε έτοιμοι αν υπάρξει αποκλιμάκωση να συνεχίσουμε τις επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη διάθεση της χώρας για διάλογο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι ένδειξη καλής διάθεσης προς την Τουρκία. Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο και δεν πρόκειται να το κάνω».

»Κάνουμε ενεργητική διπλωματία. Χτίσαμε νέες συμμαχίες και φέραμε χώρες της Ευρώπης με το μέρος μας. Ακόμα και με χώρες του αραβικού κόσμου. Αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα. Και δεν κρύψαμε ποτέ την ισχυρή μας αποτρεπτική δυνατότητα», σημείωσε. 

Γραφικό να με αποκαλεί ο Τσίπρας πολιτικό απατεώνα. Θέλω να πω όμως ότι το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εθνικής γραμμής. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί. Ενοχλούμαι πολύ όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο, όχι με δική μας υπαιτιότητα».

Για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν οι κυρώσεις. Αλλά θα το κάνουμε αν χρειαστεί».

«Η απειλή των κυρώσεων είναι ενεργή και θα παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ. Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί την αναγνώριση ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Η Μεσόγειος είναι θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για όλη την Ευρώπη. Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση», συνέχισε. 

«Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών»

«Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή άλλη ερώτηση και υπογράμμισε, πως «η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες».

»Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο», συνέχισε.

Για τα εξοπλιστικά

Ερωτώμενος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα «αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας».

»Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου», είπε.

«Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας», συνέχισε. 

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος»

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά. Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.

Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».

Για την αύξηση της θητείας

Στη συνέντευξή Τύπου, ο  πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θητεία, σημειώνοντας πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ένα άλλο σενάριο που έχει τεθεί υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18.
 

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την προετοιμασία που έχει γίνει για το άνοιγμα των σχολείως αναφορικά με το ζήτημα του κορωνοϊού.

 «Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα», σημείωσε. «Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια που αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι», συνέχισε. 

«Ηταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία. Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Εχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτακης

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και σε όσους έχουν επιφυλάξεις: «Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Έχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», είπε.

Αναφερόμενος δε στα ειρωνικά σχόλια που ακούστηκαν για τα παγούρια σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για τα παγούρια άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια αλλά είναι μια σημαντική κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με πολλαπλά μηνύματα». 

Για το άσυλο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Σε ερώτηση για τα εμβόλια του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλη επιφύλαξη των πολιτών και είπε πως αν χρειαστεί θα το κάνει πρώτος εκείνος και η οικογένειά του για να δείξει πως είναι απολύτως ασφαλές. 

«Πρόβλημα αν θα πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Βλέπω μια μεγάλη επιφύλαξη. Οι εταιρίες έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει εμβόλιο αν δεν είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι απολύτως ασφαλές. Όσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί μια προσπάθεια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού όλων. Αν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δείξουμε το παράδειγμα θα το κάνω για να δείξω ότι είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Μιλάω για έξι μήνες. Αλλά είναι κλινικές έρευνες και ίσως υπάρξουν και καθυστερήσεις. Ακόμα και στο κακό σενάριο όμως είμαστε έτοιμοι. Κι αυτή τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα θα α την κερδίσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά. 

Για το άνοιγμα του τουρισμού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ' ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. «Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Για την κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το πρώτο βήμα όσων είχε δεσμευτεί.

«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», εξήγησε. 

Για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Δεν θα γίνει καμία έξωση» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα

«Πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ενας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί. Μέχρι να έχουμε ένα νέο πλαίσιο πιο τολμηρό ανανεώνουμε το υπάρχον πλαίσιο», είπε.
Για τη Μόρια και το προσφυγικό

«Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», απάντησε σε ερώτηση για τη Μόρια που αφορούσε τις δηλώσεις του όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος «ότι η Μόρια κάηκε από υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί» και έστειλε μήνυμα κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί.

«Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να παραπονιούνται και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη. Επίσης, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ανηλίκων. Εφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια. Συζήτησα με Μέρκελ και Μακρόν για το πώς θα πάνε στην Ευρώπη. Χθες μίλησα με Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει έγκριση στο αίτημα του ασύλου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων. Τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσιμα αν δεν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο», συνέχισε. 

«Η ΚΟ της ΝΔ έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες»

«Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της. Έχουμε ψηφίσει 105 νομοσχέδια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική μας ομάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη.

«Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως αποτέλεσμα μιας καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο», πρόσθεσε. 

Για τις λιγνιτικές μονάδες

«Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή. Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους», συνέχισε. 

Χαρακτήρισε δε οξύμωρη και αστεία την κριτική της αντιπολίτευσης. «Είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε. 

Για το 112 

Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. «Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

 

ΚορωνοϊόςΔΕΘΜητσοτάκηςσυνέντευξη ΤύπουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
ΔΕΘ, live, αυξηση, μητσοτακης, εισφορα αλληλεγγυης, το νησι, θεσσαλονικη, helexpo, forum, ελλαδα, βουλη, τσιπρας, συριζα, ηπα, μνημονιο, αιγυπτος, οηε, νέα, εξι, γαλλια, ισχύ, εαβ, σχολεια, κεδε, λύση, ΕΟΔΥ, εκκρεμότητα, τεστ, rapid, test, μητσοτακης, lockdown, χρεος, τραπεζες, μερκελ, αιγαιο, νεα δημοκρατια, συγκεκριμένο, video, popular, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, φωτια, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, γουρια 2021, κοινωνια, αποτελεσματα, rapid, χωρες της ευρωπης, χωρες, αυριανη, βημα, γερμανια, δανεια, δουλεια, εαβ, ευβοια, ημερησια, ηπα, θαλασσα, θητεια, νησι, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τεστ, το βημα, υφεση, υψος, φιλελευθερος, ωρα, test, αγορα, αρθρο, αισιοδοξια, αστεια, ασυλο, αττικη, αφορμη, βρισκεται, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωδεκα, δυναμικο, ευχαριστο, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκκρεμότητα, εμβολια, εμβολιο, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, επρεπε, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, ευρωπη, εξυπνο, ζωνη, ζωνες, ιδιο, θεσεις εργασιας, θετικο, θεωριες, εικονα, κεδε, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κινηση, κλιμα, κομμα, κοπωση, λαδι, λαθη, λαθος, λύση, λογο, μακρια, ματια, μηνες, μορια, μεταχειρισμενα, ναυτικο, ξερετε, ομαδα, παντα, οικογενεια, οξυμωρο, οχθη, παιδια, παμε, πιθανοτητες, πλειστηριασμοι, υπογραφη, προσληψεις, ροες, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σημαδια, σπιτι, σχολια, τουρκια, τουρισμος, ισχύ, φορα, αδυνατο, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, εφαρμογη, εξοχικο, εθνικο, forum, helexpo, χωρα, καηκε, κυριακου, μεινει, μεσογειος, πακετο, popular, τραπεζα, θελω να, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα