Μητσοτάκης: «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο;»

Ήπιο λόγο χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή για το ουκρανικό ζήτημα, λέγοντας ότι θέλει να σταθεί στα θετικά και τις συνθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προχώρησαν σε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει κυρώσεις σε

βάρος της Ρωσίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά (πανδημία, Ταμείο Ανάκαμψης, ουκρανική κρίση, συμφώνησε σε πρωτοφανές πρόγραμμα κυρώσεων).

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την απόφαση της Ελλάδας να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, λέγοντας, μάλιστα, ότι ήταν ορθή απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού, έχουμε παραπάνω λόγους, αλλά και διότι με αυτό τον τρόπο απδεικνύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στήριξη σε κάτι ανάλογο, και προσθέτοντας ότι είχαμε κάθε λόγο, διμερώς να στηρίξουμε την Ουκρανία, είχαμε ένα λόγο παραπάνω να το κάνουμε, υπονοώντας την Τουρκία.

Μάλιστα, απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε, εξουσιοδότησε τα μέλη του, και ότι ο ίδιος ενημέρωσε όλα τα μέλη του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε με εμφατικό τρόπό ότι είναι απόλυτα αρμονικές οι σχέσεις του με τον ΥΠΕΞ και τον ΥΠΑΜ

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, υπενθύμισε ότι συναντήθηκε τρεις φορές με τον Ερντογάν, δήλωσε ανά πάσα στιγμή έτοιμος για μια νέα συνάντηση και σημείωσε ότι η συγκυρία ίσως δικαιολογούσε μια συνάντηση, λέγοντας ότι δεν είναι αντίθετος σε τέτοια προοπτική.

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία των συμμαχιών ιδίως όταν βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις αναθεωρητισμού, λέγοντας ότι με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία αποδεικνύεται ότι ο αναθεωρητισμός έχει τεράστιο κόστος.

Όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειάκής μετάβασης έχει ληφθεί εδώ και δύο χρόνια, τώρα λαμβάνει και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας το σχέδιό της, είπε ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και περισσότερη εισαγωγή LNG, λέγοντας ότι ο γρηγορότερος τρόπος αυτή τη στιγμή είναι η εισαγωγή LNG από Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με στόχο να γίνει πράξη η πράσινη μετάβαση, και να ενισχυθεί η γεωπολιτική θέση της χώρας και να γίνει πύλη εισόδο ενεργειακών πηγών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στα μικρότερα κόμματα, λέγοντας ότι η Ελληνική Λύση εκφράζει στη Βουλή θαυμασμό για τον Πούτιν, ότι το ΚΚΕ έχει γνωστή αντίληψη για την ιστορία και κάλεσε τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, να «εξευτελίζεται» εντός χώρας και όχι διεθνώς, με αφορμή τη σύγκρουσή του με τον Φινλανδό Αλεξάντερ Στουμπ για τον όρο «φινλανδοποίηση».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αποφασίσατε μονομερώς να στείλετε όπλα στην Ουκρανία – Εμπλέκετε την Ελλάδα σε επιχειρήσεις πολέμου

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπακογιάννη: «Τα δύο λάθη του Πούτιν – Ζούμε μια εποχή τεραστίων κοσμοϊστορικών αλλαγών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ουκρανία,mitsotakis, oukrania