Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Δεν θα κάνω ανασχηματισμό – Έρχεται νέο φορολογικό στους ελεύθερους επαγγελματίες

Οριστικό τέλος στη συζήτηση περί ανασχηματισμού επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 87η ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει η κυβέρνηση πριν καν συμπληρώσει τις πρώτες εκατό ημέρες της, αλλά και τις αλλαγές στην ηγεσία δύο υπουργείων που ήδη έγιναν, υπερασπίστηκε την απόφασή του για το… rotation, λέγοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι οι υπουργοί

θα πρέπει να δοκιμάζονται σε νέα πόστα και ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι το σχήμα αυτό μέσα σε δύο μήνες κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις (φωτιές και πλημμύρες).

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι ενώ για ζητήματα αποτελεσματικότητας των υπουργών ο ίδιος δίνει χρόνο, όταν τίθεται ζήτημα συμπεριφοράς η κρίση του μπορεί να είναι ακαριαία – εξηγώντας έτσι την απομάκρυνση Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσθυμία στον κόσμο, ωστόσο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνεται συνολικά, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν μεν αμετακίνητες πολιτικές, αλλά όχι και αμετακίνητοι υπουργοί. Σημείωσε, δε, ότι η απουσία του Χρήστου Στυλιανίδη από το αρχικό κυβερνητικό σχήμα έγινε για προσωπικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι σε ζητήματα πολιτικής προστασίας η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα στον κάθετο συντονισμό του κράτους και ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν από εδώ και πέρα θα έχουν ως στόχο την καλύτερη οργάνωση όλων των εμπλεκομένων φορέων – και του στρατού – υπό την Πολιτική Προστασία, προσθέτοντας ότι στις αρμοδιότητές της θα περάσουν και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με στόχο την καλύτερη πρόβλεψη.

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξε απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό έγινε λόγω των χρονοδιαγραμμάτων που απαιτούνται από το Ταμείο για την ολοκλήρωσή τους και πρόσθεσε ότι στη νέα αναθεώρηση του Ταμείου κάποια αντιπλημμυρικά έργα θα συμπεριληφθούν εκ νέου με στόχο να «τρέξουν» αυτά που μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων, λέγοντας, μάλιστα ότι για τη χώρα τα αντιπλημμυρικά έργα είναι «πονεμένη ιστορία».

Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, για ασφάλιση ατομικών και επιχειρηματικών περιουσιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι δύσκολο να καλύπτει εξ ολοκλήρου ζημιές σε φάση κλιματικής κρίσης και προανήγγειλε διάλογο με όλους, αν και ουσιαστικά εκτίμησε ότι θα καταλήξουμε σε υποχρεωτική ασφάλιση των περιουσιών, ενώ ειδικά για τους αγρότες, ανακοίνωσε ότι προωθείται αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος»

Επιστρέφοντας σε πιο στενά πολιτικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου τη λειτουργία του «επιτελικού κράτους», ζητώντας να μην «πετροβολάμε» έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, τον οποίο, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί, αν και υπογράμμισε ότι το «επιτελικό κράτος» δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργού. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι θα διεξαχθούν με σταυρό, ενώ οι πληροφορίες – που έχει μεταδώσει και το topontiki.gr – αναφέρουν ότι σχεδιάζονται εκλογικές περιφέρειες και όχι μια ενιαία περιφέρεια για ολόκληρη τη χώρα.

Δεδομένης της… χαλαρής υποστήριξης που η κυβέρνηση παρέχει στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, αλλά και τις πληροφορίες σχετικά με δυσκολίες άλλων υποψηφίων Περιφερειαρχών που υποστηρίζει η ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο απολογισμός θα γίνει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας, επίσης, ότι επιλέχθηκε να δοθεί πολιτική διάσταση στις Περιφέρειες καθώς εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των πολιτικών τους με αυτές της κυβέρνησης. Επίσης, εκτίμησε ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ με τη συμπεριφορά τους απαξιώνονται στα μάτια των πολιτών, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων όπως οι Σπαρτιάτες.

Σχετικά με το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών – θέμα που ο ίδιος είχε κινήσει, αλλά που φαίνεται να συναντά αντιδράσεις εντός ΝΔ – ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι έχουν γίνει πολλά από την προηγούμενη τετραετία για την ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τόνισε ότι η «ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος τον οποίο θα επιλέξουμε να φέρουμε αυτή τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προφανώς είναι μια δική μου απόφαση, όμως ισχύει στο ακέραιο όπως έχω πει προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη» και επανέλαβε ότι «ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακαιραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν π.χ. με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και με αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω με την Τουρκία», αν και εκτίμησε ότι «η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση. Η προσέγγιση με την ΕΕ περνά μέσα απο τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το αιματηρό περιστατικό με τους Κροάτες χούλιγκαν και την τουλάχιστον ανεπαρκή στάση της αστυνομίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα», αν και υπερασπίστηκε το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία επανέλαβε ότι δεν καταργείται και πέταξε το μπαλάκι στους πρυτάνεις, ζητώντας τους να τρέξουν σχέδια ασφαλείας των ιδρυμάτων τους.

Τέλος, όσον αφορά στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «επιδερμικά» μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας τα διάφορα επιδόματα και τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών μέσω της αύξησης των μισθών και ο αυστηρός έλεγχος με την αισχροκέρδεια, λέγοντας, μάλιστα, ότι «θα δώσουμε τη μάχη, είναι δύσκολη, αλλά θα την κερδίσουμε», ενώ για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, είπε ότι πιστοποιεί την πρόοδο της οικονομίας της χώρας και εκτίμησε ότι θα μειώσει το κόστος του δανεισμού με περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, αν και σημείωσε ότι «δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα» για τα προβλήματα της ακρίβειας.

Διαβάστε όλες τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τη χώρα πίσω»

Τσακαλώτος: «Σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία»

Τζουμάκας: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να απομονώσουμε φαινόμενα πολιτικού εκφυλισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΔΕΘ, – Έρχεται,mitsotakis, deth, – erchetai