Μητσοτάκης για εκλογή Τραμπ: Η Ευρώπη οφείλει να αναζητήσει τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς

Διακριτικό «καμπανάκι» στην ΕΕ, ενόψει και της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης, χτύπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θέλω να ξεκινήσω

συγχαίροντας τον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του, βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους, άλλωστε, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ, συνεπώς, σε μία ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων, αλλά και των δύο λαών».

«Θυμίζω, επίσης, ότι η συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσινγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου Προέδρου. Όπως, επίσης, θέλω να θυμίσω ότι και η πολύ τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο υπήρξε μία πρόσκληση κοινή, και από το Δημοκρατικό και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «η στάση της Ελλάδας, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρου της ΕΕ, είναι πάντα μια στάση αρχών, και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, πάντα ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών».

Ωστόσο, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο, σημείωσε ότι «αυτό θα αφορούσε συνολικά την Ευρώπη, γιατί όλα πλέον δείχνουν -όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν- ότι η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσει, να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες».

Περί επιστολικής ψήφου

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στην επιστολική ψήφο την οποία χαρακτήρισε ως «κορυφαία θεσμική αλλαγή», αφήνοντας, ωστόσο αιχμές για «προσχηματικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ψηφίστηκε για τις ευρωεκλογές -θέλω να θυμίσω- μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Έγινε πράξη, εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί μία απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι έλεγαν ότι “δεν μπορούν να γίνουν”, μπορούν και γίνονται αρκεί να υπάρχει η βούληση».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι «έχει ωριμάσει πια πλήρως το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές, του 2027. Αυτό προϋποθέτει, βάσει του Συντάγματος, μία ευρύτερη συναίνεση, καθώς χρειαζόμαστε 200 βουλευτές προκειμένου να υπερψηφιστεί. Αλλά, πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι απέναντι σε μία τέτοια προοπτική, όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους ώστε να στείλουμε όλοι μαζί στους συμπολίτες μας στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας και ένα μήνυμα προόδου».

Διαβάστε επίσης

Δικαιολογίες Βόζεμπεργκ για την επίθεση στην Καρυστιανού – Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για τον Νικο Παππά

Ο Μάντζος ξεκόβει τη συνεργασία με τη ΝΔ – Τι απαντά στον Γεωργιάδη για το «σοβαρευτείτε για να συγκυβερνήσουμε»

Άδωνις Γεωργιάδης για την εκλογή Τραμπ: «Μην μας πιάνει κανένας πανικός – Παραμένουμε στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα