Μητσοτάκης: Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο κ. Μητσοτάκης

εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ήταν παρών στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Το προσχέδιο για τον «δυναμικό διάδρομο τιμής» για το φυσικό αέριο

Ομάδα κρατών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία, έχουν καταρτίσει πρόταση για την θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο με στόχο την μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης.

Οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου σε μια συνάντηση στην Πράγα την Παρασκευή. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση – και στο μεταξύ, ορισμένες χώρες έχουν συντάξει τη δική τους.

Το έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters και κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη της ΕΕ, προτείνει να τεθεί ο διάδρομος τιμών σε ένα επίπεδο που να είναι αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου και αρκετά ευέλικτο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να προσελκύουν τον εφοδιασμό από ανταγωνιστικό παγκόσμιο φυσικό αέριο.

«Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και ως αντικίνητρο για την κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να καταστείλει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ισχύει για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη διάφορους τύπους ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου για να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αφού η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και 12 άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν τις Βρυξέλλες να καταθέσει προτάσεις.

Σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, ενώ εργάζεται για την έναρξη μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς σε σχέση με την τιμή του φυσικού αερίου της Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF).

Άλλες χώρες – μεταξύ αυτών η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η Ολλανδία – αντιτίθενται στην πρόταση, προειδοποιώντας ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα.

Συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Πράγα

Διμερείς συναντήσεις είχε νωρίτερα στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa με τον οποίο συζήτησε την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Nikol Pashinyan, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.

Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για Οικονόμου: Να μας απαντήσει αν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Κόντρα υπουργείου Μεταφορών – ΣΥΡΙΖΑ για το leasing λεωφορείων

Δύο ξένοι στην Πράγα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν – Απόσταση… ασφαλείας και στην «οικογενειακή φωτογραφία»

Keywords
Τυχαία Θέματα