Μητσοτάκης στο MEGA: Αυτές θα είναι οι αλλαγές στα υπουργεία, νέο «όχι» για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το νέο σχήμα της δομής της κυβέρνησής του – αν δεν υπάρξουν απρόοπτα το βράδυ της Κυριακής – περιέγραψε μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα και ερωτηθείς σχετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «έχω μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός καινούργιου υπουργείου οικογένειας και κοινωνικής συνοχής, ουσιαστικά αποσπώντας ένα κομμάτι του υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε το πολύ σημαντικό

αυτό αντικείμενο πολιτικής να έχει έναν ιδιοκτήτη, σε επίπεδο Υπουργού. Είναι ήδη σχεδιασμένο και έτοιμο το Υπουργείο, γιατί όπως ξέρετε – σε περίπτωση που μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός – αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να εκδοθούν άμεσα γιατί η κυβέρνηση ορκίζεται πολύ γρήγορα».

Επίσης, ανέφερε ότι «το υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι πρέπει να είναι σε επίπεδο Αναπληρωτή Υπουργού, διότι είναι ένα τελείως αυτοτελές αντικείμενο και ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών θα μείνει ως έχει, «απλά με ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. Είναι πολύ συμβατές αυτές οι έννοιες και δεν θέλω να δημιουργήσω και έναν πληθωρισμό καινούργιων υπουργείων, διότι και αυτό έχει μια δυσκολία».

Υπενθύμισε, δε, ότι «φτιάξαμε κάποια καινούργια υπουργεία, τα οποία πιστεύω ότι απέδωσαν. υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήθηκε αμέσως όταν αναλάβαμε τα πράγματα το 2019. Πιστεύω ότι απέδειξε ότι είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει τεράστια χρησιμότητα. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, βλέπετε πόσο κρίσιμο είναι, ειδικά τώρα που τα ζητήματα της μετανάστευσης έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Όλα αυτά είναι υπουργεία τα οποία στήθηκαν ουσιαστικά από το μηδέν -μικρά υπουργεία- αλλά επειδή μπορέσαμε και τα στήσαμε από το μηδέν, δημιουργήσαμε δομές οι οποίες να μην είναι δέσμιες παλιών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

Μισθοί-συντάξεις

Όσον αφορά στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «προφανώς και αναγνωρίζω, πρώτος, ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Ειδικά για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, δεν είναι εύκολο να τα βγάλει κανείς πέρα, ειδικά αν δεν έχει δικό του σπίτι. Επομένως, γιατί λέμε εμείς ότι μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και πώς θα το πετύχουμε αυτό, διότι προφανώς αυτό δεν καθορίζεται με υπουργική απόφαση ή με κανένα νόμο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας, μέσα από την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του ίδιου του εργαζόμενου».

Προσέθεσε ότι «για τον κατώτατο τώρα, που αποτελεί αντικείμενο κυβερνητικής ρύθμισης και επειδή το κάναμε -πήγαμε από τα 650 στα 780 ευρώ– ναι, είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο κατώτατος μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας», ενώ για τις συντάξεις, αφού θύμισε αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, σχεδόν 8%, δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πόσο; Θα αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί η ανάπτυξη έχει σημασία για τον συνταξιούχο; Όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερη και η αύξηση που θα πάρει», τονίζοντας, μάλιστα ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και εκείνους τους συνταξιούχους, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πέσει θύμα της προσωπικής διαφοράς. Όπως το κάναμε ήδη μια φορά, έκτακτα, με 200 έως 300 ευρώ».

Φόροι και ΦΠΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξει «καμία αύξηση φόρων. Περαιτέρω μειώσεις φόρων θα περιμένουν οι πολίτες. Έχω δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του. Από εκεί και πέρα έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παιδί. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αμέσως από 1/1/24, ανεξαρτήτως του τι άλλο θα κάνουμε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 50 ευρώ».

Ειδικά για τον ΦΠΑ, που αποτελεί και επίδικο με την αντιπολίτευση, σημείωσε ότι «στόχος μου είναι προς το τέλος της τετραετίας, στο δεύτερο μισό, να μπορούμε να εξετάσουμε πια μόνιμες μειώσεις στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Διότι αυτό το οποίο εισηγείται σήμερα η αντιπολίτευση, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, δεν την προκρίνω. Έχω εξηγήσει γιατί. Διότι πιστεύω ότι δεν θα περνούσε καθόλου στην τελική τιμή. Αυτό δοκίμασαν και άλλες χώρες και απέτυχαν. Θα στηρίζαμε ουσιαστικά την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά όχι τον τελικό καταναλωτή και μετά θα ήμασταν αντιμέτωποι με το πρόβλημα ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή αυτή τη μείωση να την καταργήσουμε, για να αυξηθούν ξανά οι τιμές τότε».

Άρθρο 16

Για την αναθεώρηση του άρθρου 16, και αφού τόνισε ότι θα χρειαστούν δύο Βουλές, επισήμανε ότι «τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος του κράτους. Δεν θέλω πανεπιστήμια τα οποία να είναι κατ’ όνομα πανεπιστήμια και να μην έχουν αυστηρές προδιαγραφές. Άρα, σε αυτό θα επιμείνω πολύ. Αν πρόκειται να αποκτήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, όπως έχουν όλες οι χώρες, αυτά τα πανεπιστήμια θα έχουν υψηλές προδιαγραφές. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, όλη μου η έμφαση είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «τα πανεπιστήμια σήμερα, τα δημόσια πανεπιστήμια, και ξέρετε πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας που κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, πρωταγωνιστούν στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με ξένα ιδρύματα».

Νερό

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία τέτοια περίπτωση. Εξάλλου, γιατί δεν το έκανα τέσσερα χρόνια; Θέλω να θυμίσω ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ περιήλθαν στο Υπερταμείο με σκοπό ακριβώς την ιδιωτικοποίηση τους από τον κ. Τσίπρα, το 2017. Άρα, είναι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να κατηγορεί εμάς για μια τέτοια πρόθεση, όταν αυτός ουσιαστικά έβαλε τις δύο αυτές εταιρείες στο Υπερταμείο.

Επειδή όμως υπάρχει και μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία πρέπει να ευθυγραμμιστούμε, αλλά και επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο δεν πρέπει να περιέλθει στα χέρια τού ιδιωτικού τομέα, μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι να αποσπάσει, ουσιαστικά, τις εταιρείες αυτές και να τις επιστρέψει στον έλεγχο του κράτους, εν προκειμένω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει πια και την εποπτεία του νερού».

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνα και δημοσιοποίηση βίντεο ζητούν 20 ευρωβουλευτές

Εκλογές 2023: Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή το πρωί

ΣΥΡΙΖΑ: Τόση ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέρ των funds, μας ξεπερνά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, MEGA, Αυτές,mitsotakis, MEGA, aftes