Μητσοτάκης στο υπουργείο Μετανάστευσης, με την πίεση από τις ροές να αυξάνεται πάλι

Αν υπάρχει ένας συμβολισμός στις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, τότε σίγουρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του, καθώς στις 11 το πρωί της Τρίτης θα μεταβεί εκεί για συνάντηση με τον νέο υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Και πώς να μην είναι ψηλά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η πίεση του μεταναστευτικού, μετά από μια περίοδο χαλάρωσης, έχει αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει τόσο στην περιοχή του Έβρου, όσο και στα νησιά: το 2024 από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο ο αριθμός

των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έφθασε τις 11.835, σημειώνοντας αύξηση 154% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023. Μάλιστα, η πίεση αυξάνεται και στα νησιά, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024 έφτασαν 4.115 μετανάστες με πλωτά μέσα.

Και όλα αυτά, παρότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν «ανοιχτή γραμμή» για το μεταναστευτικό και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Άγκυρα έχει – ή, εν πάση περιπτώσει, είχε – προσπαθήσει να περιορίσει τη δράση των διακινητών μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα, αν και εκκρεμούν κάποιες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων για την καλύτερη «αστυνόμευση» στο Αιγαίο.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία έρχεται από τη… Βρετανία και το ντοκιμαντέρ που προέβαλε το BBC, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ευθύνεται για θανάτους μεταναστών στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος σώζουν καθημερινά δεκάδες και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές» προσθέτοντας πως η Ελλάδα σε συνεργασία με την Τουρκία έχει πετύχει καίρια πλήγματα στα δίκτυα των διακινητών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Dead calm: Killing in the Med?» αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις pushbacks και συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων, με την κυβέρνηση να μην μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση να μιλήσει – τουλάχιστον ανοιχτά – για μικροκομματική δράση στελεχών της αντιπολίτευσης, όπως έκανε σε αντίστοιχες περιπτώσεις που το ζήτημα των pushbacks ανακινείτο από ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης.

Και, βέβαια, μέσα σε όλα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα κληθεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πόσο αποτελεσματική είναι η νέα συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό – η οποία χαιρετίστηκε και από την Αθήνα, παρά την κριτική που δέχθηκε από ΜΚΟ – καθώς θα είναι ο υπουργός Μετανάστευσης που θα κληθεί να την εφαρμόσει. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το screening στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο άμεσος χαρακτηρισμός του αφιχθέντος (ικανός για άσυλο ή όχι).

Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο συνδυασμό παραγόντων, για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει σημαία της εδώ και χρόνια και που, παρότι αρχικά φάνηκε να τα πηγαίνει καλά, εντούτοις το τελευταίο διάστημα μοιάζει να τις προκαλεί προβλήματα…

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο αντιεισαγγελέα: «Επρεπε να είχε γίνει άμεσα από την πρώτη στιγμή»

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και με αμερικανικά ΜΜΕ

Φρέντι Μπελέρης: Χαμηλοί τόνοι από τα Τίρανα – Την Τρίτη η απόφαση από το Δικαστήριο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Μετανάστευσης,mitsotakis, metanastefsis