Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία (Video)

Με εκτενή αναφορά στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, αλλά και με υποστήριξη των επιλογών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε «μια ελάχιστη κοινή εθνική στάση», στη συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε με νόημα ότι «οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο

αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας. Και αποδεικνύουν οι επιλογές μας ότι οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή. Και το εύκολο “όχι στον πόλεμο” είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πολιτική είναι να προτάσσεις, όπως έχουμε κάνει συστηματικά και μεθοδικά, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Πολιτική είναι να θέτεις ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση σε αυτό το σύνθετο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος», σημειώνοντας ότι «η εθνική τοποθέτηση πιστεύω ότι έγινε παραπάνω από σαφής. Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία».

Αναφερόμενος, δε, στο «πεδίο της πολιτικής», ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εδώ είναι επίσης, νομίζω, καθαρό ότι στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζεται ασφαλώς η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, όπως και οι αρχές της δημοκρατίας απέναντι σε αυτές του αυταρχισμού. Όμως ταυτόχρονα κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης. Τέλος, υπάρχουν προφανώς και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης -θα συζητήσουμε εξάλλου το θέμα και θα μας κάνει και μία ενημέρωση ο Υπουργός Οικονομικών– δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε».

Όσον αφορά στα θέματα της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο». Παράλληλά, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ότι «συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις –ιδίως τους πιο ευάλωτος- εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και όχι μόνο, και επανέλαβε ότι «προωθούμε ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων».

Τέλος, όσον αφορά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κ. Μητσοτάκης είχε ότι «για πρώτη φορά καθιερώνονται σαφή κριτήρια για τη διαμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Ποια δικαστήρια και σε ποιες έδρες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Για πρώτη φορά επίσης οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Και, ίσως το πιο σημαντικό, στο εξής οι δικαστικοί λειτουργοί θα αναβαθμίζονται με βάση τη διαρκή τους επιμόρφωση αλλά και θα αξιολογούνται. Επαναλαμβάνω, θα αξιολογούνται από τους συναδέλφους τους με βάση την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεών τους».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Ό,τι συμβαίνει απέναντι στον Πούτιν, πρέπει να ισχύει και για τον Ερντογάν – Θα έχουμε σύντομα εκλογές»

Παναγιωτόπουλος: «Έχουμε να κάνουμε με πόλεμο- Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τήρηση προσωπικών ισορροπιών»

Δένδιας: Στερούνται σοβαρότητας δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με το Μαξίμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Υπουργικό Συμβούλιο, Είμαστε, Δύση,mitsotakis, ypourgiko symvoulio, eimaste, dysi