Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Απολύτως εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ – Έλεγχοι και διαφάνεια αντί μείωσης του ΦΠΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα δήλωσε ο πρώην ανΥΠΟΙΚ σχετικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και αν αυτές περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΝΔ ότι ουσιαστικά έχει αφήσει πολλά από τα μέτρα που έχει προεκλογικά εξαγγείλει εκτός των προγραμμάτων που έχει στείλει στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το πρόγραμμά μας είναι σαφέστατα κοστολογημένο. Ο κ. Σκυλακάκης

έχει δώσει πολύ σαφείς εξηγήσεις. Και μιας και με ρωτάτε για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα -γιατί για τον ιδιωτικό τομέα μιλάμε- ο στόχος μου είναι να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ και μπορούμε να το φτάσουμε».

Σημείωσε, δε, ότι «αυτό δεν είναι ζήτημα υπουργικής απόφασης. Όπως ξέρετε, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν καθορίζονται από το κράτος, ούτε είναι αντικείμενο κοστολόγησης στο Μεσοπρόθεσμο. Όποιος τα λέει αυτά δεν καταλαβαίνει βασικά οικονομικά. Εξηγώ, λοιπόν, ότι μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας και μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, καθώς η ανεργία θα μειώνεται».

Αναφερόμενος στο ναυάγιο στην Πύλο και την πολιτική κόντρα που προκάλεσε, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «δεν ήμασταν εμείς αυτοί που επιρρίψαμε ευθύνες στο Λιμενικό γι’ αυτό το οποίο συνέβη. Το έκανε συστηματικά ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύοντας θα έλεγα ένα ζήτημα μέσα από την -κατά την άποψή μου- λάθος οπτική γωνία. Εξ ου δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι “πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο”».

«Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Τσίπρας στην κριτική την οποία άσκησε, πιστεύω ότι στο ζήτημα αυτό, κατά την άποψή μου, υπάρχει μία μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που στηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων, και κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί έτσι στο ζήτημα αυτό, προσέθεσε για το θέμα.

Όσον αφορά στο θέμα της Ροδόπης, σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει μία άλλη προσέγγιση. Θέλει τη μειονότητα απομονωμένη και τη θέλει χειραγωγούμενη από το τουρκικό Προξενείο. Η αλήθεια είναι ότι και πριν από τις εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές, είχαμε πάρα πολλές αποδείξεις για την -θα έλεγα- ξεδιάντροπη στήριξη την οποία παρείχε το τουρκικό Προξενείο σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αυτό θα μπορούσε να κλείσει. Και πώς μπορούμε να το κλείσουμε το θέμα; Να κάνουν μια πολύ απλή δήλωση οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι εκφράζουν, είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν το έκαναν και εξ ου και το θέμα έρχεται και επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «ο λόγος για τον οποίο επέμεινα και εγώ στο ζήτημα αυτό δεν ήταν τόσο για να στείλω ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν για να στείλω ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας για ένα ζήτημα το οποίο αφορά αμιγώς την ελληνική έννομη τάξη, δεν πρόκειται να δεχθώ. Θα έλεγα ότι και η Τουρκία πρέπει να επαναξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο κινείται στη Θράκη. Το ζήτημα αυτό θα το συζητήσω ανοιχτά με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις εκλογές. Το τι γίνεται στη Θράκη και το τι γίνεται με τη μουσουλμανική μειονότητα είναι ζήτημα το οποίο αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Το Προξενείο ξέφυγε σε αυτές τις εκλογές».

Επανέλαβε, δε, ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως τουλάχιστον εγώ τον βίωσα την τελευταία τετραετία, πράγματι δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, διότι έρχεται και θίγει ευθέως την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω εξηγήσει επανειλημμένως στον κ. Ερντογάν και του έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα έχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει με την Τουρκία και αυτό είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ, δηλαδή, και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «μια μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Το δοκίμασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέτυχαν. Το δοκιμάσαμε εμείς, και εξακολουθούμε να έχουμε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ, παραδείγματος χάρη, δεν μειώθηκαν οι τιμές. Αν θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ θα ωφελήσουμε τις επιχειρήσεις, όχι τον τελικό καταναλωτή», προσθέτοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ θα μας στερούσε πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία η αντιπολίτευση πρέπει να μας πει από πού θα τα βρει. Και βέβαια, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, γιατί για προσωρινή μείωση μιλάμε, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο ΦΠΑ θα επανέλθει στις τιμές, το οποίο θα σήμαινε αύξηση των τιμών τότε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ξανά ότι «η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από την πραγματικότητα ότι έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Ναι έχουμε, παρά ταύτα δοκιμάζεται ο πολίτης στο σούπερ μάρκετ. Η μόνιμη λύση για την ακρίβεια είναι δύο πράγματα: έλεγχοι και διαφάνεια στις τιμές, γιατί υπάρχουν φαινόμενα ολιγοπωλιακής συμπεριφοράς. Και τελικά, η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος».

Όσον αφορά στη σύνθεση της κυβέρνησης, αν η ΝΔ πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο σχηματισμός της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκλεγμένου πρωθυπουργού. Η δική μου αποστολή είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση και η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση στο δικό μου το μυαλό δεν είναι μια κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης. Είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο συγκεκριμένο Υπουργείο ή Υφυπουργείο όπου θα πάει», προσθέτοντας ότι «το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός και να πάει σε ένα άλλο Υπουργείο, νομίζω ότι τελικά μας βγάζει από αυτή τη “βολή” μας και νομίζω ότι γενικά όλους μάς κάνει με κάποιο τρόπο καλύτερους».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Παραπέμπει στη δήλωση Σακελλαρίδη και καλεί σε συστράτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα «μαζί από Δευτέρα» και ο καβγάς για το «αληθινό» πρόγραμμα της ΝΔ

Βαρουφάκης: «Σε ανοδική πορεία το Μέρα25» – Αιχμές για ΚΚΕ και Πλεύση

Keywords
Τυχαία Θέματα