Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία, νέο μήνυμα για καλύτερους μισθούς

Εν είδει απαντήσεων στον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση στο πλαίσιο της Γ.Σ. του Συνδέσμου, επιχείρησε να περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την τετραετία που διανύουμε, όσον αφορά στην οικονομία, την ανάπτυξη, την εργασία και τις επενδύσεις.

Για παράδειγμα, στην παρατήρηση του Δ. Παπαλεξόπουλου, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

επισήμανε ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στις οικονομίες κλίμακας και ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ώστε να προκύψει η μεγέθυνσή τους, ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τομείς, όπως ο τουρισμός που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του κλάδου.

Επίσης, εξήγησε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σημαντικά ποσά έχουν διοχετευθεί προς μεγάλες επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες, προφανώς, προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις, ωστόσο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να λύσει το μεγάλο πρόβλημα των μικρομεσαίων στην πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, κυρίως μέσω της Επενδυτικής Τράπεζας.

Διακρατικές συμφωνίες για εργάτες

Όσον αφορά στο πρόβλημα που επισημαίνει μετ’ επιτάσεως ο ΣΕΒ, δηλαδή, τη μειωμένη προσφορά εργασίας σε διάφορους τομείς, ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι προτιμά το φαινόμενο αυτό από μια τεράστια ανεργία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «για μία σειρά από εργασίες που έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή, τις κατασκευές, ενδεχομένως και με την ανειδίκευτη εργασία στη βιομηχανία θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, μέσα από οργανωμένες συμφωνίες με άλλες χώρες, να φέρουμε τέτοιους εργαζόμενους, να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία και να καλύψουμε τις ανάγκες μας»

Κατά τα λοιπά, συμφώνησε με τις προτάσεις του ΣΕΒ για την «ανάγκη προσαρμογής του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος σε εκείνα τα γνωστικά πεδία που γνωρίζουμε ότι θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων», ενώ για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία είπε ότι «είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό που δεν έχουμε βρει το σωστό τρόπο να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ ως προς τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασιακού βίου», «καρφώνοντας» και τις επιχειρήσεις για το γεγονός ότι δεν αξιοποιούν σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση.

«Εξαιρετικά μεγάλη σημασία υπάρχει στη δυνατότητα να δουλεύουν οι συνταξιούχοι. Είναι σωστή η ρύθμιση που νομοθετήσαμε. Να μην τιμωρείται ο συνταξιούχος που θέλει να δουλέψει όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους ενεργούς γήρανσης», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ συνολικά σημείωσε ότι «η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει μία μαγική λύση στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και τι προσφέρει η αγορά εργασίας».

«Δώστε λεφτά, να βρείτε εργαζόμενους»

Στο σχόλιο του προέδρου του ΣΕΒ, περί υψηλής φορολόγησης των μεσαίων στελεχών των επιχειρήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κυβέρνησή μας μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές και κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης. […] Είναι δεδομένο ότι οι μισθοί αυξάνονται στον ιδιωτικό τομέα και πρέπει να αυξηθούν όσο η ανεργία πέφτει και η αγορά εργασίας γίνεται πιο δύσκολη για τον εργοδότη, με την έννοια ότι πρέπει να προσελκύσει το στέλεχος που θέλει», προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένο ότι όσο επιχειρήσεις πηγαίνουν καλύτερα και η οικονομία αναπτύσσεται και οι ονομαστικοί μισθοί που δίνετε θα αυξάνονται και πρέπει να αυξάνονται» και επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος δικός μας είναι ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Είναι ένας στόχος που είναι εφικτός».

Παράλληλα, τόνισε ότι ως το 2030 επιδίωξή του είναι «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης σε όλους τους σημαντικούς δείκτες με πρώτο το δείκτη του διαθέσιμου εισοδήματος. Να κάνουμε κάτι που έχουν κάνει άλλες χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και σήμερα διακρίνονται και μας έχουν ξεπεράσει», ενώ υπογράμμισε ότι «δε θα μπορέσουμε να ευημερίσουμε ως κοινωνία με τρόπο διατηρήσιμο, εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων και εάν δε στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτούς που σήμερα αισθάνονται ότι δεν ωφελούνται από αυτήν την ιστορία που λέμε για την ανάπτυξη της χώρας».

Εμμονή στην… πειθαρχία

Σε πιο πολιτικό τόνο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μία χώρα που έχει ακόμα υψηλό χρέος δεν μπορεί να μην έχει στο μυαλό της τη δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να μπορεί μονίμως να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με ένα επιτόκιο που θα παραμένει ελκυστικό. Σε αυτό το πλαίσιο κατευθύνονται οι πρωτοβουλίες μας που ήδη εκδηλώνονται, παρά το γεγονός ότι περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι» και προσέθεσε πως «γνωρίζω ότι πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή του λαού που έλαβα στις εκλογές του Ιουνίου. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε και αυτό θα κάνω».

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε εκ νέου το «επιτελικό κράτος», λέγοντας ότι «είναι μία τεράστια κατάκτηση στη λειτουργία του κράτους. […] Έχοντας την εμπειρία του υπουργείου της μεταρρύθμισης πριν από δέκα χρόνια, η δημόσια διοίκηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Έχει πολύ σοβαρά στελέχη, για πρώτη φορά έχουμε προγραμματισμό προσλήψεων που γίνεται οργανωμένα και όλα αυτά συνθέτουν μία μεγάλη αλλαγή στο κράτος».

Ενεργειακά

Σχετικά με το κόστος της ενέργειας, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα όχι απλά μπορεί, αλλά θα είναι από τις νικήτριες της πράσινης μετάβασης», λέγοντας ότι «παράγουμε το 57% της ενέργειας μας το πρώτο οκτάμηνο του έτους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση. Οι διασυνδέσεις είναι κρίσιμες τα δίκτυα είναι κρίσιμα», ενώ σημείωσε ότι «προσπαθούμε να διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίζουμε την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της πράσινης μετάβασης». Στο ίδιο πλαίσιο, και απαντώντας στα «παράπονα» του ΣΕΒ, είπε ότι «δεν έχουμε κρύψει την επιθυμία μας να στηρίζουμε την παραγωγική οικονομία. Από εκεί και πέρα οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι».

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντοπούλου για Κασσελάκη: «Δεν είναι ένα μωρό που παραγγέλνει το αδελφάκι του»

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: «Εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας – Η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας»

ΣΥΡΙΖΑ: Επίσκεψη Κασσελάκη στις ΗΠΑ την Κυριακή – Θα έχει και επαφές με την ομογένεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΣΕΒ, Επιμονή,mitsotakis, sev, epimoni