Μητσοτάκης στον Alpha: Εκλογές το Μάιο, νέο «όχι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, «φταίμε όλοι» για τη σύμβαση 717

Αν και στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha βρέθηκε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εντούτοις, από τη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Σταύρο Θεοδωράκη «βγήκαν» και πολιτικές ειδήσεις.

Έτσι, πλέον ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με σχετική ακρίβεια τον χρόνο των εκλογών, λέγοντας ότι «μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές

θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως “κόρη οφθαλμού”», ενώ παράλληλα, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας ότι «εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Αναφερόμενος, στη στάση του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, αποκάλυψε ότι «όταν βρεθήκαμε μαζί, έθεσε στην διάθεσή μου -όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με το τυπικό ξέρετε τρόπο- παραιτήθηκε. Αμέσως και αυτό τον τιμά. Θα μου πείτε “αυτονόητο”; Ναι. Αλλά πόσες φορές το έχουμε δει; Ας το αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό», ωστόσο, άφησε ανοιχτό αν ο βουλευτής Σερρών θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, λέγοντας ότι «θα το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα», παρότι ο ίδιος ο Κ. Αχ. Καραμανλής έχει δηλώσει ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Επίσης, ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αν σκέφθηκε μετά το δυστύχημα να παραιτηθεί, απάντησε: «Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο. Και οι πολίτες θα μας χρεώσουν το γεγονός ότι δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή στο βαθμό που εκείνοι θα κρίνουν», προσθέτοντας ότι οι πολίτες «θα δουν τα θετικά και θα δουν τα αρνητικά. Δεν είναι η ώρα τώρα να πούμε αυτά τα οποία κάναμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες τα γνωρίζουν όμως. Που ήταν η Ελλάδα το ‘19. Που είναι σήμερα. Αλλά ας αφήσουμε τους πολίτες να κάνουν αυτόν τον επιμερισμό και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία τους».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «ενοχλεί και θυμώνει τους πολίτες σε αυτήν την -άχαρη τελείως- αντιπαράθεση να προσπαθούν κάποιοι όχι απλά να επιμερίσουν ευθύνες, αλλά να λένε περίπου ότι τα τρένα λειτουργούσαν μια χαρά μέχρι τον Ιούλιο του ‘19 και ήρθαμε εμείς και τα διαλύσαμε. Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. “Φταίμε όλοι”. Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι», ενώ για την επίσκεψη Τσίπρα στο σταθμό της Λάρισας, επισήμανε ότι «σε μία μεγάλη στιγμή εθνικής τραγωδίας -γιατί περί τούτου πρόκειται- η κοινωνία θέλει να είναι ενωμένη και πιστεύω ότι ενοχλείται βαθύτατα από την πολιτικοποίηση του συμβάντος αυτού, από επικοινωνιακά σόου και αυτό το οποίο έγινε από τον κ. Τσίπρα στη Λάρισα ήταν επικοινωνιακό σόου».

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη, όπως σωστά λέτε, με διαχρονικές αμαρτίες. Μια τραγωδία, η οποία δε θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε ότι στην Ελλάδα του 2023 μπορεί να βρίσκονται δύο τρένα στην ίδια γραμμή, σε αντίθετη φορά και κανείς να μην το έχει αντιληφθεί. Και πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν -μέσα στον θυμό και στην οργή τους- αντιληφθεί ότι στο ατύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών τις οποίες όμως έχουμε μία υποχρέωση πια, δραστικά, να αντιμετωπίσουμε», προσθέτοντας ότι «θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο – πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».

Προσέθεσε, δε, για τις ευθύνες ότι «τις ερευνά η Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να ψάξουμε κιόλας πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ. Διότι στο απλό ερώτημα το οποίο έχουν οι Έλληνες πολίτες, “Μα δε γίνεται να φταίει μόνο ένας σταθμάρχης”, η απάντησή μου είναι κατηγορηματική: Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί. Άρα, πρέπει να ψάξουμε σε δύο διαφορετικά πεδία ερευνών. Με ρωτήσατε όμως για τις διοικήσεις. Οι διοικήσεις ήδη έχουν απομακρυνθεί, όπως έφυγε και ο ίδιος ο υπουργός».

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για νέα συμφωνία με την Hellenic Train, λέγοντας ότι «θα καθίσουμε κάτω με τη Hellenic Train και θα καθίσουμε κάτω και με την Ιταλική κυβέρνηση και θα πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο. Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω -ως κράτος- μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι -να το πω- τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει επιτέλους αυτά που αξίζουν στον Ελληνικό σιδηρόδρομο. Και εμείς ταυτόχρονα, θα αναλάβουμε τη δέσμευση να επενδύσουμε χρήματα στην τακτική συντήρηση του δικτύου και να επεκτείνουμε λελογισμένα το δίκτυο μας, μέχρι την Αλεξανδρούπολη».

Σε ερώτηση περί κομματικού κράτους – ενδεχομένως και σε αντιπαραβολή με το «βαθύ κράτος», για το οποίο μιλά η κυβέρνηση – ο πρωθυπουργός είπε ότι «απέναντι σε αυτό το κομματικό κράτος βρέθηκα αντίπαλος. Θέλω να θυμίσω ότι το 2013 τοποθετήθηκα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πάλεψα και αγωνίστηκα για την έννοια της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Χιλιάδες, χιλιάδες κάθε μέρα έξω από το υπουργείο. Ήμουν ο πρώτος, ο οποίος -επιτρέψτε μου μία φράση ακόμα- ο οποίος έλεγξε τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο, όπου δεν είχαμε ουσιαστικά καμία τιμωρία. Και για πρώτη φορά τα πειθαρχικά συμβούλια λειτούργησαν. Τότε είχα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απέναντι μου. Τώρα το αίτημα δεν είναι ένα αίτημα: “Θέλουμε αξιολόγηση” – “Δε θέλουμε αξιολόγηση”. Αυτοί που δε θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο, ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος».

Παράλληλα, σε ευρύτερο επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές «είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε “επιτελικό κράτος”», μιλώντας για μηχανισμούς προγραμματισμού, λογοδοσίας και αξιολόγησης «συγκεντρωμένους σε μια Δομή. Δεν είναι ένα πρόσωπο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Γενική Γραμματεία επί της προεδρίας της κυβέρνησης, η οποία θα υπάρχει και όταν φύγω εγώ. Και στην οποία μάλιστα έχουμε επιλέξει να έχουμε ακομμάτιστους δημόσιους υπαλλήλους».

Επανερχόμενος στο ζήτημα των εκλογών και στο στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη ΝΔ. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί», ενώ προσέθεσε ότι «κι όταν στην επόμενη κυβέρνηση λέω ότι “θα ‘χω πολύ περισσότερες γυναίκες” και εκεί μπορεί να δυσαρεστηθούν κάποιοι, γιατί δεν θα υπάρχουν τόσες θέσεις ενδεχομένως για άντρες υπουργούς».

«Για μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν την έκρυψα ποτέ. Από ‘κει και πέρα όμως, καθένας σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά τονίζω κάτι για μένα, που θα μας υποδείξει πώς πρέπει να κυβερνηθεί. Όχι από ποιον», τόνισε προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «δεν μπορώ να μην επισημάνω έτσι τώρα -χάριν της ιστορίας- ότι όταν παραδείγματος χάρη ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους. Αλλά…».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι – Μητσοτάκη ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής

Δημοσκόπηση GPO: Προηγείται με 4,1% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος ευθύνεται για τα Τέμπη

Τραγωδία στα Τέμπη: Άμεση η καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικάζονται από τα δικαστήρια

Keywords
alpha, εκλογες, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, alpha, κυβερνηση, μητσοτακης, ειδήσεις, λύση, ψηφοδελτια, νεα δημοκρατια, ελλαδα, συριζα, τσιπρας, λαρισα, φως, hellenic, αλεξανδρουπολη, βουλη, συνταγμα, υπουργοι, gpo, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απαντησεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, υπουργειο δικαιοσυνης, δημοσκοπηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, μιλα, θαρρος, ιταλια, φως, ωρα, gpo, απλα, ατυχημα, βραδυ, γεγονος, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δομη, δωσει, δικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εννοια, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, ερχεται, ευθυνη, εφυγε, ιδια, ιδιο, λαθη, λύση, μπορειτε, ξερετε, ουσιαστικα, παμε, πεδια, σιγουρα, συντηρηση, σειρα, σοου, τεμπη, τιμωρια, τρενα, φυσικα, φταιει, φορα, χαρα, αντρες, hellenic, χωρα, υπουργειο, κυριακου, οργη, θελω να, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Πρωταγωνιστές, Εκλογές, Μάιο,mitsotakis, protagonistes, ekloges, maio