ΜΜΕ: Υπερκομματικό το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις

Η αμφισβήτηση, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις – και κατ’ επέκταση στα ΜΜΕ – δεν έχει πολιτικό πρόσημο.

Πάνω από τους μισούς πολίτες σε 47 χώρες του κόσμου, οι οποίοι συμμετείχαν στην – φετινή – ετήσια έρευνα του ινστιτούτου Ρόιτερς για τη μελέτη της Δημοσιογραφίας έχουν επιφυλακτική στάση απέναντι στην προσφερόμενη ενημέρωση.

Εκείνοι που προσδιορίζονται ως Αριστεροί στην έρευνα μόλις σε ποσοστό 45% εμπιστεύονται αρκετά τις

ειδήσεις.

Το ποσοστό στις τάξεις των Κεντρώων διαμορφώθηκε στο 42% και στους Δεξιούς έφθασε μέχρι το 45%.

Με τη στάθμιση της εμπιστοσύνης απέναντι στις ειδήσεις ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις η έρευνα φέρνει σε κεντρικό σημείο του κάδρου της, μια κατάσταση που παρατηρείται τελευταίως, πιο έντονα δε, στις ΗΠΑ.

Αυτό της πολιτικής πόλωσης.

Υπάρχει μια μερίδα πολιτών που παθιάζονται με την πολιτική με έντονο «αποτύπωμα» και μια άλλη που ασχολείται λιγότερο με την καθημερινή πολιτική επικαιρότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι, εν αντιθέσει με ειδικούς επιστήμονες και δημοσιογράφους που υποθέτουν πως όσοι εκφράζουν περισσότερο τις πολιτικές πεποιθήσεις τους αποτελούν αντιπροσωπευτική εικόνα της

Αμερικής, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια μικρή ομάδα η ένταση της «φωνής» της οποίας ενισχύεται από τα τα ΜΜΕ και εμφανίζεται συχνά στις ειδήσεις. Διαμορφώνεται έτσι ένα άλλου είδους πολιτικό χάσμα, όπως περιγράφεται και στο «The other divede» των Γιαννα Κρούπνικοφ και Τζον Μπάρι Ράιαν (εκδ Cambridge Univercity Press).

Υπάρχει επίσης ένα 28% το οποίο απάντησε «δεν ξέρω» στο ερώτημα για την πολιτική τοποθέτηση του.

Αυτή η μεγάλη… μειοψηφία, που συχνά παραβλέπεται, εμφανίζεται να εμπιστεύεται λιγότερο τις ειδήσεις και επίσης ελάχιστα βέβαιοι για πως θα αποφασίσουν ποιόν θα εμπιστευτούν την ώρα της κάλπης, σημειώνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόιτερς στην έκθεση «Digital News Report 2024»

Εκείνοι που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική (27% του δείγματος) με εκείνους που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται (35%), παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά επίπεδα εμπιστοσύνης. Περίπου οι μισοί (50%) από αυτούς που ενδιαφέρονται για την πολιτική λένε ότι εμπιστεύονται «τις περισσότερες ειδήσεις τις περισσότερες φορές» σε σύγκριση με το 32% αυτών που δεν ενδιαφέρονται (για την πολιτική).

Διαβάστε επίσης

Mega: Επιστρέφουν οι «Τρεις Χάριτες», 34 χρόνια ύστερα από την πρώτη προβολή

Αυστρία – Γαλλία με τηλεθέαση αλά «Γη της ελιάς»

Πρώτο σε τηλεθέαση το Mega, τη Δευτέρα, παρά την μπάλα του Euro 2024 στην ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα