Μοναδικό δελφίνι με «αντίχειρες» στον Κορινθιακό (video)

Μία ευχάριστη έκπληξη έκρυβε ο Κορινθιακός Κόλπος για τους ερευνητές του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, καθώς εντόπισαν ένα σπανιότατο δελφίνι, που στα πτερύγιά του έχει κάποιες απολήξεις που θυμίζουν αντίχειρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σπάνια εικόνα του δελφινιού οφείλεται σε κάποια γενετική μετάλλαξη, που συνέβη στη μήτρα.

Το δελφίνι εντοπίστηκε τον Ιούλιο και φωτογραφήθηκε στον Κορινθιακό και μάλιστα οι επιστήμονες ανέβασαν και σχετικό βίντεο στο YouTube.

Το

συγκεκριμένο δελφίνι έχει εντοπιστεί τουλάχιστον δύο φορές και δείχνει υγιές.

Ο Αλέξανδρος Φραντζής, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο Live Science ότι το δελφίνι παρά την ιδιαιτερότητά του συμμετέχει στις δραστηριότητες του υπόλοιπου κοπαδιού.

«Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτή την εκπληκτική μορφολογία στο πτερύγιο στα 30 χρόνια ερευνών στην ανοιχτή θάλασσα», δήλωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής.

Στον Κορινθιακό Κόλπο υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 1.300 δελφίνια που συμβιώνουν αρμονικά. Ο περιορισμένος πληθυσμός μπορεί να οδηγήσει συγγενικά δελφίνια σε διασταύρωση. Και η διασταύρωση περιορίζει τη δεξαμενή γονιδίων, με συνέπεια κάποιες φορές οι απόγονοι να έχουν μεταλλαγμένα γονίδια. Σε ένα τέτοιο φαινόμενο ίσως οφείλεται και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δελφινιού.

Η καθηγήτρια του Ιατρικού Πανεπιστημίου Northeast Ohio, Λίζα Νοέλ Κούπερ, δήλωσε στη Sun ότι «δεδομένου ότι η ιδιαιτερότητα εμφανίζεται τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί πτερύγιο, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα τροποποιημένου γενετικού προγράμματος που δημιουργεί το σχήμα του πτερυγίου κατά την ανάπτυξη του νεογνού».

Παρόλο που τα δύο πτερύγια του δελφινιού φαίνονται σαν να απολήγουν σε ένα είδος αντίχειρα, δεν έχει τέτοια λειτουργία, καθώς δεν φαίνεται να έχει κάποιο οστό. Οι αντίχειρες, που επιτρέψουν στον άνθρωπο να κρατάει αντικείμενα, είναι κλασικά χαρακτηριστικά των πρωτευόντων και ορισμένων μαρσιποφόρων.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος αναφέρει ότι η μεικτή κοινωνία των δελφινιών στον Κορινθιακό είναι μοναδική στον κόσμο και από το 1955, όταν άρχισαν οι συστηματικές μελέτες, έχουν εξαχθεί εκπληκτικά συμπεράσματα για τα δελφίνια.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Άνδρας υιοθετεί ηλικιωμένα ζωάκια δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία

Επιστημονική ανακάλυψη: Θαυματουργό χάπι μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή των σκύλων

Ρινόκερος της Σουμάτρας: Γεννητούρια δίνουν ελπίδες για τη επιβίωση του σπανιότατου είδους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοναδικό, Κορινθιακό,monadiko, korinthiako