Μόνο φωτογραφίες -λόγω κορωνοϊού- από την έκθεση για τον Ραφαήλ στη Ρώμη

ΚΟΣΜΟΣ

 

Κάθε μουσείο στην Ιταλία είναι κλειστό τώρα που όλη η χώρα έχει βάλει «λουκέτο» για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το «λουκέτο» αφορά και την έκθεση-ορόσημο στη Ρώμη για τον Ραφαέλο Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, γνωστό ως Ραφαήλ, η οποία προοριζόταν να σηματοδοτήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου και αρχιτέκτονα της πρώιμης Αναγέννησης. Προς το παρόν, απομένει να βλέπουμε φωτογραφίες έργων του που εκτίθενται πίσω από κλειστές πόρτες.

Η εκπληκτική έκθεση στην Scuderie del Quirinale τιμά τη σύντομη ζωή του Ραφαήλ

-πέθανε σε ηλικία μόλις 37 ετών- με περισσότερα από 200 έργα. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει αφιερωθεί σε αυτή την τόσο σημαντική μορφή της ιστορίας της Δυτικής τέχνης, παρουσιάζοντας 120 πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του ίδιου του καλλιτέχνη καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Ραφαήλ.

Ας θυμηθούμε: μετά τη Φλωρεντία και με την εγκατάστασή του στη Ρώμη, ο Ραφαήλ ολοκλήρωσε κάποια από τα σπουδαιότερα έργα του, μεταξύ των οποίων και τις τοιχογραφίες στο Βατικανό. Η καλλιτεχνική του προσέγγιση ήταν η έκφραση της κλασικής τέχνης, όπως αναδεικνύεται στην περίφημη νωπογραφία του με τίτλο «Η Σχολή των Αθηνών». Ως αρχιτέκτονας προσανατολίστηκε στις επιλογές του Μπραμάντε, μετά τον θάνατο του οποίου ανέλαβε τη διεύθυνση των έργων στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το μουσείο Le Gallerie Degli Uffizi της Φλωρεντίας, το οποίο δάνεισε περί τα 50 έργα. Αμφιλεγόμενη η απόφαση από το Ουφίτσι, καθώς ο δανεισμός ενός αριστουργήματος του Ραφαήλ, του πορτρέτου του Πάπα Λέοντα του 10ου, παρά το εύθραυστο του έργου οδήγησε σε μαζική παραίτηση την επιστημονική επιτροπή του φλωρεντινού μουσείου. Στην έκθεση, επιμελητές της οποίας είναι οι Μάρτσια Φαϊέτι και Ματέο Λαφρανκόνι, παρουσιάζονται επίσης έργα που δάνεισαν, μεταξύ άλλων, η Γκαλέρια Μποργκέζε της Ρώμης, το Λούβρο, τα Μουσεία του Βατικανού, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και το Πράδο.

Η έκθεση με τίτλο «Raphael 1520-1483» -ασυνήθιστος τίτλος καθώς προτάσσεται η χρονολογία του θανάτου του- άνοιξε επισήμως στις 5 Μαρτίου και προοριζόταν να ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου. Στις 8 Μαρτίου, κατέβασε ρολά, όπως και τα άλλα μουσεία της Ιταλίας, και θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας.

Είχαν προαγοραστεί πάνω από 60.000 εισιτήρια. Προς ώρας, βλέπουμε φωτογραφίες εκεί εκθεμάτων: την «Αυτοπροσωπογραφία», έργο που φιλοτέχνησε ο Ραφαήλ μεταξύ 1506 και 1508 (δάνειο από το Ουφίτσι). Την «Παναγία και Τέκνο μαζί με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή», έργο του 1510 περίπου (δάνειο από τη National Gallery of Art της Ουάσινγκτον). Το «Πορτρέτο μιας γυναίκας στον ρόλο της Αφροδίτης (Fornarina)», έργο που φιλοτέχνησε μεταξύ 1519 και 1520 (δάνειο από την Gallerie Nazionali di Arte Antica - Palazzo Barberini στη Ρώμη). Την «Παρθένο με το Τέκνο», έργο που φιλοτέχνησε μεταξύ 1507 και 1508 (δάνειο από την Bayerische Staatsgemäldesammlung Alte Pinakothek του Μονάχου).

Το «Πορτρέτο του Ιουλίου του 2ου» - του επονομαζόμενου «Πολεμιστή Πάπα» ή «Τρομακτικού Πάπα», ο οποίος πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα - έργο που ο Ραφαήλ ολοκλήρωσε προ του Μαρτίου του 1512 (δάνειο από τη National Gallery του Λονδίνου). Το «Πορτρέτο μιας γυναίκας την οποία αποκαλούσαν "La Velata"», έργο που ολοκλήρωσε μεταξύ 1512 και 1513 (δάνειο από το Ουφίτσι). Το σχέδιο «Άλογο του συμπλέγματος των αρχαίων Διόσκουρων στον Λόφο Κουιρινάλε» το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1513 (δάνειο από τη National Gallery of Art της Ουάσινγκτον).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Ραφαέλο Σάντσιο ντα ΟυρμπίνοΡώμηέκθεσηΚορωνοϊόςλουκέτοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα