Μοσκοβισί: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για έξοδο από το μνημόνιο

Πολιτική

Tις προϋποθέσεις για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος και τους κανόνες που θα υπάρχουν στη μεταμνημονιακή Ελλάδα περιγράφει, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών τα βήματα που καθορίζουν το μέλλον της χώρας είναι:

1. Να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση μεταξύ Ελλάδας

και θεσμών. «Αυτό θα είναι ο σημείο εκκίνησης για όλα τα μεταγενέστερα στάδια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

2. Να υπάρξει μια πειστική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του θεσμού. «Μια συμφωνία που θα έχει ουσιαστικό και αποτελεσματικό αντίκτυπο και θα κριθεί αξιόπιστη από τις αγορές» όπως σημειώνει.

3. Εφαρμογή ισχυρής στρατηγικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κύριο Μοσκοβισί, χρειάζεται μια «στρατηγική που θα επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει πολιτικές που θα αυξήσουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

4. Να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για μετά τον τερματισμό του προγράμματος.Ο κύριος Μοσκοβισί αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εποπτεία» και αναφέρεται σε «ένα post programme framework που δεν πρέπει να μοιάζει ή να δημιουργεί την αίσθηση ενός τέταρτου μνημονίου, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες δεν θα ζήσουν την ίδια τραγωδία ποτέ ξανά», όπως αναφέρει και προσθέτει πως «θα είναι ένα πλαίσιο που θα παρέχει διαρκή στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα «θα διαβεβαιώνει πειστικά τους πιστωτές ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές θα συνεχιστούν μετά τον τερματισμό του προγράμματος».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, έστω και την τελευταία στιγμή, στο πρόγραμμα καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τις πάρουν τα μέλη της Ευρωζώνης.

ΕλλάδααξιολόγησηθεσμοίHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα