Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ: «Ματωμένα» γκολ σε γήπεδα-τάφους 6.500 εργατών

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησαν οι αγώνες της προκριματικής φάσης στην ευρωπαϊκή ζώνη για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022.

Ένα Μουντιάλ, το 22ο στην ιστορία του θεσμού, το οποίο από την πρώτη στιγμή που η FIFA επέλεξε το Κατάρ για την «φιλοξενία» του, δεν… κάθισε καλά στην συντριπτική πλειοψηφία των εραστών της στρογγυλής θεάς σε όλον τον πλανήτη. Και αυτό καθώς, θα διοργανωθεί όχι καλοκαίρι

αλλά χειμώνα λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών και της έντονης ζέστης που επικρατούν στην περιοχή, και συγκεκριμένα από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Όμως το Μουντιάλ του 2022 τείνει να το… καταραστούν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι (ποδοσφαιρόφιλους και μη) εξαιτίας ενός πολύ πιο σοβαρού λόγου. Όχι, δεν μιλάμε για τα οικονομικά σκάνδαλα γύρω από τον τρόπο που το Κατάρ κέρδισε τα δικαιώματα της διοργάνωσης, ούτε τον χορό δισ. ευρώ από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτά άλλωστε πάνε παντού «πακέτο» με κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε η εσωτερική έρευνα της FIFA «ξεκαθάρισε» ότι το Κατάρ δεν είχε προβεί σε κάποια παράνομη ενέργεια…

Πριν λίγες εβδομάδες ο Guardian, σε ρεπορτάζ του, αποκάλυψε ότι χιλιάδες μετανάστες εργάτες που δούλεψαν με όρους σκλαβιάς για την κατασκευή των γηπέδων και άλλων έργων υποδομής του Μουντιάλ 2022, βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στα εργοτάξια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότεροι από 6.500 εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν από το 2010, που η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να είναι και περισσότεροι καθώς τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους μεγάλους αριθμούς εργατών από τις Φιλιππίνες και την Κένυα, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2020.

Συνολικά στο Κατάρ κατασκευάστηκαν επτά νέα γήπεδα, δεκάδες κτίρια και άλλες κατασκευές, ένα νέο αεροδρόμιο, δρόμους, συστήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία, αλλά και μια νέα «πόλη», η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου. Από τη πλευρά της η κυβέρνηση του Κατάρ, παρά τα σοκαριστικά στοιχεία και τις συνεχείς καταγγελίες οργανισμών και ΜΚΟ, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των θανάτων είναι «αναλογικός στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού». Και ότι για όλα φταίει η ζέστη και η πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται σε… φυσικά αίτια!

Μάλιστα, η επιτροπή διοργάνωσης του παγκόσμιου κυπέλλου στο Κατάρ, εξέφρασε «βαθιά λύπη για τις τραγωδίες αυτές» υποστηρίζοντας ότι διεξάγονται έρευνες. Η δε FIFA, η οποία νομίζει ότι… ψιχαλίζει, δήλωσε δεσμευμένη «στην προστασία των δικαιωμάτων των εργατών που απασχολούνται στις κατασκευές αυτές».

Αντιδράσεις ποδοσφαιριστών για τα «ματωμένα» γήπεδα

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Guardian, όπως ήταν αναμενόμενο(;), είχαν αντίκτυπο στους πρώτους αγώνες της προκριματικής φάσης στην Ευρώπη. Και αυτό καθώς αρκετές εθνικές ομάδες και ποδοσφαιριστές προχώρησαν σε δημόσια διαμαρτυρία και έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση και όσα γίνονται στο Κατάρ.

Πριν δούμε αναλυτικά το τι συνέβη, ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το εξής: ότι ενδεχομένως οι διαμαρτυρίες έγιναν με την ανοχή αν όχι με τις ευλογίες της FIFA, η οποία υποτίθεται ότι είναι φανατική θιασώτης του «No Politica». Μπορεί να ψάχνει και αυτή κάποιο είδους εξιλέωση…

Την αρχή λοιπόν έκαναν οι διεθνείς της Νορβηγίας στον αγώνα με το Γιβραλτάρ. Στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι Νορβηγοί παίκτες φορούσαν φανέλες με το μήνυμα «ανθρώπινα δικαιώματα» εντός και εκτός γηπέδων.

Norway send a strong message to Qatar and FIFA.

‘HUMAN RIGHTS
On and off the pitch’ pic.twitter.com/TVd1OzHyTW

— Football Tweet (@Football__Tweet) March 24, 2021

Μία μέρα μετά, η συνέχεια δόθηκε από τους παίχτες της εθνικής Γερμανίας στον αγώνα με την Ισλανδία. Πριν την έναρξη του αγώνα στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον, σχηματίζοντας στα αγγλικά τη φράση «ανθρώπινα δικαιώματα». Απόφαση που σύμφωνα με τον διεθνή ποδοσφαιριστή των «πάντσερ» και την Μπάγερν Μονάχου Λέον Γκορέτσκα, ελήφθη από κοινού με τους ποδοσφαιριστές και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας.

#HumanRights pic.twitter.com/PEXGO7tH0v

Germany (@DFB_Team_EN) March 25, 2021

Αυτοί λοιπόν που έδωσαν τελικά συνέχεια ήταν οι διεθνείς της εθνικής Ολλανδίας. «Το ποδόσφαιρο υποστηρίζει την αλλαγή», το δικό τους μήνυμα κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι καλό», δήλωσε ο προπονητής τον «οράνιε» Φρανκ Ντε Μπουρ. «Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποια είναι η γνώμη μας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο ολλανδός αμυντικός της Γιουβέντους Ματέις Ντε Λιχτ.

The Netherlands players statement about the World Cup in Qatar pic.twitter.com/WHDxhVrNJD

Dutch Football (@FootballOranje_) March 27, 2021

Τέλος και οι παίκτες της Δανίας πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με τη Μολδαβία φόρεσαν μπλουζάκια με μήνυμα στήριξης στους εργάτες του Κατάρ, τα οποία θα δημοπρατηθούν προσφέροντάς τους έτσι οικονομική βοήθεια.

«Ψίθυροι» για μποϊκοτάζ και υποκρισία

Εύλογα λοιπόν έχει ανοίξει παγκόσμια και… χαμηλοφώνως μια συζήτηση περί ενδεχόμενου μποϊκοτάζ από κάποιες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όμως αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε σε πολλές περιπτώσεις ειλικρινή.

Περισσότερο από τις ομοσπονδίες και λιγότερο από τους ποδοσφαιριστές. Η FIFA δεν αστειεύεται με κάτι τέτοια. Άλλωστε, όπως συμβαίνει γενικά στον καπιταλισμό, τα ανθρώπινα και τα εργατικά δικαιώματα καταργούνται όταν πλήττονται τα κέρδη των πολυεθνικών. Είπαμε οι «ευαισθησίες» έχουν και τα όριά τους…

Πάντως αν κάποια ομοσπονδία ή μεμονωμένοι ποδοσφαιριστές τολμήσουν ένα τέτοιο βήμα, θα αποκτήσουν εκατομμύρια φανατικούς υποστηριχτές, χωρίς καν να παίξουν στα «ματωμένα» γήπεδα του Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα