ΝΑSΑ: Διαστημικό τηλεσκόπιο καταγράφει εντυπωσιακή έκρηξη - «Κανένα πυροτέχνημα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το θέαμα» (Photo/Video)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει καταγράψει τον εντυπωσιακό θάνατο ενός αστεριού 70 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά, με απίστευτη λεπτομέρεια. Πρόκειται για καταγραφή που θα βοηθήσει στη μέτρηση του ρυθμού επέκτασης του σύμπαντος.

Το τηλεσκόπιο άρχισε να παρατηρεί το αστέρι, που ονομάζεται SN 2018gv, τον Φεβρουάριο του 2018. Το έναυσμα ήταν μια απίστευτα φωτεινή έκρηξη

στην περιοχή τον Ιανουάριο, έκρηξη που την παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Οπως αναφέρει το RT στην πραγματικότητα, η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που απελευθέρωσε τόση ενέργεια σε λίγες μέρες, όση απελευθερώνει ο Ηλιος σε δισεκατομμύρια χρόνια.

«Φυσικά, καμία επίγεια επίδειξη πυροτεχνημάτων δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό το σουπερνόβα, που καταγράφηκε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αδάμ Ρέις, του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI) και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Τι προκάλεσε την έκρηξη 

Η έκρηξη προκλήθηκε από έναν «άσπρο νάνο» αστέρι που έγινε αρκετά ζεστό για να ξεκινήσει πυρηνική σύντηξη, και ουσιαστικά να μεταμορφωθεί σε μια εξαιρετικά ισχυρή ατομική βόμβα.

Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα, (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.

Η έκρηξη των αστέρων είναι τεραστίων διαστάσεων, ξεπερνά την ενέργεια που εξαπολύεται από τον Ήλιο και κατ' αυτό τον τρόπο "πεθαίνουν". Από τη γήινη ατμόσφαιρα και γενικά από τη γη ένας σουπερνόβα φαίνεται σαν ένα εξαιρετικά φωτεινό αστέρι που δε βρισκόταν σε εκείνη τη θέση πριν κάποιες ώρες. Ο θάνατος του αστεριού, ο λεγόμενος σουπερνόβα έρχεται μετά από περίπου 10 με 20 εκατομμύρια έτη

Αυτού του είδους οι εκρήξεις, έχουν προκαθορισμένη φωτεινότητα που μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη για τους κοσμολόγους.

Γιατί είναι χρήσιμα τα σουπερνόβα

Τα σουπερνόβα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των αποστάσεων, καθώς οι παρατηρητές μετρούν πώς η φωτεινότητα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Μετρώντας πόσο μακριά αυτά τα ουράνια σώματα μπορούμε να προσδιορίσουμε ορισμένες ιδιότητες του χώρου γύρω τους, όπως η χημική σύνθεση και η φωτεινότητα του γύρω γαλαξία.

Όταν συνδεθεί στο διαδίκτυο, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb θα μπορεί να δει ακόμη περισσότερα και πιο θεαματικά …ουράνια πυροτεχνήματα. Το τηλεσκόπιο αυτό έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2021.

 

διάστημαΝΑΣΑέκρηξηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΑSΑ, Διαστημικό, - Κανένα, PhotoVideo,naSa, diastimiko, - kanena, PhotoVideo