Ναρκοπέδιο ανατιμήσεων

Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών φαίνεται ότι μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού, κατά τα φαινόμενα, τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα δεν θα είναι επαρκή «φράγματα» στις διαδοχικές ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Παρότι μέχρι πρόσφατα τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με την οικονομία δεν έμοιαζαν έτοιμα να μιλήσουν για νέες παρεμβάσεις, αρκούμενα στο πακέτο που έχει ανακοινωθεί έως τώρα (ύψους περίπου 680 εκατ. ευρώ), φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια… στροφή και πλέον ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει

το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, προκειμένου να γίνει λιγότερο οδυνηρή η ακρίβεια και, ενδεχομένως, να προληφθούν αντιδράσεις από τους πολίτες.

Αναζήτηση νέων μέτρων

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις που αντιμετωπίζουν».

Γιατί, όμως, παρατηρείται αυτή η αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι πριν από μερικές ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φθάσει το 10% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή για την αποτροπή δημοσιονομικού εκτροχιασμού; Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

● Πρώτον, οι τιμές συνεχίζουν την ανηφόρα (δείτε και σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 22-23), με αποτέλεσμα το εισόδημα των νοικοκυριών να συμπιέζεται όλο και περισσότερο.

● Δεύτερον, οι διεθνείς προβλέψεις για τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να αλλάζουν και πλέον η άποψη ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 δεν είναι και πολύ… δημοφιλής (παρεμπιπτόντως η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από 2% το 2023 και το 2024).

Πίεση στη «μεσαία τάξη»

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση είναι προφανές ότι έχει αρχίσει να «ψάχνεται» για νέα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών, με έμφαση στο ενεργειακό κόστος. Ο Χρ. Σταϊκούρας, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, παραδέχθηκε ότι οι πολίτες «στη ΔΕΗ πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς παρά τις διαδοχικές παρεμβάσεις. Γίνεται προσπάθεια να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και πιο έντονα».

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την τιμή του ρεύματος τελειώνουν με το τέλος του έτους, ωστόσο συμπλήρωσε ότι, αν συνεχιστούν οι αυξήσεις, τότε τα μέτρα αυτά θα διατηρηθούν για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Φυσικά μια τέτοια κίνηση θα συνεχίσει να πιέζει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης – στην οποία ήδη από την προεκλογική περίοδο απευθύνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. –, κάτι που ενδεχομένως θα αυξήσει τη δυσαρέσκεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κυβερνητικά στελέχη, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, επαναλαμβάνουν ότι με τις φοροελαφρύνσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ πάλι από το βήμα της Βουλής ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι «θα κάνουμε διπλάσια αύξηση κατώτατου μισθού. Η πρώτη θα γίνει από 1.1.2022 με αύξηση 2% και θα έρθει κι άλλη αύξηση».

Σημειακές παρεμβάσεις

Ταυτόχρονα επέμεινε στην παροδική φύση των ανατιμήσεων, ειδικά στην ενέργεια, αν και παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι πιο έντονη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λέγοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι ειδυλλιακά τα πράγματα, καθώς υπάρχει η υγειονομική και ενεργειακή κρίση. Όμως υπάρχει και μια κυβέρνηση που έχει χτίσει ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νομισματική εξέλιξη».

Για την ώρα το ΥΠΕΝ με τροπολογία του αποφάσισε ότι αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Βέβαια οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τις χρεώσεις αυτές σε μεταγενέστερο χρόνο και με δόσεις, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι θα αποσοβηθούν τα χειρότερα προς το παρόν.

Η ουσία, πάντως, βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ένα ευρύ σύνολο των ψηφοφόρων, οι οποίοι νιώθουν την ακρίβεια να «δαγκώνει» το πορτοφόλι τους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρκείται σε σημειακές παρεμβάσεις και σε παρατάσεις μέτρων που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανδημικών κυμάτων, ωστόσο ακόμα και σε αυτά υπάρχουν προβλήματα, καθώς, για παράδειγμα, η αναγγελθείσα από το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει περάσει στους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο να καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις της τάξεως του 150%.

Και στο βάθος… η Όμικρον

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια φάση που η πανδημία της Covid-19 συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα αφήνοντας στο πέρασμά της σε καθημερινή βάση δεκάδες νεκρούς, δεκάδες διασωληνωμένους και χιλιάδες νέα κρούσματα.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε τη Δευτέρα ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει σαφή προϊούσα ύφεση, η οποία συνδέεται με τη σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης», εν τούτοις παραδέχθηκε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ συνεχίζεται, με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν σκληρή μάχη για τη σωτηρία ζωών και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Στην ουσία τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το τρέχον «κύμα» της πανδημίας σταδιακά θα αρχίσει να αποσύρεται, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται η παραμικρή χαλάρωση.

Αντιθέτως, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως σαν φωτιά σε ξερά χόρτα, θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο πανδημικό κύμα είναι προ των πυλών και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά του «τέρατος», πέραν του ότι δείχνει να είναι πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη από την – έως τώρα κυρίαρχη – Δέλτα και ότι μοιάζει να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα νόσησης.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα ίσως προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας.

Προς το παρόν, όχι νέα μέτρα

Για την κυβέρνηση, πάντως, η νέα μετάλλαξη δεν μοιάζει – προς το παρόν – να αλλάζει τους σχεδιασμούς σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία. Έτσι, πέραν της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους 60 και άνω και την τρίμηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, δεν υπάρχουν για την ώρα στο τραπέζι άλλα μέτρα, εκτός από όσα ισχύουν έως τώρα. Η βασική εξήγηση για την προσέγγιση αυτή έχει δύο σκέλη:

● Από τη μία η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει την όποια «κανονικότητα» επικρατεί εν όψει της εορταστικής περιόδου και να μην διαταράξει την αγορά, η οποία ελπίζει να τζιράρει κατά την περίοδο αυτή.

● Από την άλλη στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους πολίτες.

Μητσοτάκης στην Ιερά Σύνοδο με φόντο τα περιουσιακά

Η «ιστορική» επίσκεψη Μητσοτάκη – ομού μετά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως – στη Μονή Πετράκη και η συμμετοχή του σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μπορεί να αποτέλεσε από μόνη της ένα ενδιαφέρον πολιτικό / κοινωνικό γεγονός (αν και ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καλέσει σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο…), ωστόσο το παρασκήνιο είναι ακόμα πιο… ζουμερό.

Ο λόγος είναι ότι, πέρα από διάφορα τρέχοντα ζητήματα, φαίνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ενδιαφέρεται να προχωρήσει το σχέδιο που αρχικά είχε συζητηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2018 είχε ανακοινωθεί ότι πολιτεία και Εκκλησία είχαν συμφωνήσει τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Το Ταμείο αυτό θα διοικείτο από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και θα αναλάμβανε τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

Μάλιστα, τα ίδια προβλέπονταν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων περιουσιακών στοιχείων οι Μητροπόλεις εθελοντικά θα παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

Το εν λόγω σχέδιο δεν προχώρησε για διάφορους λόγους (κάποιοι εκ των οποίων σχετίζονται και με τα… συνδικαλιστικά της Εκκλησίας), ωστόσο φαίνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν το ξέχασε.

Αντιθέτως, στην προσφώνησή του προς τον πρωθυπουργό επισήμανε με νόημα ότι η Εκκλησία εργάζεται «εντατικά για τη σχηματοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών στόχων, οι οποίοι δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο» και υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης των Κανονισμών που αφορούν τη διαχείριση και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ώστε η Εκκλησία να «προβεί σε απεμπλοκή από νομικές και άλλες δυσκολίες» των εκτάσεων που της έχουν απομείνει. Μάλιστα, ο Ιερώνυμος τόνισε ότι η Εκκλησία αναμένει την αρωγή της πολιτείας και υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την εκκαθάριση των «πολυετών εκκρεμοτήτων», ενώ χαρακτήρισε ατυχές αποτέλεσμα των χρόνιων δυσκολιών το γεγονός ότι η Εκκλησία μπορεί κτηματολογικά να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, αλλά δημοσιονομικά παραμένει αδύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής, ολιγομελούς και βραχείας διάρκειας εργασιών, ώστε το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας να… ξεκολλήσει.

Κατά τα λοιπά, ο αρχιεπίσκοπος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και αναφέρθηκε και στο ζήτημα του νομοθετικού εξορθολογισμού και της επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά τους κληρικούς στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, και ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση συνεπάγεται – και ως εκ τούτου κανένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση: Κερδίζει έδαφος το ΚΙΝΑΛ με Ανδρουλάκη – Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα

Μητσοτάκης: Ξεκινά ο αυτοκινητρόδρομος Πάτρας-Πύργου

Keywords
γιώργος παπανδρέου, εν λόγω, νέα, αεπ, ΕΚΤ, βουλη, δεη, σημαίνει, ισχύ, συμμετοχή, παπανδρεου, τσιπρας, ήτοι, ελλαδα, δημοσκοπηση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, συριζα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, δεη πληρωμη, ήτοι, αεπ, βημα, καθημερινη, κοντρα, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, πλαισιο, σωτηρια, το βημα, υφεση, φυσικο αεριο, ωρα, αγορα, αυξηση, αρωγη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γιώργος παπανδρέου, δελτα, δευτερα, διαστημα, δειχνει, δωσει, διδυμες, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, εκκλησια της ελλαδος, εκκαθαριση, ενεργεια, εν λόγω, ετος, ζωων, ιδια, υγειονομικο, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κινηση, λυτρα, μηνες, μητσοτακης, νοημα, ουσια, πληθωρισμος, πολιτεια, προβληματα, σελιδες, συζητηση, συμμετοχή, σχεδιο, τιμη, συμπτωματα, ισχύ, φυση, φυσικα, φυσικο, φοντο, χειροτερα, χρηστος, ανηφορα, εμφαση, χωρα, υπουργειο, κομματι, κωστας, μοιαζει, πακετο, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα