Ναρκωτικά, νονοί και ομερτά

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Έχει περάσει ακριβώς μια εβδομάδα από τον τραγικό θάνατο του εντεκάχρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα, αλλά η κατάσταση στο Μενί­δι παραμένει έκρυθμη.

Οι κάτοικοι της περιοχής καθημερι­νά βρίσκονται στον δρόμο, άλλο­τε οργανώνοντας διαδηλώσεις και άλλοτε επιδιώκοντας συναντήσεις με υπουργούς και άλλα στελέχη της πολιτείας, ώστε τουλάχιστον αυτήν τη φορά - τώρα που, όπως κάποιοι κυνικά παραδέχονται, «το θέμα πουλάει στα ΜΜΕ» - να μπορέσει να βρεθεί μια λύση

στο χρόνιο ζήτημα της παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην «άγονη γραμμή» (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Φυλή, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), που εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον 20 ετών.

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμέ­νης Πέμπτης στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών ήταν η κορύφωση ενός ε­παναλαμβανόμενου φαινομένου, που αγγίζει την αδυναμία δύο κοινοτήτων με διαφορετική κουλτούρα και αντίληψη των πραγμάτων να συ­νυπάρξουν αρμονικά και αυτήν τη φορά κατέ­ληξε εκτός από τραγωδία και σε μια πολύ μεγά­λη ένταση.

Ακραία στοιχεία

Στα τέλη Μαΐου του 2010 ένα κοριτσάκι, μό­λις οκτώ ετών, είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι εξαιτίας αδέσποτων πυροβολισμών που έπεφταν κατά τη διάρκεια γλεντιού σε γειτονι­κό σπίτι στο Ζεφύρι. Έναν χρόνο νωρίτερα ήταν η σειρά των Ρομά να θρηνήσουν ένα αδικοχα­μένο παιδί στην ίδια περιοχή, όταν μηχανή που οδηγούσε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας παρέ­συρε και σκότωσε ένα κοριτσάκι που ανέμελο έπαιζε στον δρόμο.

Ένα κοινωνικό πρόβλημα που μεγεθύνεται α­πό την αδιαφορία, την αδυναμία και τα... συμ­φέροντα της εκάστοτε εξουσίας.

Καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες οι τηλε­θεατές των βραδινών δελτίων ειδήσεων γίνο­νται αυτόπτες μάρτυρες των αντιποίνων που έχουν ξεκινήσει εναντίον των Ρομά από μια ομάδα τουλάχιστον 50 κουκουλοφόρων, οι οποίοι κατορθώνουν να παρεισφρέουν στις ει­ρηνικές πορείες διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μενιδίου για τον θάνατο του εντεκάχρονου μαθητή.

ΟΙ δημοσιογράφοι μέχρι τώρα ανέφεραν πως πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις, με πέτρες και βόμβες μολότοφ που οδήγησαν α­κόμα και στην πυρπόληση σπιτιών Τσιγγάνων βρίσκονται ακραία στοιχεία, τα οποία προσπα­θούν να ευνοηθούν από την αυξημένη οργή και αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας προς... ά­γραν ψήφων!

Μπράβοι εμπόρων ναρκωτικών

Είναι όμως έτσι ή μήπως πίσω από τις κουκού­λες των «αυτόκλητων δικαστών» βρίσκεται κάτι άλλο... πολύ πιο σκοτεινό και υποβολιμαίο;

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», βάσει καταγγελιών ανθρώπων οι οποίοι αποφεύ­γουν να το καταγγείλουν δημοσίως εξαιτίας των απειλών που δέχονται (σ.σ.: τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ενορ­χηστρωτές των «εκδικητικών επιθέσεων» στα σπίτια των Ρομά είναι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τετα­μένο κλίμα ώστε να αποκτήσουν αυτοί τον έ­λεγχο στο εμπόριο ναρκωτικών, μεταφέροντας το «αλισβερίσι» από τους καταυλισμούς των Α­χαρνών πέριξ του στρατοπέδου Καποτά!

Σαν να μην αρκούσε μάλιστα ο πόλεμος μετα­ξύ των εμπόρων ναρκωτικών για τον έλεγχο της πιάτσας, οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής τα τε­λευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον παραλογισμό του κράτους, που είτε αδιαφορεί είτε αποκομίζει οφέλη από τη διατήρηση της ανομίας στην ευρύτερη περιοχή, αρκούμενο σε πρόσκαιρα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα, όταν το θέμα της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική επανέρχεται στο προσκήνιο.

Παγώνει η μεταστέγαση του Α.Τ. Αχαρνών

Όπως λένε τοπικοί φορείς, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δήμων με την κεντρική εξου­σία, στην προκειμένη περίπτωση με το υπουρ­γείο Πολιτικής Προστασίας, εδώ και μήνες έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί με σχετική διάταξη η μετατροπή των τοπικών αστυνομικών τμημά­των της «κόκκινης ζώνης» της Δυτικής Αττικής σε Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα για την κα­λύτερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, έχει εξασφαλιστεί και ο χώρος στέ­γασής του σε ένα αναξιοποίητο δημόσιο κτή­ριο, που κάποτε ήταν σχολείο, στην Αυλίζα, πλησίον των καταυλισμών των Ρομά.

Όμως, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί με κονδύλιο του ΕΣΠΑ, η διαδικασία καθυστερεί στη γραφειο­κρατία. Και μια λεπτομέρεια που ίσως είναι ση­μαντική, ίσως όχι: Το κτήριο στο οποίο στεγάζε­ται το Α.Τ. Αχαρνών και για το οποίο καταβάλλε­ται σήμερα ετήσιο ενοίκιο ύψους 74.000 ευρώ (περίπου 6.100 ευρώ τον μήνα), σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», είναι ιδιοκτησία μέλους της οικογένειας πολύ γνωστού πολιτι­κού προσώπου!

Η αυτοδικία δεν είναι λύση

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι είτε απειλούν είτε προειδοποι­ούν την πολιτεία ότι, σε περίπτωση που δεν υ­πάρξει άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπι­ση της εγκληματικότητας και ανομίας στην πε­ριοχή, είναι αποφασισμένοι να πάρουν τον νόμο «στα χέρια τους».

Μάλιστα, πέρα από το πάγιο αίτημα για άμε­ση ενίσχυση της αστυνόμευσης στις περιοχές που γειτνιάζουν με τους καταυλισμούς των Ρο­μά, πολλοί κάτοικοι δεν κρύβουν ότι είτε έχουν όπλα στα σπίτια τους είτε σκέφτονται να προ­μηθευτούν!

Είναι όμως αυτή η λύση ή θα μπορούσαν να αναζητηθούν και εφαρμοστούν - άμεσα και με μια νομοθετική παρέμβαση - μέτρα που δεν θα αντίκεινται στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε θα οξύνουν το αίσθημα κοινωνικού ρατσισμού και αποκλει­σμού των Ρομά; Και τι είδους μέτρα θα μπο­ρούσαν να είναι αυτά;

Όπως λέει στο «Π» το μέλος του Σωματείου κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτι­κών στη Δυτική Αττική Γιώργος Κουλόγιαννης, «τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα πα- ραβατικότητας και εγκληματικότητας σε διά­φορες συνοικίες της περιοχής, με επίκεντρο τις γειτονιές και τους καταυλισμούς των Ρομά, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και με άλλες μεθόδους, πέρα από τη διαρκή παρουσία της αστυνομίας. Καταρχήν με αλλαγή και εφαρ­μογή των νόμων του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με:

♦ Την αλλαγή του άρθρου στον νόμο Παρασκευόπουλου που ορίζει τη μη φυλάκιση ανηλίκων ανεξαρτήτως κατηγορίας.

♦Την ενίσχυση των ελέγχων του ΣΔΟΕ σε συγκεκριμένα κατα­στήματα και το ξεσκόνισμα των πραγματικών εισοδημάτων φυ­σικών προσώπων που διάγουν πολυτελή βίο παρότι δηλώνουν "α­νεπάγγελτοι ή πολύτεκνοι”.

♦Τον καλύτερο συντονισμό των αστυνομικών αρχών ως προς την πάταξη του εμπορίου ναρ­κωτικών, που έχει ως συνέπεια καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες να παρατηρείται μαζική μετακίνηση περιθωριακών ατόμων και χρηστών ναρκωτικών από το κέντρο της Αθήνας προς τα σημεία διακίνησης του "λευκού θανάτου" στο Μενίδι και το Ζεφύρι».

Άλλωστε, όπως εύστοχα σημειώνει στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» (13.6.2017) ο δημο­σιογράφος Δημήτρης Μανιάτης:

«Προφανώς συμ­μορίες υπάρχουν. Και υπάρχει και παραβατικότητα στην περίκλειστη κοινωνία των Ρομά, που όμως δε συντηρείται χωρίς διασύνδεση και πρι­μοδότηση με την έξω κοινωνία, όπως το ποιοι είναι οι"ντίλερ" στην περιοχή. (...) Η ενσωμάτωση, η συνύπαρξη, ο διάλογος με την κοινότητα είναι δύσκολες παράμετροι, αλλά υποχρεωτικές. Τα άβατα είναι συχνά απο­τέλεσμα πολλών παραγόντων. Ας μην τροφοδοτούμε πε­ραιτέρω την Ακρο­δεξιά».

ΜενίδιΡομάΜάριοςσφαίραμπράβοιέμποροιναρκωτικάαστυνομίαIssue: 1973Issue date: 15-6-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα