ΝΑΤΟ: Κοινό ανακοινωθέν υιοθέτησαν οι «29» - Συμφώνησε και η Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

 

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες. Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Ειδικότερα, τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ

υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Νωρίτερα, το Bloomberg σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν το οποίο εστιάζει στον καταμερισμό του κόστους, έκανε λόγο για ανησυχία από την πλευρά των ηγετών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ παρά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαφωνίες απείλησαν την εικόνα της ενότητας

Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ προσπάθησαν σήμερα να εμφανισθούν ενωμένα κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής με την ευκαιρία της 70ής επετείου της Συμμαχίας και να καλύψουν τις διαφορές που ήρθαν στο φως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Τουρκία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ, προάστιο του Λονδίνου.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο οργανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, την δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.

Ομως, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Χθες, οι πρώτες ανταλλαγές περιστράφηκαν, όπως αναμενόταν, γύρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις αυτές που επικρίθηκαν σφοδρά από τους νατοϊκούς συμμάχους και ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία για την στρατιωτική της επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία, ενώ κατηγόρησε την Αγκυρα για συνεργασία με εξτρεμιστικά στποιχεία που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.

Προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του, οι οποίες, άλλωστε, έδωσαν και το έναυσμα για σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ο τρόπος διασφάλισης διαρκούς ειρήνης για την Ευρώπη και την απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο εχθρός;».

«Πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας πρέπει να έχουν άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού», είπε ο Μακρόν

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση. Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου «χωρίς αφέλειες» με την Ρωσία.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας και ήταν πιθανόν να αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, ωστόσο τελικά συμφώνησε.

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το Διάστημα αναγορεύεται σε θέατρο επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Επίσης ανατέθηκε στον γενικό γραμματέα η αποστολή της εξέτασης της στρατηγικής της Συμμαχίας απέναντι στις νέες απειλές, κυρίως της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε χθες στο θέμα του «κοινού εχθρού» που συνιστά η τρομοκρατία και τόνισε το γεγονός ότι «δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία όλοι όσοι είμαστε γύρω από το τραπέζι», σε μία αναφορά στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θεωρεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, σύμμαχοι των δυτικών χωρών στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκράτες.

ΝΑΤΟΤουρκίαΗΠΑκοινό ανακοινωθένHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα