Πρόεδρος ναυαγοσωστών στο topontiki.gr για τους πνιγμούς: Ηλικιωμένοι κυρίως τα θύματα – Τι λέει για τον τραγικό απολογισμό

Συνεχώς αυξάνονται οι θάνατοι ανθρώπων στις ελληνικές θάλασσες, είτε από πνιγμό, είτε από παθολογικά αίτια, το φετινό καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες ξεπέρασε τους 150 τον Ιούλιο, ενώ υπάρχει μεγάλος φόβος και για τον Αύγουστο.

Σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει έδωσε μιλώντας στο topontiki.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας Μάριος Μυρωνάκης, καθώς ανέφερε ότι τα

στατιστικά δείχνουν πως το 80% των περιστατικών πνιγμού αφορούν Έλληνες, γεγονός που μαρτυρά ότι «οι Έλληνες ξέρουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν», όπως είπε.

Επιπλέον, τόνισε ότι πάνω από το 70% των περιστατικών αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι πνιγμοί καταγράφονται στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε νησιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυρωνάκης ανέφερε πως στα νησιά τα περιστατικά πνιγμών είναι ελάχιστα, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις περιοχές της Αττικής, της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας ανέφερε μία βασική διαφορά. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «είναι διαφορετικό να πεθαίνεις στη θάλασσα (π.χ. από παθολογικά αίτια) και είναι άλλο ο πνιγμός στη θάλασσα. Φέτος, στη χώρα μας έχουμε μόλις 4 πνιγμούς, όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί οφείλονται σε παθολογικά αίτια, να το διαχωρίσουμε αυτό».

«Μάλιστα, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικωμένους και πάνω από το 70% Έλληνες και όχι τουρίστες άλλων χωρών. Δεν γίνεται με 42 βαθμούς ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να πηγαίνουν για μπάνιο», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας είναι θωρακισμένη»

Την ίδια στιγμή, σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας που έχουμε στις ελληνικές θάλασσες, ο κ. Μυρωνάκης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη, αλλά υπάρχουν ελλείψεις στους ναυαγοσώστες.

«Οι ελλείψεις είναι γύρω στο 10%, ενώ μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Θάσος και η Κάρπαθος».

Επιπλέον, ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουμε 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, ενώ υπάρχουν 840 βάθρα για ναυαγοσώστες σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά τις ελλείψεις, σημείωσε ότι είναι στην ευθύνη των Δήμων να γνωρίζουν πόσοι ναυαγοσώστες χρειάζονται ανά ακτή, καθώς γνωρίζουν από τον προηγούμενο χρόνο τα κενά, αλλά φροντίζουν για την κάλυψη των θέσεων τελευταία στιγμή.

«Φέτος είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι»

Ο κ. Μυρωνάκης ανέφερε ότι φέτος είμαστε καλύτερα από πέρυσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Πέρυσι, είχαμε συνολικά 340 θανάτους, ενώ φέτος βρισκόμαστε μέχρι στιγμής σε καλύτερη μοίρα.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ατομική ευθύνη, η πολιτεία έχει μετρήσει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να υπάρχει μία καλύτερη ενημέρωση που θα ξεκινάει από το σχολείο και θα φτάνει μέχρι και την τρίτη ηλικία», είπε κλείνοντας.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Αναβλήθηκε η κηδεία του εθελοντή πυροσβέστη – Τι έδειξε η νεκροψία για τα αίτια θανάτου του

Βαρνάβας: Έπεσε ολόκληρη η ψευδοροφή σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου

Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε φωτιά κοντά σε σπίτια στο Φίλυρο (Photos – Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα