Νέα Αριστερά: Από τη διάσπαση στην αποτυχία των ευρωεκλογών

Αν οι ευρωεκλογές της Κυριακής θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μέτρο για την εκλογική επιρροή της Νέας Αριστεράς, τότε τα… μαντάτα για το κόμμα μόνο καλά δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, δεν το έκρυψε: «Για την Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Η Αριστερά όμως

πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής όταν πλέον είχε γίνει σαφές ότι το κόμμα κινείται στα πολύ «ρηχά νερά» του 2,45% και ότι δεν εκλέγει ευρωβουλευτή.

Η προσέγγιση του κόμματος – τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο – είναι ότι «η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται». Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για ένα κόμμα στην Κ.Ο. του οποίου συμμετέχουν όκτω πρώην υπουργοί, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

Προφανώς, η πόλωση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έπαιξε το ρόλο της, συμπιέζοντας διάφορα πιο μικρά κόμματα. Και, βέβαια, η αποχή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον χώρο της αριστεράς, καθώς, εκτός από τη Νέα Αριστερά, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και κόμματα όπως το ΜεΡΑ25, ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να αναφερθούν μόνο μερικά από αυτά.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ εντέλει προκάλεσε περισσότερη ζημιά στη Νέα Αριστερά, παρά το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, με τον προβληματισμό που επικρατεί στο κόμμα να είναι αν υπάρχει η πιθανότητα να ακολουθήσουν το δρόμο της ΛΑΕ, ακόμα ενός σχήματος που είχε προκύψει από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, η διαφορά είναι ότι η ΛΑΕ δεν απέκτησε ποτέ κοινοβουλευτική παρουσία – κάτι που η Νέα Αριστέρα έχει διασφαλισμένο τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η συνθήκη αυτή επιτρέπει στο κόμμα να έχει παρεμβατικό λόγο και προβολή και, εν πάση περιπτώσει, δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής.

Εντούτοις, η αποτυχία στις ευρωεκλογές μεταφράζεται ως ένα δυσοίωνο σημάδι, ιδίως αν συνδυαστεί και με τη σχετική αντοχή που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί έναν «σκληρό πυρήνα» ψηφοφόρων και, από εκεί και πέρα, κάνει διάφορα «ανοίγματα» προς χώρους όπου υπάρχει, ούτως ειπείν, επικάλυψη με τη Νέα Αριστερά.

Μέσα στο επόμενο διάστημα το κόμμα θα κάνει την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυσή του επί του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ αναμένεται να υπάρξει και αντίδραση στην πρόταση Κοτσακά-Τεμπονέρα περί κοινού βηματισμού ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος γίνεται όλο και πιο… ανηφορικός για το κόμμα, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης

Απτόητοι οι ψηφοφόροι: Επιμένουν να στέλνουν celebrities στην ευρωβουλή

Σάκης Αρναούτογλου: «Δεν το περίμενα ότι θα πάω καλά» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά το «ευχαριστώ» και η αναφορά στη Γεννηματά

Ευρωεκλογές: Από το 2019 έως το ‘23… χάθηκαν σχεδόν 2 εκατ. ψηφοφόροι – Αριθμοί σοκ για αποχή και επιδόσεις κομμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αριστερά,aristera