Νέα Δημοκρατία: Αμηχανία, ψυχρότητα και αναμονή για τη νέα ομιλία Καραμανλή

«Καλά πήγε και αυτό»: με τη φράση αυτή, ειπωμένη με αρκετή παραίτηση, σχολίασε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προκατόχους του στο τιμόνι της χώρας, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας σε πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μετά την εμφανή (σχεδόν οδυνηρή) τυπικότητα που είχαν οι χειραψίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, τόσο το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όσο και την Παρασκευή

στα εγκαίνια του ανοίγματος για το κοινό της κατοικίας του Οδυσσέα Ελύτη στην Πλάκα, όπου Μητσοτάκης και Σαμαράς συναντήθηκαν ξανά, η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της ΟΝΝΕΔ αποτέλεσαν ακόμα ένα δείγμα της ψυχρότητας που επικρατεί στις σχέσεις της νυν ηγεσίας του κόμματος με τους δύο «πρώην», αλλά και του ρήγματος που υπάρχει εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πλέον η σημερινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, σχετικά με τα όσα θα αποφασίσει να πει – ή να μην πει – ο πρώην πρωθυπουργός σε ένα ακροατήριο όπου παρόντες θα είναι η Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέας Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας, και ο Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης (θα απευθύνουν χαιρετισμό) και ομιλητής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αλήθεια είναι ότι η εκδήλωση δίνει στον Κ. Καραμανλή την ευκαιρία, αν ο ίδιος το επιθυμεί, να δώσει για άλλη μια φορά (μετά την «εκρηκτική» ομιλία του τον Ιούλιο στο Πολεμικό Μουσείο)  το στίγμα των θέσεών του, όχι μόνο για τα εθνικά θέματα, αλλά και συνολικά για τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του κόμματος που πριν από 50 χρόνια ίδρυσε ο θείος του. Βέβαια, πληροφορίες από το «στρατόπεδο» του πρώην πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης. Ωστόσο, ο ίδιος έχει δείξει ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν θα διστάζει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναγνωρίζει ότι οι διαφοροποιήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών σε μείζονα ζητήματα πολιτικής προσθέτει επιπλέον «θόρυβο» στην ήδη βεβαρυμμένη εικόνα που προκάλεσε το στραπάτσο των ευρωεκλογών, αλλά και οι μέχρι στιγμής όχι και τόσο πετυχημένες απόπειρες κυβερνητικής επανεκκίνησης. Ωστόσο, σε στρατηγικό επίπεδο, το Μαξίμου εμφανίζεται να επιχειρεί να διαχωρίσει τον Κ. Καραμανλή από τον Α. Σαμαρά και να στείλει το μήνυμα ότι οι δύο «πρώην» δεν αποτελούν ενιαίο «μέτωπο».

Η απάντηση Μητσοτάκη μέσω ΣΚΑΪ

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε να απαντά στον Α. Σαμαρά, και κατά τη σαββατιάτικη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όπου αναφερόμενος στις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, σημείωσε ότι «σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Έχει ο ίδιος τη δική του εμπειρία. Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά, έχει συναντήσει τον κ. Ερντογάν και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές. Άρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας μάς υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία», τονίζοντας ότι «όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Και υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη -έστω και αν διαφωνώ με αυτή, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα- και να προβαίνει σε ενέργειες που να τραυματίζουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τις εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ για τα 50α της γενέθλια για να στείλει μήνυμα ενότητας, αλλά και συμπαγούς κυβέρνησης και κόμματος, καθώς στο Ωδείο Αθηνών, το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ζωή Ράπτη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Νίκος Ρωμανός, ο Παύλος Μαρινάκης, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Μάκης Βορίδης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και πολλά άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «είναι μια στιγμή μεγάλης χαράς να ξαναβρεθούμε με παλιούς συναγωνιστές και να αναπολήσουμε τις όμορφες στιγμές, τις δυσκολίες. Ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι ισχυρό αν δεν συνομιλεί με τη νεολαία».

Διαβάστε επίσης:

«Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να ζητήσει από τον Σταϊνμάιερ την καταβολή των οφειλών»

Κασσελάκης: «Θα πάω στο συνέδριο ακόμα κι αν δεν έχω την πλειοψηφία – Αν δε δοθεί η ευκαιρία να είμαι στην κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί» (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα