Νέα Δημοκρατία: Η μείωση των ποσοστών και οι… πονηροί που την βλέπουν με… καλό μάτι

Μετά το σοκ των πρώτων ωρών στη Νέα Δημοκρατία, βουλευτές, υπουργοί και κομματικά στελέχη με μακρά εμπειρία μελετούν με πιο ψύχραιμο τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως προσπαθούν να εντοπίσουν την απώλεια του σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του 2023.

Το μόνο θετικό μέχρι στιγμής για τη Νέα Δημοκρατία

είναι ότι αυτό το ένα εκατομμύριο δεν επέλεξε άλλα κόμματα, ούτε στα δεξιά ούτε στα αριστερά, αλλά μάλλον τον καναπέ του σπιτιού του ή την ξαπλώστρα της παραλίας.

Από μια απλή άθροιση των ποσοστών όλων των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των εκλογών του 2023 και των ευρωεκλογών του 2024, δείχνει ότι αυτά τα κόμματα ωφελήθηκαν μόνο προς 54.574 σταυρούς. Επίσης, τα δύο μεγάλα κόμματα στα αριστερά της, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχασαν σημαντικό αριθμό ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του 2023.

Άρα, οι συζητήσεις για το αν πρέπει μετά το προεκλογικό χριστιανόμετρο να βγει τώρα μετεκλογικό δεξιόμετρο εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπως λένε κάποια στελέχη, είναι και βεβιασμένες και ίσως άκυρες. Μάλιστα, πολλοί θυμίζουν τι έγινε στη Νέα Δημοκρατία μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν ο Αντώνης Σαμαράς, υπό την πίεση της ήττας, έβαλε στο κυβερνητικό σχήμα πρόσωπα που υποτίθεται θα συσπείρωναν το συντηρητικό ακροατήριο, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνουν πιο τραγικά στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

Το ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη προς το παρόν στο κυβερνών κόμμα για πολλούς και διάφορους λόγους.

Για την πολιτική που άσκησε από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα και το αναποτελεσματικό ροτέισον που έκανε στην κυβέρνηση.

Για την συσσωρευμένη πίεση που δέχτηκαν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Για το νομοσχέδιο που φορολόγησε ξαφνικά και μετεκλογικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για  το νόμο που καθιέρωσε την ισότητα στο γάμο. Για την αλαζονεία που έδειξαν υπουργοί και κομματικά στελέχη επικαλούμενοι από το πρωί ως το βράδυ το 41%.  

Για την ραστώνη που έδειξαν απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι από την μη αξιοποίησή τους βουλευτές όταν έβλεπαν τους ψηφοφόρους να απομακρύνονται από την παράταξη. Για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, που απομάκρυνε πολλούς κεντρώους και σκεπτόμενος ψηφοφόρους. Και για πολλούς άλλους λόγους.

Ο πρωθυπουργός περιμένει ίσως ακόμη και σήμερα τα αναλυτικά στοιχεία από τον Αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο προκειμένου να έχει μία πλήρη ακτινογραφία της σύνθεσης της αποχής για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. 

Αύριο, στη συνέντευξη που θα δώσει στον Αlpha θα δώσει ένα περίγραμμα πώς ο ίδιος ερμηνεύει το αρνητικό αποτέλεσμα αλλά και ποια θα είναι τα βήματα και οι επόμενες κινήσεις του. Το αν ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων αυτή τη στιγμή δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη αναφέρουν πως οι πολύ βεβιασμένες κινήσεις πολλές φορές δείχνουν και πανικό, αλλά και οδηγούν σε λάθος αποτέλεσμα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως ανοίγει κι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης στη Νέα Δημοκρατία, για το αν ο πρωθυπουργός θα συμβιβαστεί με εσωκομματικές ισορροπίες και θα υποχωρήσει σε πιέσεις και παραινέσεις για ιδεολογικές στροφές, αλλαγές προσώπων, εσωκομματικό έλεγχο του επιτελείου του και διάφορα άλλα που ακούγονται στις συζητήσεις που έχουν οι βουλευτές.

Μια πρώτη απάντηση σε αυτά τα σενάρια έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ξεκαθάρισε ότι όποτε στη Νέα Δημοκρατία τα εκλογικά αποτέλεσμα γίνονταν ευκαιρία για εσωκομματικούς συμβιβασμούς, τα πράγματα κατέληγαν ακόμα πιο αρνητικά και τα αποτελέσματα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών.

Σε αυτή την συζήτηση των συμβιβασμών δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και μια άλλη παράμετρος που από χθες άρχισε να συζητείται ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς. Και το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης είναι στο κατά πόσο πλέον ο πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος για να επιβάλει συσχετισμούς και πρόσωπα στην κυβέρνηση και το κόμμα ή αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα τον αναγκάσει να έχει περισσότερο ανάγκη την κοινοβουλευτική του ομάδα και το υπουργικό συμβούλιο άρα «να μην λειτουργεί ανεξέλεγκτα», όπως λένε μερικοί.

Μάλιστα, ορισμένα κομματικά στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο από χθες το βράδυ ακόμα και να θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα γιατί έτσι, όπως λένε, ο πρωθυπουργός από δω και πέρα θα τους δίνει σημασία και θα χρειάζεται την συμβολή και την δουλειά όλων προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση και η Νέα Δημοκρατία να ξανά κερδίσει το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους που έχασε.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Κοροϊδία» και «διαχείριση ήττας» ο φημολογούμενος ανασχηματισμός – Αν έλαβε το μήνυμα να μειώσει τον ΦΠΑ

Χάρης Δούκας: «Σε 1-2 μήνες μπορεί να έχουμε την οικοδομική άδεια για τον Βοτανικό»

Βούλα Κεχαγιά: Πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου και Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατία,dimokratia