Νέα Δημοκρατία: Στην άμυνα κατά των κομμάτων στα δεξιά της, προσεκτικές κινήσεις για Σαμαρά

Σε… κβάντα χρόνου επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του topontiki.gr ότι πλέον η κυβέρνηση θα απαντά σε πολύ υψηλούς τόνους – στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μάλιστα – στις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον της τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, καθώς την περασμένη Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «πατριώτες της φακής».

Οι πολύ υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε

ο Κ. Μητσοτάκης και, μάλιστα, σε ένα φόρουμ εκτός Ελλάδας είναι αλήθεια ότι ξένισαν ορισμένους ακόμα και εντός της ΝΔ, καθώς, ναι μεν αναγνωρίζεται ότι η ρητορική σε βάρος της κυβέρνησης που χρησιμοποιούν κάποιες φορές κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη ή η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου ξεπερνά τα εσκαμμένα και αγγίζει τα όρια των fake news, ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι χαρακτηρισμοί και η πολύ σκληρή γλώσσα δεν είναι κάτι στο οποίο έχει συνηθίσει το ακροατήριό του ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι μια τέτοια κλιμάκωση ήταν σχεδόν νομοτελειακή μετά τις ευρωεκλογές και το στραπάτσο που υπέστη η ΝΔ, η οποία απώλεσε σχεδόν 13 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023. Σε Μαξίμου και Πειραιώς θεωρούν ότι, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα χρειαστούν ακόμα πολύ καιρό για να εξέλθουν από την εσωστρέφεια στην οποία έχουν περιέλθει, τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αποτελούν «καθαρό και παρόντα κίνδυνο», καθώς ροκανίζουν την δεξιά, πιο συντηρητική εκλογική βάση του κόμματος, η οποία, για να λέμε του στραβού το δίκιο, στις εθνικές εκλογές και του 2019 και του 2023 εμφανίστηκε σχεδόν «μπετοναρισμένη».

Αυτό που τονίζουν τα στελέχη αυτά είναι ότι η τακτική σύγκρουσης με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν είναι επιθετική, αλλά… αμυντική κίνηση, με στόχο να φρενάρει τις διαρροές εκλογέων που είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ διαχειρίστηκε/διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα ή/και το μεταναστευτικό, που δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση δίνει πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (ακρίβεια, αίσθημα ασφάλειας, υγεία, κ.λπ.) και ότι εν τέλει το κόμμα έχει μια… μεταμοντέρνα προσέγγιση στον χαρακτήρα και την ιδεολογία της δεξιάς παράταξης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα του Έβρου το 2020, στο φράχτη στα σύνορα ή στο ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση του, δηλαδή, σε θέματα που έχουν «γκελ» στο πιο «hardcore» συντηρητικό εκλογικό κοινό για το οποίο μάχονται τα πιο δεξιά κόμματα. Μάλιστα, εντυπωσιακή ήταν και η παρέμβαση, μέσω Χ/Twitter του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος φάνηκε σαν να θέλει να… συναγωνιστεί την Α. Λατινοπούλου, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ειναι και η Λατινοπούλου, που θέλει να εφαρμόσει σκληρή εθνική πολιτική! Ποια, η Λατινοπούλου, που είναι στην ομάδα του Όρμπαν, ο οποίος μετά τη δέσμευση του για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει οι λαθρομετανάστες να μένουν στην Ελλάδα».

Ειναι και η @latinopoulou που θέλει να εφαρμόσει σκληρή εθνική πολιτική!

Ποια η Λατινοπούλου που είναι στην ομάδα του Όρμπαν, ο οποίος μετά τη δέσμευση του για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει οι λαθρομετανάστες να μένουν στην Ελλάδα.#Υπεύθυνη_πολιτική

— S. Kympouropoulos (@Kympouropoulos) October 18, 2024

Η χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» είναι αλήθεια ότι ξένισε – ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο συνιστά ρατσιστική έκφραση –, αλλά δείχνει σε μεγάλο βαθμό και την αγωνία της ΝΔ να απευθυνθεί σε πιο «σκληρά» εκλογικά κοινά, τα οποία τέτοιες λέξεις δεν… τα χαλάνε, ακόμα μια ένδειξη ότι πλέον η στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι η «κατάληψη του κέντρου» (θεωρεί ότι την έχει προ πολλού ολοκληρώσει πλήρως), αλλά η «άλωση της δεξιάς» που μοιάζει να υιοθετεί φυγόκεντρες τάσεις, με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ να εκτιμάται ότι συνολική σύντομα θα «πιάσουν»  ένα 20% στις δημοσκοπήσεις – ποσοστό που σύμφωνα με αναλυτές θεωρείται χαμένο για το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη, πάντως, η προσεκτική διαφωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών υπογραμμίζει την ανησυχία που επικρατεί στη ΝΔ για τις από τούδε κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού και την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και στελέχη της ΝΔ συμφωνούν ότι ο Α. Σαμαράς δεν θα προχωρούσε ποτέ σε κινήσεις που θα έβλαπταν την παράταξη, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αφήνει πράγματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων «να πέφτουν κάτω» και ότι χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση για να μην προκληθούν νέα «ρήγματα» εντός του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών σε άλλα ζητήματα (είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού, στην κυριακάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν). Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και από στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, με τα προβλήματα να παραμένουν «ανοιχτά», τέτοιου είδους κινήσεις έχουν μικρή «ημιζωή» και ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο για να πειστούν οι πολίτες ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για βελτίωση της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης:

Σε «δημοκρατική επαγρύπνηση» καλεί ο Κασσελάκης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης – «Αγνοείστε τις πιέσεις και οργανωθείτε» (Video)

Μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Κασσελάκης: Η αλήθεια για το κτήριο που νοίκιασε για την προεκλογική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει η συμφωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατία, Σαμαρά,dimokratia, samara