Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη επιλέγει η κυβέρνηση – Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι προβληματισμοί

Εντείνονται οι διεργασίες στην κυβέρνηση για την επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την αποχώρηση των προέδρων των δύο ανωτάτων δικαστηρίων, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιλογή ανώτατων δικαστικών που θα συμβάλλουν στο κλίμα θεσμικής προσήλωσης της Δικαιοσύνης και επιτάχυνσης του έργου της ενόψει της μετά πανδημίας εποχής, όπου αναμένονται οι οικονομικές ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο Μέγαρο

Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχει σχηματιστεί «short list» για τις επικείμενες επιλογές νέου προέδρου σε Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας, από τα οποία αποχωρούν η Αγγελική Αλειφεροπούλου και η Μαίρη Σαρπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για την προεδρία του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιλογή ενός ανώτατου δικαστικού που θα έχει τουλάχιστον διετή θητεία προκειμένου να ηγηθεί της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, η οποία σε αντίθεση με άλλους κλάδους της εμφανίζει προβλήματα και δυσλειτουργίες κυρίως στο πεδίο της επιτάχυνσης της απονομής της αλλά και της ουσιαστικής αξιολόγησης των δικαστικών.

Προς αυτή την κατεύθυνση επικρατέστερη επιλογή για την προεδρία του Αρείου Πάγου φέρεται ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει τρία χρόνια παραμονής στο δικαστικό σώμα, αν επιλεγεί, δηλαδή θα μείνει ώς το 2024, ενώ εξετάζεται και η υποψηφιότητα της Μαρίας Γεωργίου που έχει δύο χρόνια, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η επιλογή της Μαρίας Νικολακέα, η οποία αποχωρεί σε ένα χρόνο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιλογή ανώτατου δικαστικού για μεγαλύτερο διάστημα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Βεβαίως, από την κυβέρνηση αξιολογούνται και ο Νικόλαος Πιπιλίγκας καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Παράλληλα, στον Αρειο Πάγο «αδειάζουν» οκτώ θέσεις αντιπροέδρων από ισάριθμες αποχωρήσεις σπουδαίων ανώτατων δικαστικών και η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει νέους, σε μια συγκυρία που σπάνια συμβαίνει να έχει μια κυβέρνηση τη δυνατότητα τόσο ευρείας επιλογής.

Προβληματισμός για ΣτΕ

Και ενώ η υποψηφιότητα του Θεόδωρου Κανελλόπουλου εμφανίζεται ισχυρή για τον Αρειο Πάγο με προοπτική τριετίας, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανώτατο δικαστήριο με σημαντικές αρμοδιότητες και καθοριστική συμμετοχή στην εκκαθάριση εκκρεμοτήτων για επενδύσεις και μεγάλα έργα, καθώς η αποχώρηση της Μαίρης Σαρπ αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς αναφέρουν πως η ηγεσία κινείται για την επιλογή νέου προέδρου στο ΣτΕ προς δύο κατευθύνσεις. Είτε στην επιλογή του Δημήτρη Σκαλτσούνη που έχει ένα χρόνο παραμονής στο δικαστικό σώμα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2022 αποχωρεί, είτε στην επιλογή προέδρου που θα μείνει περισσότερα χρόνια εξετάζοντας τις υποψηφιότητες της Ευαγγελίας Νίκα, που αποχωρεί το 2023 ή του Μιχάλη Πικραμμένου που έχει περισσότερα χρόνια.

Πάντως, η επιλογή του Δημήτρη Σκαλτσούνη, για ένα μόνο χρόνο, εμφανίζεται ως επικρατέστερη προς το παρόν, χωρίς να αποκλείεται τελικώς να υπερισχύσει η άποψη για πρόεδρο μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, καθώς πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση κατέβηκαν τα όρια-προϋποθέσεις που ίσχυαν για να γίνει κάποιος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να μην υπάρξουν εμπόδια στις επικείμενες επιλογές και να μην καθυστερήσουν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις.

Οσο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, το τρίτο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, στην προεδρία του φέτος δεν θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννης Σαρμάς παραμένει ώς το 2023 και αποχωρεί μόνον ένας αντιπρόεδρος, ο Στέλιος Λεντιδάκης. Το Ε.Σ. αναμένεται να σηκώσει και το βάρος του ελέγχου των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς έχει υπολογιστεί ότι συμβάσεις ύψους 18 δισ. ευρώ θα ελεγχθούν από το δικαστήριο, το οποίο ήδη είναι έτοιμο να ανταποκριθεί.

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στην προεδρία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την οποία αποχωρεί μετά ευδόκιμη και σημαντική συνεισφορά ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς και υποψήφιοι, μέχρι στιγμής, για την κάλυψη της εν λόγω θέσης είναι οι αντιπρόεδροι Χρυσαφούλα Αυγερινού, Ευγενία Βελώνη και Παναγιώτης Παναγιωτουνάκος.

Σε ό,τι αφορά τη νευραλγική θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου παραμένει για ένα χρόνο ακόμα στο τιμόνι της εισαγγελικής αρχής ο Βασίλειος Πλιώτας, που έχει επιδείξει ήδη σημαντική συνεισφορά στη θεσμική θωράκιση της Δικαιοσύνης, ενώ αποχωρούν αρκετοί αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μεταξύ των οποίων πολλοί ικανοί και έμπειροι.

Για τους νέους αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου τις επιλογές δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου το οποίο ήδη προχώρησε στις σχετικές επιλογές.

Ειδήσεις σήμερα

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου – Συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια (Photos)

Πρόκληση Τσαβούσογλου με το «καλημέρα»: H ανάρτηση για συνάντηση με μέλη της «τουρκικής» μειονότητας (Videos)

Ερντογάν για άλωση Κωνσταντινούπολης: «Μια από τις πιο λαμπρές νίκες της ιστορίας μας»

Keywords
Τυχαία Θέματα