Νέα μέθοδος: Η πρώτη Ελληνίδα έγκυος μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Η Ειρήνη Κόκα πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkins και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Πριν από 11 χρόνια επανεμφανίστηκε αυτός ο αιματολογικός καρκίνος και τότε οι γιατροί της είπαν ότι δεν θα μπορέσει να κάνει παιδιά.

Όμως η ελπίδα δεν έσβησε ποτέ από μέσα της. Λίγο πριν ξεκινήσει και πάλι τις θεραπείες με τοξικά φάρμακα και χωρίς να γνωρίζει εάν θα βγει και ζωντανή από αυτή την σοβαρή περιπέτεια της υγείας της, είχε την προνοητικότητα αλλά και τη δύναμη να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού. Μια νέα

ιατρική μέθοδος για όσες γυναίκες δεν μπορούν να καταψύξουν ωάρια.

Σήμερα η κυρία Κόκα είναι 6 μηνών έγκυος και περιμένει δίδυμα. Το θαύμα αυτό τοποθετεί την Ελλάδα ανάμενα στις χώρες που εφαρμόζεται αυτή η πρωτοποριακή μέθοδο αυτόλογη μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού που θα συζητηθεί στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις» 8-10 Μάρτιου και θα πραγματοποιηθεί στη Αθηνά.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της η γυναίκα αυτή επέστρεψε στη Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της, παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος 2, Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak και την Ελληνίδα Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Μαρία Μπίμπα.

Χρειάστηκε να περάσει ακόμα  1,5 χρόνος ώστε να επαναλειτουργήσουν  οι ωοθήκες της και να παράξουν ωάρια. Πλέον ήταν θέμα χρόνοι για το επόμενο βήμα. Οι γιατροί συνέλεξαν ωάρια τα γονιμοποιήσαν με το σπέρμα του συζύγου της, η κ. Κόκα υποβλήθηκε στη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς δύο εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης στις 5 Οκτωβρίου του 2023.

Ειρήνη Κόκα: «Ζω ένα θαύμα»

«Αυτό που ζω είναι ένα θαύμα. Τη δεύτερη φορά που νόσησα μου είπαν ότι έχω βαριά μορφή καρκίνου και δεν θα κάνω ποτέ παιδιά γιατί μου είχε διακοπεί πλήρως η περίοδος. Ήρθα να καταψύξω ωάρια αλλά με ενημέρωσε ότι δεν έχω και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι για αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Κόκα που διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης της και συνέχισε: «Η μόνη λύση για μένα, μου είπε, είναι η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού και θα ήμουν και η πρώτη στην Ελλάδα που θα το έκανα. Αυτό τον Ιανουάριο του 2013. Ακόμα δεν το έχω πιστέψει. Μόνο όταν αρχίζει να με κλωτσάει, τότε είναι που καταλαβαίνω πως δεν ονειρεύομαι αλλά είναι αλήθεια… το ζω!!! Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης μυελού των οστών που μου έκαναν για τον καρκίνο, την ώρα που έπαθα και ανακοπή, άκουγα τις φωνές της μαμάς μου και απαντούσα αλλά δεν με άκουγαν. Είπα ότι θα μείνω εδώ, θα τα καταφέρω και θα κάνω και εγώ παιδιά. Εγώ θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που περνάνε, όσο δύσκολα πέρασα και εγώ με τον καρκίνο, να μην χάνουν την πίστη και την ελπίδα τους. Να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Να εμπιστεύονται τον γιατρό τους και πάνω απ΄ όλα το Θεό…»

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ κ. Κωνσταντίνος Πάντος δήλωσε: “Με αφορμή αυτό το περιστατικό προσκαλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει κέντρο αναφοράς για την εξασφάλιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών που διαγιγνώσκονται με κάποιας μορφής καρκίνου ή άλλων παθήσεων που πιθανώς να αποτελεί εμπόδιο για την μετέπειτα αναπαραγωγική τους αυτονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο με αυτή την μέθοδο έχουν γεννηθεί 210 παιδιά διεθνώς, μετά το 1ο παιδί στον κόσμο το 2004, με ποσοστό γεννήσεων 21%, με παρόμοια ποσοστά κυήσεων, τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από IVF.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης και τόνισε μεταξύ άλλων: «Τέτοιου είδους επιτεύγματα δημιούργησαν τις συνθήκες να μην έχει να ζηλέψει τίποτα η Ελλάδα, από καμία άλλη χώρα εγνωσμένης αξίας, όσον αφορά την αναπαραγωγική ιατρική. Έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι ο συνδυασμός της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, έχει θριαμβεύσει και χαίρει σεβασμού από τον παγκόσμιο ασθενή – πολίτη. Γι’ αυτό και βλέπουμε μεγάλη αύξηση των ασθενών που έρχονται από όλον τον πλανήτη.»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, κ.Μιχαήλ Κουτσιλιέρης ανέφερε: «Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι πολύ χαρούμενη όταν διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη της Εταιρείας, προχωρούν σε καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας και δίνουν τη χαρά της μητρότητας στις Ελληνίδες. Αυτές οι Καινοτόμες εφαρμογές, όπως είναι η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, θα συζητηθούν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής που πραγματοποιείται 8-10 Μαρτίου, στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης:

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες

Υπουργείο Υγείας: Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση 4 Κέντρων Υγείας της 6ης ΥΠΕ

Γέμισε με ράντζα το Αττικό νοσοκομείο – Εως 6 ώρες η αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδα,ellinida