Νέα προσφυγή θέτει υπό αμφισβήτηση το… Brexit

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα νομική πρόκληση σχετικά με το εάν θα πρέπει να παραμείνει στην κοινή αγορά μετά την έξοδο από την ΕΕ. Δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα του Ιουνίου ζήτησε από τους πολίτες να αποφασίσουν για το εάν θα πρέπει η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ, αλλά δεν υπήρχε

πρόβλεψη για τα πιο πολύπλοκα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας, γράφει ο Guardian.

Αυτή θα είναι η δεύτερη προσφυγή που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Μέι σχετικά με τη διαδικασία της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η πρώτη προσφυγή δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί η έφεση που έχει ασκήσει η Βρετανική κυβέρνηση.

Η τελευταία πρόκληση για την κυβέρνηση είναι για το εάν θα πρέπει το κοινοβούλιο να αποφασίσει για το εάν η χώρα θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη (ΕΕΑ), όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Ο Jonathan Lis, ο αναπληρωτής διευθυντής του British Influence, το οποίο σχεδιάζει τη νομική προσφυγή λέει ότι «το ερώτημα για την κοινή αγορά δεν υπήρχε στο δημοψήφισμα. Το να εγκαταλείψουμε την κοινή αγορά θα ήταν καταστροφικό για την βρετανική οικονομία, θα διαλύσει τις οικονομικές συμφωνίες και θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Γιατί θα πρέπει οι άνθρωποι να πετάξουν όχι μόνο το μωρό μαζί με το νερό έξω από το μπάνιο, αλλά όλο το μπάνιο έξω από το παράθυρο;». Αυτό δεν είναι μία προσφυγή κατά του Brexit πρόσθεσε.

Ο Lis υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος για «διακριτικό έλεγχο» πάνω στις τέσσερις ελευθερίες της κοινής αγοράς και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελβετίας, η οποία για παράδειγμα δημοσιεύει τις θέσεις εργασίας αρχικά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Η βάση της νομικής πρόσβασης σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει μία ευκαιρία να παραμείνει στην κοινή αγορά παρά να την απορρίψει.

Οι νομικοί θα ισχυριστούν, πατώντας στο παράδειγμα της Κροατίας, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, εννέα μήνες μετά την είσοδό της στην ΕΕ, ότι αυτοί οι δύο οργανισμοί είναι διαφορετικοί, έτσι το να φύγεις από τον ένα δεν σημαίνει ότι φεύγεις από τον άλλο.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το επιχείρημα σημαίνει ότι επιθυμεί ένα σκληρό Brexit και ταυτόχρονη έξοδο και από την κοινή αγορά. Αυτή η προοπτική δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος» προσθέτει, τονίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει τα πάντα σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Άμυνας, Michael Fallon, επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία και το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΒρετανίαBrexitπροσφυγή κατά BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα