Νέα πρόσκληση Παπανδρέου σε Γεννηματά - Θεοδωράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αντέδρασε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην απογευματινή επισημοποίηση της Επιτροπής Διαλόγου για την Κεντροαριστερά που ανακοίνωσαν ταυτόχρονα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Στην ανακοίνωση γίνεται έμμεσα λόγος για "φόβο" των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να έρθουν σε επαφή με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

"Χωρίς την οποιαδήποτε συνεννόηση με το

ΚΙΝΗΜΑ, αποφάσισαν τη συγκρότηση μιας επιτροπής, στην οποία προέβλεψαν δύο θέσεις για το ΚΙΝΗΜΑ. Μάλιστα, για αυτή τους την απόφαση ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης κατά παράβαση κάθε θεσμικής δεοντολογίας. Στη συνέχεια, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή θεσμική συνεννόηση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων, για κάτι που αφορά το μέλλον της χώρας και την επιτυχία του εγχειρήματος των προοδευτικών δυνάμεων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου:" Κατά πόσον είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε συμπόρευση και συνεργασία μεταξύ κομμάτων, όταν οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων αρνούνται να συζητήσουν ενώπιοι ενωπίοις; Τι τους εμποδίζει; Τι τους φοβίζει;"

Επ΄ αυτού από το ΚΙΔΗΣΟ επισημαίνουν ότι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία για διάλογο της Φώφης Γεννηματά, τελικά η δημοσιοποιημένη πρόθεση της για συνάντηση των δυό δεν έγινε ποτέ. Και βλέπουν την πίεση των βενιζελικών και του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποφευχθεί μια συνάντηση, που θα καταστήσει συνομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι προέρχονται από διάσπαση του κόμματος και μόνο με μια διάλυση και επιστροφή των στελεχών ( όχι της πρώτης γραμμής) θα μπορούσε κατ' αρχήν να "επουλωθεί" το σχίσμα. Η Φώφη Γεννηματά δεν έδειξε να συμμερίζεται αυτήν την άποψη, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι την ενόχλησε η πρόταση του Παπανδρέου να συμπεριληφθεί στον διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που η ίδια δίνει μάχη στην Ευρώπη, προκειμένου να πείσει τους ευρωσοσιαλιστές, ότι το κυβερνών κόμμα δεν ανήκει στην σοσιαλδημοκρατία και την Κεντροαριστερά, αλλά στη λαϊκιστική ριζοσπαστική Αριστερά.

Η αξίωση αυτή του Παπανδρέου φαίνεται ότι δηλητηρίασε τις σχέσεις των δύο πλευρών και έδωσε λαβή σε όσους έβλεπαν με κακό μάτι ένα ισότιμο διάλογο να επιβάλλουν στην ηγεσία του κόμματος σιγή ασυρμάτου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που με πολύ μεγάλη δυσκολία δέχτηκε να συμμετάσχει στον διάλογο, αμφιβάλλοντας έντονα για την έκβασή του, θεωρεί τον Γιώργο Παπανδρέου και τα στελέχη που τον ακολούθησαν ακόμη πιο "τοξικούς" από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. Θέλοντας λοιπόν να προασπίσει την εικόνα ενός άφθαρτου κόμματος με στελέχη από την κοινωνία δεν μοιάζει πολύ πρόθυμος για μια τέτοια συνάντηση, παρότι σε προσωπικό επίπεδο έχουν παλιά γνωριμία και φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό.
Στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια για διάλογο και συνεννόηση και καλεί εκ νέου τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά σε συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της συνεργασίας και της συμμετοχής του ΚΙΔΗΣΟ με εκπροσώπους του στην Επιτροπή.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έχει εξ' αρχής - και από την Ιδρυτική του Διακήρυξη, εκφράσει τη θέση του, περί συμμετοχής του στο διάλογο για τη συμπόρευση, τη συνεργασία και την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

Εξειδικεύοντας αυτή τη δέσμευση, τόσο με πρωτοβουλίες του Προέδρου του, Γιώργου Α. Παπανδρέου, όσο και με επίσημα κείμενα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, εκφράσαμε τη θέση μας περί της ανάγκης να ταυτιστεί αυτό το εγχείρημα με το διακύβευμα που αφορά τον Ελληνικό λαό και τη χώρα, δηλαδή, την εκ βάθρων αλλαγή της. Με ένα σχέδιο μεγάλων δημοκρατικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, με τη συμμετοχή του πολίτη.

Ως εγγύηση της αποφασιστικότητας όσων συμμετέχουν, για την επιτυχία του εγχειρήματος, εκφράσαμε την άποψη ότι, οι επικεφαλής των προοδευτικών δυνάμεων έχουν χρέος να δεσμευτούν ότι θα ανταποκριθούν σε αυτό το διακύβευμα, έτσι ώστε να είναι σαφές προς κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, ότι δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε απλώς ολίγον καλύτεροι διαχειριστές της εξουσίας από άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή μας τη θέση, που είναι προφανές ότι, δεν θέτει ήσσονος σημασίας διαδικαστικά ή οργανωτικά προαπαιτούμενα, τα άλλα κόμματα, όχι μόνον δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά ούτε καν εξέφρασαν τη θέση τους.

Αντιθέτως, χωρίς την οποιαδήποτε συνεννόηση με το ΚΙΝΗΜΑ, αποφάσισαν τη συγκρότηση μιας επιτροπής, στην οποία προέβλεψαν δύο θέσεις για το ΚΙΝΗΜΑ. Μάλιστα, για αυτή τους την απόφαση ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης κατά παράβαση κάθε θεσμικής δεοντολογίας.

Στη συνέχεια, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή θεσμική συνεννόηση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων, για κάτι που αφορά το μέλλον της χώρας και την επιτυχία του εγχειρήματος των προοδευτικών δυνάμεων.

Μετά από όλα αυτά, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, ανακοίνωσαν σήμερα Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

Κατόπιν αυτού, προκύπτει εύλογα το ερώτημα:
Κατά πόσον είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε συμπόρευση και συνεργασία μεταξύ κομμάτων, όταν οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων αρνούνται να συζητήσουν ενώπιοι ενωπίοις; Τι τους εμποδίζει; Τι τους φοβίζει;

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, θα είναι πάντα παρόντες σε οποιονδήποτε διάλογο αφορά το ίδιο διακύβευμα που αφορά τον Ελληνικό λαό και τη χώρα. Δηλαδή, την εκ βάθρων αλλαγή της. Διάλογο που θα γίνεται για τον πολίτη, με τον πολίτη.

Με όλες του τις δυνάμεις θα προσπαθεί πάντα να διασφαλίζει ότι, αυτός ο διάλογος θα αφορά πράγματι αυτό το διακύβευμα και όχι τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές στρατηγικές οποιουδήποτε.

Με αυτήν την αυτονόητη πολιτική δέσμευση, εκφράζουμε την ανάγκη της συνεννόησης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Έστω και αργά, οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και την ανάγκη διασφάλισης του ιστορικού ρόλου που έχουν να φέρουν σε πέρας οι προοδευτικές δυνάμεις. Και να ανταποκριθούν στην πρόταση - πρόσκληση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του Προέδρου του, για συνάντηση και δέσμευσή μας προς τον Ελληνικό λαό, ότι η προσπάθεια αυτή αφορά και μόνον, το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Μόνο έτσι αυτή η προσπάθεια θα γίνει κτήμα κάθε δημοκράτη και προοδευτικού πολίτη. Μόνον έτσι θα εμπιστευτεί αυτήν την προσπάθεια και θα συμμετάσχει."

Γιώργος ΠαπανδρέουΔημοκρατική ΣυμπαράταξηποτάμιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα