Νέα σχολική χρονιά: Η κυβέρνηση να κάνει εκπτώσεις στους φόρους, όχι στις τάξεις και στους εκπαιδευτικούς

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά με ελπίδες, δίψα για πρόοδο, αλλά και θυμό και αγωνία για το πώς θα ανταποκριθούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές στις δυσκολίες και στα εμπόδια που ορθώνει η κυβερνητική πολιτική.

Τη στιγμή που ξεκινούν τα σχολεία, ο μισθός έχει “κάνει ήδη φτερά”. Γιατί, μαζί με τα σχολεία, ανοίγουν και τα τεφτέρια. Τι θα “πρωτοκάνουμε”, τι θα “κόψουμε” από αυτά που ήδη έχουμε κόψει; Αυτό είναι το μόνιμο άγχος και το ερώτημα

των γονιών.

Κι απέναντι στα κίβδηλα συνθήματα της κυβέρνησης περί δήθεν αναβάθμισης, εμείς μετράμε 1000 τμήματα ανά την Ελλάδα που συγχωνεύονται με το αστείο άλλοθι του ορθολογισμού και ότι η Ελλάδα έχει υψηλό μέσο όρο αναλογίας εκπαιδευτικού ανά μαθητή. Και τα νησιά μας; Και οι ορεινές περιοχές; Γι’ αυτά υπάρχει μαγική συνταγή: Ψηφιακό σχολείο και διαδραστικοί πίνακες σε τοίχους που είναι ετοιμόρροποι και ταβάνια που βρέχουν σοβάδες…

Και μπορεί να διαφημίζει η κυβέρνηση ότι έκανε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος, δεν λέει όμως ότι συγχωνεύει περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, ότι πετσοκόβει και διαμοιράζει σε δυο και τρία παιδιά την Παράλληλη Στήριξη, ότι γονείς και διευθυντές κάνουν παρακάλια για να έρθει σχολικός νοσηλευτής εκεί που υπάρχει διάγνωση…

Όσο δε για το άλλο… το μέτρο για το κινητό στην τσάντα…το θέμα είναι η σκέψη να μείνει στο σχολείο. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχολείο που δεν θα εξοντώνει τους μαθητές, δεν θα τους γεμίζει το κεφάλι με άχρηστες πληροφορίες ή και ψέμματα. Χρειάζεται ένα σχολείο της δημιουργίας, της ολόπλευρης μόρφωσης.

Έχει, λοιπόν, κάθε δίκιο ο κόσμος της εκπαίδευσης να “βρίσκεται στα κάγκελα” και να οργανώνει τις διεκδικήσεις του απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το δίλημμα είναι “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας και η μόρφωση των παιδιών μας”.

Να φουντώσουν οι σπίθες του αγώνα για τις ανάγκες των πολλών!

Απέναντι, λοιπόν, στο σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης, το ΚΚΕ προτάσσει τον αγώνα για να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλες και για όλους. Του σχολείου που όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν τα σύγχρονα γράμματα της εποχής μας και δεν θα  αποκλείονται από τη μόρφωση. 

Γιατί τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί το σχολείο μπορεί να “βγάζει” ανθρώπους και όχι ρομπότ!

Οι αγωνίες και η ελπίδα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών μπορούν να συναντηθούν με τους κομμουνιστές στις μάχες του επόμενου διαστήματος. Για να δυναμώσει ακόμα παραπάνω η διεκδίκηση μέσα κι έξω από τα σχολεία, η μαχητική διεκδίκηση για κάθε πτυχή της ζωής μας.

Για να ανακουφίσουν και όχι να επιβαρύνουν περισσότερο τη ζωή μας. Για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Κι αυτό σημαίνει:

· Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

· Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

· Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

· Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το “πρώτο κουδούνι”.

· Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, πλήρους εργασίας, σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.ά.).

· Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

· Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη Παράλληλης Στήριξης.

· Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

· Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Μείωση των μαθητών στα τμήματα.

· Κατάργηση τώρα κάθε τάξης-container.

· Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί η επιστημονική γνώση που υπάρχει, πρέπει να γίνει κτήμα όλων και όχι λίγων. Γιατί πλούτος υπάρχει. Τον δημιουργούμε εμείς. Όμως τον χαίρονται λίγοι.

Και αφού υπάρχουν πλούτος και γνώση, πρέπει να αλλάξουμε ρότα για να τα χαρούμε εμείς.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν!

*Ο Κυριάκος Ιωαννίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ & Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας

Διαβάστε επίσης:

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια για Κασσελάκη και «87»

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για το στεγαστικό πρόβλημα: Τρία πουλάκια κάθονταν!

Σβίγκου – Σκορίνης: Οι άνθρωποι που επέτρεψαν τηλεφωνικές ψήφους σε μυστική ψηφοφορία για να πέσει ο Κασσελάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα