Νέες απειλές Γιλντιρίμ για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές προς τις πετρελαιακές που ξεκινούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτόξευσε ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αιχμή τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στην Αποκλειστικ Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένοντας ότι αυτές είναι μονομερείς ενέργειες, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για αδιάλλακτη στάση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ συνέστισε προσοχή στις

εταιρείες προειδοποιώντας ότι η Τουρκία ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου με θέμα την 40χρονη περιπέτεια του Πίρι Ρέις, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής είπε ότι «στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί υπάρχει μια σοβαρή κρίση».

«Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας. Επομένως δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα να το καρπούται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς», όπως ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπ. Γιλντιρίμ «οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, η ‘νότια Κύπρος’ πρέπει να συμφωνήσει με τη βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων».

«Αυτό είναι σημείο κρίσιμο. Σε αυτό το θέμα οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα εκεί πρέπει να προσέξουν», ανέφερε.

Όπως είπε: «η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι τότε που ήρθε το Πίρι Ρέις στην Τουρκία ο ίδιος ήταν ακόμη φοιτητής στο ναυπηγείο.

«Τότε υπήρχε και πάλι κρίση. Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου κατασκευάστηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας», είπε.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ δεν δίστασε να αναφερθεί σε μία από τις πλέον επικίνδυνες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αιχμή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το Μάρτιο του 1987, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας». Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε πως όταν το Πίρι Ρέις κατέβηκε στη θάλασσα «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γνώρισαν τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία τους». Πρόσθεσε ότι η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο τερματίστηκε με την εμπλοκή των διεθνών οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κρίση που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, ξεκίνησε με την απόφαση της Άγκυρας να βγάλει το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», (πρώην Σισμίκ) στο Αιγαίο υπό το φόβο ότι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούντο στην Ελλάδα (στο κοίτασμα του Πρίνου) θα ξεκινούσαν νέες έρευνες στο Αιγαίο.

Μία αναφορά καθόλου τυχαία, με δεδομένο ότι η Τουρκία επιχειρεί με διάφορες προβοκάτσιες επί σειρά ημερών να κλιμακώσει εικονικά την ένταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και ενός θερμού επεισοδίου, έστω και από ατύχημα, με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να «γκριζάρει» συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

ΓιλντιρίμΠίρι ΡέιςΚύπροςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα