Νέο ασφαλιστικό το φθινόπωρο – Τα νέα δεδομένα για συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και παροχές υγείας

Σχεδόν έτοιμα φαίνεται να είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας και για τις παροχές ασθένειας.

Ειδικότερα:

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ ώστε να γίνει πιο αναλογική και δίκαιη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας και τον προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ.

Η άμεση κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Συνταξιούχων είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της οικονομικής δικαιοσύνης και την ανακούφιση των συνταξιούχων. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Πρώτο βήμα είναι το να πάψει να αποτελεί εισφορά που προκύπτει από το πρώτο ευρώ και θα ενεργοποιείται μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, που είναι σήμερα το κατώτατο όριο. Θα υπάρξει αναμόρφωση στα κλιμάκια και το μέτρο που θα εφαρμοστεί θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Δεκαπενταετία στην επικουρική σύνταξη: Εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών. Το μέτρο θα αφορά περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη. Οι προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και εξαγοράς πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για τη λήψη κύριας σύνταξης:

– Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα.

– Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων: Από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα ακολουθούν το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται το 2024 θα έχει αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Ο πληθωρισμός του 2023 ήταν 3,5%, οπότε αν ο συντάξιμος μισθός του από το 2002 μέχρι το 2023 είναι κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ, θα αυξηθεί στα 1.552 ευρώ. Με αυτόν τον μισθό θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης που έχει και θα προκύψει η ανταποδοτική σύνταξη. Το σύστημα αυτό τερματίζεται φέτος και από το 2025 η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με έναν νέο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών, που τώρα δημιουργείται από την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Εργασίας.Συντάξεις χηρείας: Δύο λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας. Αρχικά αναμένεται να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα για λόγους ισονομίας, καθώς ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ από το 2020. Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία σύμφωνα με τον νόμο θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει τη μείωση της μικρότερης σύνταξης. Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Ενιαίος κανονισμός παροχών ασθένειας: Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές ασθένειας, μητρότητας, αναπηρίας, αλλά και εργατικά ατυχήματα. Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του. Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού οι γενναιόδωρες παροχές που εξακολουθούν να καταβάλλονται παρά την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ θα περιοριστούν, με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν.Συνταξιούχοι αναπηρίας: Θα διορθωθεί κενό που δημιουργήθηκε στο αμέσως προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι με αναπηρία επιθυμούν να εργάζονται δεν θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους και να επαναπροσληφθούν για να λάβουν την αναπηρική τους σύνταξη, όπως ισχύει σήμερα.Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στα «σκαριά» οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων – Πιθανή η μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής

Ο τζίρος, τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί θα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Αυγούστου και θα προωθηθούν εντός του φθινοπώρου στη Βουλή.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις του νέου συστήματος φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, συζητιέται ενδεχόμενη μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής αλλά και ο πιθανός συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος.

Στο ισχύον, αφετηρία για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος είναι ο κατώτατος μισθός των 10.920 ευρώ πέρυσι με ετήσια αναπροσαρμογή, όσο αυξάνεται κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός.

Η ελάχιστη αμοιβή προσαρμόζεται με την εφαρμογή κριτηρίων παλαιότητας, πλήθους εργαζομένων και μέσου τζίρου στον ΚΑΔ της επιχείρησης, ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις. Για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% προβλέπεται μείωση 50%, όπως άλλωστε και σε όσους ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Για επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το νέο σύστημα για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και κατά 33% τον πέμπτο χρόνο.

Όλα τα κριτήρια τώρα θα επανεξεταστούν, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα μεταξύ ζευγαριών να «συμπληρώνει» για την εφορία ο ένας το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου η τιμή του

Με αυτοματοποιημένη διαδικασία και άμεσα θα εκδίδεται φορολογική ενημερότητα για όσους τακτοποιούν χρέη σε Δήμους και Περιφέρειες

Αυτόματη από σήμερα η συμπλήρωση του Ε9, από μεταβολές λόγω γονικής παροχής ή και δωρεάς ακινήτων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο,neo