Νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – «Ταρακουνιέται» ασταμάτητα η περιοχή (Videos)

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε είχε ένταση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 9:17, με εστιακό βάθος 16,4 χιλιόμετρα και επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες

συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το βράδυ της Δευτέρας, δύο νέοι ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν σε διάστημα δυόμιση ωρών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ο πρώτος σημειώθηκε στις 10:16 το βράδυ της Δευτέρας και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της σεισμικής δραστηριότητας.

«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός» είπε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Στις 00:37 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ ακολούθησαν έως το πρωί άλλες τέσσερις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα της Τρίτης στις 5:47 σημειώθηκε νέος σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,9 χλμ.

Νωρίτερα καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί μέχρι 4,1 Ρίχτερ στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σεναριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά».

Ο Β. Καραστάθης υποστήριξε ότι η δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» και προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα. Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «παραμένει η πιθανότητα να γίνει διέγερση στο μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στα 6 ρίχτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό με αυτά τα μεγέθη, μέχρι 5,5 Ρίχτερ δηλαδή», υπογραμμίζοντας ότι «όσο συνεχίζουμε με αυτά τα μεγέθη, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Αλαλούμ στον Δήμο Κοζάνης: Προχώρησε σε κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη που είναι… ληξιπρόθεσμα – Προσφυγές από τους πολίτες

Ηράκλειο: Ληστής εισέβαλε σε φαρμακείο και απείλησε με μαχαίρι – Τον πήραν στο κυνήγι

Νέα Σμύρνη: «Πάρτι» κάνουν τα ποντίκια σε Πρότυπο Σχολείο – Ανάστατοι οι γονείς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέος, σεισμός, Σαντορίνη,neos, seismos, santorini