Νικαράγουα: Στους 11 οι νεκροί από τις βίαιες διαδηλώσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα έλυσε τη σιωπή του για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να επαναφέρει το διάλογο, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 11 ανθρώπων στη Νικαράγουα.

"Η κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εργασία προκειμένου η χώρα μας να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τον τρόμο που ζούμε αυτές τις στιγμές", δήλωσε ο Ντανιέλ

Ορτέγκα στην δημόσια τηλεόραση χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα δήλωσε ακόμα ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται από πολιτικές ομάδες που είναι κατά της κυβέρνησής του και χρηματοδοτούνται από εξτρεμιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ο στόχος τους, όπως είπε, "είναι να διασπείρουν τον τρόμο, να διασπείρουν την ανασφάλεια και να καταστρέψουν την εικόνα της Νικαράγουα μετά από 11 χρόνια ειρήνης προκειμένου να αρπάξουν την εξουσία".

Μετά την ομιλία Ορτέγκα, εκατοντάδες νεαροί κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους και συγκρούστηκαν με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

Ο δημοσιογράφος Άνχελ Γκαχόνα, τραυματίστηκε από σφαίρες και σκοτώθηκε το Σάββατο στην πόλη Μπλουφιλντς, καθώς μετέδιδε απευθείας εικόνες από την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, που οδήγησε εκτός από τον θάνατο 11 ανθρώπων στον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, ο πρόεδρος Ορτέγκα δεν πραγματοποίησε κάποια δημόσια εμφάνιση. Άλλωστε, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύζυγος του Ορτέγκα, Ροζάριο Μουρίγιο είχε κάνει λόγο για συγκρούσεις οι οποίες προκαλούνται από άτομα τα οποία επιδιώκουν "να διακόψουν την ειρήνη και την αρμονία".

Η επίμαχη μεταρρύθμιση αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων, ενώ μειώνει κατά 5% το ύψος των συντάξεων. Η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα και καλεί σε διαδηλώσεις εδώ και μέρες.

Αυτές είναι οι βιαιότερες διαδηλώσεις στη χώρα από την άνοδο του Ορτέγκα στην εξουσία πριν από 11 χρόνια. Κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, που ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων στη Μανάγκουα και σε άλλες πόλεις της Νικαράγουα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι τουλάχιστον 25 άτομα είχαν σκοτωθεί μέχρι το Σάββατο. Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό.

Ο θάνατος του δημοσιογράφου

Ο Γκαχόνα περιέγραφε εικόνες ενός μηχανήματος αυτόματης ανάληψης καθώς βιντεοσκοπούσε με το τηλέφωνό του, ενώ ένας εικονολήπτης βιντεοσκοπούσε το περιστατικό πίσω του. Ο απευθείας σχολιασμός του έληξε με τον πυροβολισμό. Όπως φαίνεται στις εικόνες ο Γκαχόνα έπεσε αιμόφυρτος στα σκαλιά ενός κτιρίου και πολλά άτομα που βρίσκονταν γύρω έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Ωστόσο, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός, ούτε οι αρχές στη Νικαράγουα ήταν σε θέση να απαντήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες του συμβάντος.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε σε τέσσερα ανεξάρτητα τηλεοπτικά κανάλια να καλύψουν τα γεγονότα. Τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝικαράγουανεκροίθάνατοςδιαδηλώσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα