Νικήτας Κακλαμάνης: Την Τετάρτη η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής – Πώς θα κινηθούν τα κόμματα

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος την Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Βουλής έχει περισσότερες συμπάθειες από αντιπάθειες. Διατηρεί πολλές προσωπικές φιλίες σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής και είναι αγαπητός στους συναδέλφους του. 

Έμπειρος κοινοβουλευτικός, με μακρά θητεία στο προεδρείο της Βουλής,

ένιωσε πικρία όταν το 2023 δεν προτάθηκε για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου. Θα έλεγε τώρα κανείς, ότι ενάμισι χρόνο μετά, αισθάνεται ικανοποίηση και δικαίωση. Η εσωκομματική του εμπειρία, άλλωστε, μέτρησε στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει συναινετικά σε «έκτακτες» καταστάσεις και στα εσωκομματικά αλλά και απέναντι στην αντιπολίτευση. «Έχει έξωθεν καλή μαρτυρία κι αυτό φάνηκε και από τη θητεία του ως Αντιπρόεδρος της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος. 

Όλο αυτό το διάστημα εξέφραζε δίχως δισταγμό τη γνώμη του, ενώ ήταν μεταξύ των βουλευτών που είχαν συνυπογράψει την αποκαλούμενη και «ερώτηση των 11» γαλάζιων για τα κόκκινα δάνεια προς τον Κωστή Χατζηδάκη

Το γεγονός ότι χαίρει εκτίμησης από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δεν σημαίνει ωστόσο, ότι είναι εύκολο να «κερδίσει» τις 290 ψήφους ρεκόρ που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2019 για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου, καθώς έχει προηγηθεί η κομματική επιλογή του Κώστα Τασούλα. Με τα έως τώρα δεδομένα, το ανώτατο όριο θετικών ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι 269. 

Ο ίδιος πάντως, παραδέχθηκε με αρκετή δόση χιούμορ στον αέρα του ΑΝΤ1 ότι έκανε «ψηστήρι» στους συναδέλφους του από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο ίδιο πάνελ, να τον ψηφίσουν. «Αν ισχύει αυτό που λέτε, μισή ώρα τώρα, έξω από το στούντιο, “έγλειφα” τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Γιωργο Καραμέρο, έκανα ψηστήρι προκαταβολικά για να με ψηφίσουν», είπε λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να εκφράζει την εκτίμησή του στο πρόσωπό του και τον Γιώργο Καραμέρο να τον αποκαλεί «φωνή λογικής». Και οι δύο ωστόσο, απέφυγαν να πάρουν θέση.

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όμως, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει τι θα πράξουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης. «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην τον ψηφίσει», έλεγε βουλευτής, εκφράζοντας προσωπική του άποψη, ενώ άλλος βουλευτής της Χαριλάου Τρικούπη σημείωνε ότι είναι διακριτό για τον ίδιο το ζήτημα εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου Βουλής.  Υπέρ του Νικήτα Κακλαμάνη τάχθηκε σε πηγαδάκι και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως είναι πολύ πιθανό να τον στηρίξουν. 

Πρόσθετε πάντως, ότι επιθυμούν να λειτουργήσουν θεσμικά σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που παραβιάζοντας μια πολιτική παράδοση της μεταπολίτευσης, επέλεξε τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση Κακλαμάνη εξετάζεται από το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και όπως έλεγαν θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες. 

Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη και αναμένεται να δηλώσει «παρών». «Ο πρόεδρος της Βουλής είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης και εξυπηρετεί βεβαίως αυτές τις πολιτικές», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος στον Real Fm. Αρνητική είναι και η «Νίκη». 

«Ναι» και με τα δύο χέρια –όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- στον Νικήτα Κακλαμάνη θα πει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Στη Νέα Αριστερά δεν έχουν συζητήσει το θέμα, βουλευτές της ωστόσο, σε κατ’  ιδίαν συζητήσεις λένε «όχι». Οι Σπαρτιάτες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη.

«Ο Νικήτας Κακλαμάνης  είναι ένας βουλευτής που αποφεύγει την πόλωση, ενώ διαθέτει και την απαραίτητη εμπειρία καθώς έχει θητεύσει Αντιπρόεδρος της Βουλής», αναφέρουν οι 5 βουλευτές (Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Παύλου και Θεοδώρα Τζάκρη) που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη.

Από τη δεξαμενή των 23 ανεξάρτητων βουλευτών υπέρ έχουν ταχθεί ο Χάρης Κατσιβαρδάς, η Αθηνά Λινού, ο Γιάννης Σαρακιώτης και Αρετή Παπαϊωάννου. 

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία. Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται από τρεις βουλευτές, από τους οποίους οι δύο προέρχονται από την πρώτη και ο τρίτος από την δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της Βουλής, δηλαδή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής καλείται να καταλάβει την έδρα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του Κώστα Τασούλα για ΠτΔ

Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για τη συμπόρευση της κεντροαριστεράς: «Χωράνε όλοι» λέει ο Γερουλάνος, για «κόμματα της δραχμής» μιλά η ΝΔ

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο δολοφόνος του Παναγιώτη δεν είναι βαφτιστήρι μου, δεν έχω καμία σχέση μαζί του»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νικήτας Κακλαμάνης, Τετάρτη, Προέδρου, Βουλής,nikitas kaklamanis, tetarti, proedrou, voulis