Νικολούδης: Η υπόθεση των παράνομων δανείων της ΑΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επακριβώς και πλήρως προσδιορισμένα είναι τα στοιχεία των προσώπων (φυσικών και νομικών), στα οποία έχουν δοθεί τα επίμαχα 1.300 δάνεια της ΑΤΕ, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ιωάννη

Δριβελέγκα και Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν σε ποια πρόσωπα δόθηκαν τα 1.300 δάνεια της ΑΤΕ, ποιο είναι το συνολικό κεφάλαιο των δανείων και ποιες οι υποθήκες αυτών των δανείων.

«Τα στοιχεία των προσώπων (φυσικών και νομικών) στα οποία έχουν δοθεί τα επίμαχα 1.300 δάνεια της ΑΤΕ είναι επακριβώς και πλήρως προσδιορισμένα. Πλήρης κατάλογος των ως άνω προσώπων, έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές Αθηνών», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Νικολούδης και επισημαίνει ότι «το έργο της ανάκτησης των ποσών των ελεγχόμενης νομιμότητας δανείων ανήκει πλέον στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ (αστική διαδικασία) και στις δικαστικές αρχές στις οποίες η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί (ποινική διαδικασία)».

Εξάλλου, σε σχετικό ερώτημα των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι τα 1.300 δάνεια «είναι στην κακή ΑΤΕ». Στο ερώτημα, δε, «σε ποιες ενέργειες προτίθεται το υπουργείο να προβεί σε συνεργασία με άλλα υπουργεία ώστε να εισπράξει τα εν λόγω δάνεια με δεδομένο ότι τα δάνεια της κακής αγροτικής έχουν μεταφερθεί στις ΔΟΥ», ο κ. Νικολούδης υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας. Δεν παραλείπει, όμως, να τονίσει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να επιστραφούν τα ληφθέντα και μη επιστραφέντα, παρά τις όποιες δυσκολίες διερεύνησης μίας υπόθεσης η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι το ποσό των μη επιστραφέντων «δανείων» ανέρχεται σε 4.927.505.094,30 ευρώ. Το ποσό των δεσμεύσεων-εισπράξεων δεν έχει προσδιοριστεί, αφού οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο ερώτημα των βουλευτών, αν οι υπόλοιπες κρατικές τράπεζες έχουν ελεγχθεί ή πρόκειται να ελεγχθούν, ο κ. Νικολούδης απαντά ότι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάρχει, ήδη, σε εξέλιξη ποινική διαδικασία, ενώ για την Εμπορική Τράπεζα (σ.σ. είχε συμπεριληφθεί στην ερώτηση των βουλευτών) δεν υπάρχει κάτι σχετικό, εξ όσων γνωρίζει.

Αναφερόμενος στο Ν. 3932/2011 για την ίδρυση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου της Περιουσιακής Κατάστασης, στην οποία οι βουλευτές έκαναν αναφορά στην ερώτησή τους, ο κ. Νικολούδης δηλώνει ότι αυτός ο νόμος απετέλεσε ένα πολύτιμο όπλο στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής, όσο και των εγκλημάτων διαφθοράς. Πέρα από την ψήφισή του, όμως, συνετέλεσε αποφασιστικά στο να φύγει η χώρα μας από τη «γκρίζα ζώνη», στην οποία είχε τεθεί από τη FATF όλο το διάστημα από το 2007 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, να αποφύγει την τοποθέτησή της στη «μαύρη λίστα» μη συμμορφούμενων χωρών, κάτι το οποίο θα είχε ανυπολόγιστα δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία της, αν δεν επιτυγχανόταν έγκαιρα και βοήθησε στο να χαρακτηρίζεται, πλέον, η Ελλάδα, πλήρως εναρμονισμένη με τα απαιτούμενα της FATF και μάλιστα για ορισμένα στοιχεία, χώρα-πρότυπο. Επίσης, σημειώνει ότι τα 660 εκατομμύρια ευρώ που η ανεξάρτητη «Αρχή» δέσμευσε, αποτελούν εγκληματικό προϊόν του οποίου επιχειρήθηκε «ξέπλυμα», και δεν θα πρέπει να συναρτώνται με το ποσό του νόμιμου-πλην αφορολόγητου χρήματος («μαύρη αγορά») που υπολογίζεται από διαφόρους, συνήθως κατά τρόπο αυθαίρετο.

ΝικολούδηςσκάνδαλοδάνειαΑΤΕέγγραφοΒουλήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα